Radnice v Plzni vyvěsí v neděli po letech tibetskou vlajku

Povstání Tibeťanů proti čínské okupaci připomenou vůbec poprvé i všechny čtyři velké městské obvody. Na krajském úřadě se symbol neobjeví.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vlajku vyvěšovala Plzeň na historické budově dlouhá léta. V minulém volebním období ji ale  sociálnědemokratický primátor Martin Zrzavecký nevyvěsil. Teď se spolu s Martinem Baxou z ODS vlajka vrací. Vlajky Tibetu budou letos poprvé vlát i na radnicích všech velkých městských obvodů, premiéru budou mít na Doubravce a Lochotíně. Naopak budova hejtmanství i letos zůstane bez vlajky.

Přidávají se ale i další instituce, například plzeňské Gymnázium Františka Křižíka. Před více jak 15 lety ze studentské iniciativy a jako projev vyjádření solidarity vyvěsila škola tibetskou vlajku. I letos se do celosvětové akce „Vlajka pro Tibet“ zapojuje. V pátek 8. března byl připraven pro studenty mimořádný program a v 10 hodin tradičně vyvěsili vlajku Tibetu.

Studenti besedovali s Václavem Fialou, který jako dobrovolník pobýval ve škole ve vesnici Mulbekh v Malém Tibetu. Školu vybudovalo hnutí Brontosaurus. Studenti měli možnost dozvědět se více o současné situaci v Tibetu a přes Skype se spojit i s žáky této školy.

Besedu doplní výstava fotografií z této školy a z oblasti Malého Tibetu, která je umístěna v 1. patře školy.

Studenti vyššího gymnázia v rámci projektu připravili prezentace o tématice porušování lidských práv a konfliktu v Tibetu, se kterými pak seznámí své mladší spolužáky v pondělí 11. března dopoledne.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka