Psychiatrická nemocnice v Dobřanech ušetří za energie deset milionů ročně

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech dokončila projekt Energetické úspory se zárukou (EPC) za více než 332 milionů korun.

Cílená propagace v Plzni

Jeho součástí je především vybudování nové plynové kotelny s kondenzační technologií, dále výměna rozvodů topné vody a páry, zateplení budov v areálu, instalace střešní fotovoltaické elektrárny a řada dalších energeticky úsporných opatření. Díky projektu ušetří nemocnice přibližně deset milionů korun ročně. Program je financován z fondů EU, státního rozpočtu a z rozpočtu nemocnice. Evropská dotace činí 58,4 procenta výdajů, 15 procent výdajů uhradí stát. Projekt realizovala společnost Amper Savings.

„Projekt jsme začali připravovat ještě v době, kdy byla situace na trhu s energiemi daleko příznivější než dnes. Jsme tedy rádi, že jsme jej dokončili právě nyní, když jsou ceny energií násobně vyšší než v předcházejících letech. Kotelna a další zařízení a opatření jsou ve zkušebním provozu několik měsíců a už nyní můžeme říct, že ušetříme bezmála 30 procent spotřeby energií. Uspořené prostředky chceme využít k dalšímu rozvoji areálu, zkvalitnění poskytovaných služeb a zvýšení komfortu pacientů,“ uvedl ředitel nemocnice MUDr. Petr Žižka. Doplnil, že celé dílo bylo zhruba rok a půl realizováno za běžného provozu nemocnice, přičemž nebyla ovlivněna péče o pacienty. „Je tedy potřeba vyzdvihnout práci a přístup všech zaměstnanců ve ztížených podmínkách,“ dodal ředitel.               

K dalším opatřením v rámci projektu patří instalace parního zdroje pro technologické účely, osazení kogenerační jednotky o výkonu cca 200 kWe/253 kWt pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny, výměna technologie prádelny, zdroje chladu a LED osvětlení, modernizace systému měření a regulace. „V návaznosti na projekt je zřízen centrální dispečink s režimem 24/7, který bude sloužit k řízení a monitorování energetického hospodářství. Do jeho kompetence spadnou postupně i další procesy spojené s fungováním nemocnice, včetně úkolů při zajišťování fyzické bezpečnosti a požární ochrany celého areálu,“ popsal Karel Malý, technický náměstek nemocnice.

„Podobné projekty energetických úspor již úspěšně fungují v několika dalších nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Obecně pomáháme snižovat náklady na elektřinu, plyn, teplo či vodu se zachováním či zlepšením uživatelského komfortu a technologické racionality a udržitelnosti. Přispíváme tak mimo jiné i ke snižování emisí oxidu uhličitého,“ uvedl Ing. Radek Vrána, generální ředitel společnosti Amper Savings. Doplnil, že v dobřanské nemocnici se nejvíce uspoří na zemním plynu (42 procent) a na elektrické energii (36 procent) a dosáhne se snížení emisí oxidu uhličitého o 2479 tun za rok, což představuje až 43 procentní pokles proti referenční spotřebě. Dodal, že Amper Savings bude poskytovat v dalších letech nemocnici i služby aktivního energetického managementu, díky čemuž se očekává další snižování spotřeb energií areálu nemocnice. 

V rámci projektu byly mimo jiné vyměněny více než tři kilometry potrubí, vyměněno více než 6500 vnitřních svítidel, zatepleno 12 250 metrů čtverečných půd a přes 1100 metrů čtverečných plochých střech, byla vybudována nová 180 metrů dlouhá plynová přípojka a na stávající radiátory bylo nainstalováno 2408 termostatických ventilů a hlavic.  

O nemocnici:

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech se díky rekonstrukci řady svých budov v minulých letech postupně proměnila z historického areálu v moderní nemocnici. Svojí rozlohou 42 hektarů, 1100 lůžky a 1200 zaměstnanci je druhým největším zařízením tohoto typu v České republice. Kromě 30 oddělení určených k vlastní léčbě se v areálu nachází kostel, sportovní komplex, obchod s potravinami, kulturní dům a knihovna. 

O EPC:

Energetické služby se zárukou (z angl. Energy Performance Contracting, zkráceně EPC) zahrnují návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a případně zajištění financování projektu vedoucí k úsporám energie budov a zařízení. Veškerá rizika projektu nese poskytovatel (ESCO – z angl. EnergySavingCompany) a v případě, že úspor není dosaženo dle předem stanoveného modelu, hradí rozdíl. Nedílnou součástí EPC je důsledný aktivní energetický management. Investice do projektu metodou EPC mají dle typu a stavu technologií a objektů návratnost 5 až 15 let.

O Amper Savings:

Společnost Amper Savings, a.s. je součástí české energetické Skupiny Amper, poskytující energetické služby včetně realizace energeticky úsporných projektů s využitím nejmodernějších technologií, provozování lokálních distribučních soustav a optimalizace energetických hospodářství klientů. Projekty představují obvykle kombinaci instalace moderních úsporných technologií v oblasti vytápění, chlazení a osvětlení objektů a technicko-administrativních opatření optimalizujících spotřebu a nákup energií tak, aby bylo dosaženo co nejnižších provozních nákladů.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka