První nad Plzní - Přednáška v Nepomuku

Nová zjištění o průběhu letecké bitvy nad Domažlickem a Plzeňskem v únoru 1944 - Přednáší Mgr. Karel Foud

Jarní servisní akce AUTO CB

Dne 22.února 1944 se nad oblastí jihozápadních Čech, tehdy spadající pod Velkoněmeckou říši a Protektorát Čechy a Morava, objevila nepočetná formace amerických bombardérů. Jejich posádky od 98th Bomb Group U.S. 15th Air Force měly toho dne za úkol bombardovat leteckou továrnu firmy Messerschmitt v bavorském Regensburgu

Navigační chyba a špatné počasí způsobily, že se americké čtyřmotorové letouny B-24 Liberator dostaly až nad Plzeň. Protivzdušná obrana města proti nim zahájila palbu. Zároveň byly napadány německými dvoumotorovými stíhači Bf-110. V bitvě se během pár desítek minut z nebe k zemi zřítily 3 americké bombardéry a nejméně 2 německé stíhačky. 

Ztráty byly toho dne na obou stranách fronty. Připomínkou tragédie amerických letců, kteří v bitvě zemřeli, jsou památníky na Dubči a v Bukovci, a také expozice B-24 Liberator v Městském muzeu a galerii Nepomuk. Osudu mužů poručíka Goddarda a dalších amerických letců se věnuje také nová kniha "First over Pilsen" vydaná v roce 2022. Na 200 stranách čtenář nalezne na 300 dobových fotografií, značné množství textu a zajímavých informací, často dosud nezveřejněných. 

Součástí obrazové přílohy knihy jsou také barevné bokorysy strojů, které se 22.února 1944 zřítily u Bukovce, poblíž Nepomuku nebo u Lhenic. Kniha také zevrubně popisuje pátrání mnoha badatelů po průběhu letecké bitvy, která byla prvním bojovým střetem mezi U.S. Army Air Force a německou Luftwaffe v letech druhé světové války nad územím předmnichovského Československa.

Info o přednášce

Datum konání: 25.02.2023
V čase:od 13.00 hodin
Místo konání: Městské muzeum a galerie Nepomuk
Přednáší: Mgr. Karel Foud
Vstupné: Zdarma


Doporučení redakce: Když budete v Nepomuku, nechcete navštívit unikátní pivní lázně?

Zdroj textu a fotografie: Události a akce města Nepomuk

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka