Radní podpoří kulturu ve čtyřletém dotačním programu

Rada města Plzně schválila vyhlášení Čtyřletého dotačního programu v oblasti kultury na léta 2024 až 2027. Město hodlá mezi žadatele o dotaci z řad nezřizované kulturní scény, zejména neziskového sektoru během čtyř let rozdělit 60 milionů korun.

Cílená propagace v Plzni

V předchozích letech takto byly financovány významné kulturní subjekty ve městě, například Filmový klub Plzeň, Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti, ústav JOHAN, Divadlo Dialog, ale i známé festivaly jako Animánie, Plzeňský festival stepu, Jazz bez hranic a další.

Plzeň je jedním z mála měst v České republice, které přes 25 let uplatňuje dotační politiku srovnatelnou s evropskými standardy a podle Elišky Bartákové, radní pro oblast kultury a památkové péče, je tak důležité zachovat a rozvíjet systém kontinuálního financování a otevřené soutěže u kulturních subjektů, které nejsou přímo napojené na městský rozpočet a mezi jejichž hlavní činnosti patří poskytování významné veřejné kulturní služby či organizace mimořádných a špičkových kulturních projektů obohacujících kulturní nabídku ve městě. 

„Budou preferovány zejména špičkové umělecké a kulturní projekty a významná souvislá umělecká a kulturní činnost jako hudba, tanec, literatura, divadlo či výtvarné umění i projekty, které zachovávají místní regionální tradice. Jsem potěšena, že náš systém víceletého financování kultury je vzorem pro ostatní města v ČR a napomáhá rozvoji kulturní diverzity ve městě,“ uvedla radní Eliška Bartáková.

Zájemci mohou podat žádost o dotaci v aplikaci eDotace, a to od 29. května do 4. září 2023.

Čtyřletý dotační program odboru kultury byl poprvé vyhlášený na roky 2008 až 2011, kdy město 12 žadatelům poskytlo finance ve výši 39 milionů korun. V letech 2012 až 2015 obdržely kulturní subjekty v rámci programu téměř 163 milionů korun, v cyklu 2016 až 2019 přes 128 milionů korun. V posledním období v letech 2019 až 2023 získalo 21 žadatelů přes 49 milionů korun.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka