První katamaránovou rozjížďku po pauze vyhrál Plzeňák Křížek

O víkendu 16.–17. 5. se hned na několika českých vodách konečně rozjela závodní jachtařská sezona. Vítr byl ale slabý, a tak se ne všechno podařilo odjet.

Cílená propagace v Plzni

Věstonická Venuše 2020
Na Nových Mlýnech závodili windsurfaři. Na první závod Českého poháru sezony dorazilo jenom menší množství závodníků, než bývá obvyklé. Buď za to mohly obavy z Covidu, omezení v zázemí nebo jenom špatná větrná předpověď. Celkem přijelo jen 8 raceboardů a 22 mládežníků třídy BIC Techno 293.
„V sobotu nás na Pálavě přivítalo sluníčko, modrá obloha, ale bohužel také skoro bezvětrné počasí. Jenom navečer začala foukat slabá bríza a závodní komisi se podařilo uskutečnit dvě rozjížďky pro BICY. Druhá rozjížďka byla pro velmi slabý vítr zkrácena na horní bójce. BICY na břeh dopumpovaly nebo dopádlovaly v úplném bezvětří. Na neděli mělo podle předpovědi začít foukat až někdy okolo 15. hodiny, proto závodní komise prodloužila termín posledního možného startu až na 17:00. Vítr jako by to tušil, a i přes pokročilou hodinu odmítal naskočit a asi čekal, až pojedeme domů. Na začátek začalo trochu foukat ze severozápadu a raceboardy odstartovaly rozjížďku, přičemž druhé kolo se muselo dopumpovat. BICY také vyrazily, ale jejich rozjížďka byla přerušena. Vítr opět klesnul na nulu. Okolo 16:00 se naštěstí rozfoukalo a dalo se kupodivu jezdit i ve skluzu. V těchto podmínkách se podařilo raceboardům odjet jednu zkrácenou a jednu plnou rozjížďku a BICY také stihly jednu. Celkem obě třídy odjely 3 rozjížďky, takže pohárový závod je platný,“ informoval Pavel Kamenský.
Nejlépe si v různých proměnlivých podmínkách vedli tito závodníci, kteří stanuli na stupních vítězů:
BIC Techno – kategorie U13: 1. Klára Chalupníková, 2. Štěpán Loužek, 3. Beáta Dokoupilová

BIC Techno – kategorie U15: 1. Tibor Nevelöš, 2. Nicol Říčanová, 3. Alexandra Lojínová

BIC Techno – kategorie U17: 1. Adam Nevelöš, 2. Kristýna Chalupníková, 3. Nela Sadílková

Raceboard: 1. Jiří Král, 2. Jan Skřepek, 3. Martin Pospíšil

Více na stránkách www.cwa.cz

MČR Catamaran Open
Na Lipně se konalo letošní první mistrovství republiky. V YK Jestřábí se sešlo 12 katamaranů. Bohužel vítr se ani před televizními kamerami neumoudřil, podařilo se odjet jen jednu rozjížďku. Vyhrála ji posádka David Křížek a Zdeněk Adam na Tornadu. Mistrovství ČR ale není platné, bylo tudíž přesunuto na Lipno marathon, který se letos pojede 6.–7. 6. v YK Jestřábí.

Stříbrná plachetnice
Děti třídy Optimist měly závod regionálního poháru na Jesenici. Sešlo se jich 36 ze všech koutů Čech. Vítr naštěstí neděli odpoledne konečně dorazil, a tak se mohly odjet 4 rozjížďky. Závod zcela suverénně vyhrál Tomáš Peterka z Českého Yacht Klubu, který zvítězil také v kategorii starších žáků. Mezi mladšími žáky byl nejlepší Jáchym Klíma také z ČYKu, kategorii mladších žaček opanovala Karolína Lojková t YC Černá v Pošumaví a nejlepší starší žačkou byla Rozálie Bilerová z TJ Lanškroun.
Celkové výsledky zde: https://www.sailing.cz/vysledky/201504

Závodilo se i na dalších vodách, kde se konaly místí závody, například v Poděbradech, na Máchově jezeře nebo na Chomoutově. Na Máchově jezeře závodily mimo jiné také Lasery Radial a mezi nimi byli i někteří naši mladí reprezentanti.

Poděkování patří všem organizátorům, kterým se podařilo závody uspořádat i ve ztížených podmínkách.

Výsledky všech závodů najdete zde: https://www.sailing.cz/vysledky-zavodu

Na nadcházející víkend jsou naplánovány další významné závody. Závody Českého poháru různých tříd se pojedou na Nových Mlýnech (29er, 420, Laser Radial), na Rozkoši (Finn, Vaurien), na Lipně (katamarány) i na Nechranicích (windsurfy – slalom). Lokální závody budou například na Jesenici, Máchově jezeře nebo na Brněnské přehradě.
Více zde: https://www.sailing.cz/kalendar


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 19.05.2020 16:02



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka