Říjnová Beseda: Dan Bárta, Bára Poláková i Návrat Krále Šumavy

Říjen v Měšťanské besedě bude nabitý kulturou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zazpívají tu vítězové hudebních cen Anděl Dan Bárta se skupinou Illustratosphere a Bára Poláková, svoji knihu napsanou pro české čtenáře představí Robert Fulghum a začne další část cyklu Dnes čtu já, ve které čeští spisovatelé předčítají ze svých děl a následuje projekce filmu. Tentokrát přijede David Jan Žák se svým románem Návrat Krále Šumavy. Po čtení z knihy bude komentovat film Král Šumavy Karla Kachyni. Na konci října bude na plátně Kina Beseda koncertovat jeden z nejúspěšnějších světových houslistů současnosti André Rieu s tanečními melodiemi.

PROGRAM MĚŠŤANSKÉ BESEDY

HUDBA


https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=hudba

2.10.17:00 BOOM!BAND Jiřího Dvořáka s hostem Petrem Rezkem

Den seniorů s Plzeňským krajem

Den seniorů s Plzeňský krajem zve na nestárnoucí hity skladatelských legend české pop-music.

Přijďte oslavit svátek všech seniorů s Plzeňským krajem. I letos kraj při příležitosti Mezinárodního dne seniorů přichystal koncert nestárnoucích hitů skladatelských legend české pop-music. VMěšťanské besedě v Plzni zahraje BOOM!BAND Jiřího Dvořákas hostem Petrem Rezkem.V roli moderátora se představí AlexanderHemala.

Pořadatel Plzeňský kraj

4.10.15:00 Vivat Glenn Miller!

Koncert ke Dni seniorů 2019

BigBand Karlovy Vary založil v roce 1986 vyznavač swingové taneční hudby pozounista Milan Hart. Soustředil kolem sebe renomované hudebníky karlovarského regionu, kteří milují jazzovou hudbu a její vzory. Od roku 1998 vede Big Band Zdeněk Krám, který navázal spolu s hudebníky na myšlenky zakladatele, šířit tuto ušlechtilou hudbu, která svou pozitivní energií ovlivnila generace a hudební styly na celém světě.

Za dobu své existence uskutečnil Big Band řadu koncertů v Karlových Varech, účinkoval ale i na jazzových festivalech v Přerově, ve Slaném a v K. Varech. Vystupoval při zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a pravidelně koncertuje na Zahájení lázeňské sezóny a v programech Kulturního léta.

Pilířem repertoáru orchestru jsou skladby velikánů a dnes již klasiků jazzové hudby, jakými byli Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodmann a mnoho dalších. Sólisté orchestru jsou zpěvák Jan Jirmásek a zpěvačka a moderátorka Marcela Vaculová. Cílem orchestru je šířit tuto kultivovanou hudbu pro všechny generace a podporovat české muzikantství.

Pořadatel: SENIOŘI ČESKÉ REPUBLIKY, krajská organizace z. s.

10.10.19:00 Dan Bárta & Illustratosphere: Zvířený prach tour

Dan Bárta, jedenáctinásobný držitel Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí, se zapsal v devadesátých letech do širokého povědomí s kapelou Alice a účinkováním v muzikálu Jesus Christ Superstar. Stal se také neodmyslitelnou součástí kapely J.A.R. V roce 2000 překvapil fanoušky s vlastní skupinou Illustratosphere, se kterou aktuálně představí páté řadové album Kráska a zvířený prach.

Nové složení kapely:

DanBárta - vocals

Filip Jelínek - keyboards

Míra Chyška - guitars

Robert Balzar - bass

Martin Valihora - drums

14.10.19:00 Zpívám, tedy jsem

Hudební večery tradičního cyklu uvádí Jiří Untermüller. Uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru Divadla J. K. Tyla, mezi něž patří Venuše Dvořáková, StanislavaTopinková-Fořtová, Roman Krebs, Hana Spinethová a další.

Klavírní doprovod: Táňa Vaněčková / Ivana Janečková

Délka představení je 120 minut včetně přestávky.

20.10.19:00 Barbora Poláková Tour 2019

Kráva,Nafrněná nebo 2-8-5… tak tyhle pecky jistě zaznějí na koncertě Báry Polákové v Měšťanské besedě. Ale můžete se těšit i na další písničky z Bářiných dvou alb, která produkoval renomovaný Jan P. Muchow. Užijete si je naživo a budete si moci i zatančit, protože koncert je k stání.

Bára Poláková se s moderním popovým zvukem a svébytnou poetikou vymyká všem kategoriím. Nečekaná spojení, hravost, ale i lehkost a civilní samozřejmost s jakou Barbora glosuje svůj vlastní svět i dění kolem nás prostě musíte vidět. Přijďte si užít show držitelky pěti cen Anděl a jedné z nejoblíbenějších zpěvaček poslední doby.

Na úspěchu koncertní show má kromě samotné zpěvačky nemalý podíl i její doprovodná kapela složená z výborných muzikantů v čele s kapelníkem Davidem Hlaváčem, který se autorsky podílí i na Barbořině studiové tvorbě.

Vstupnév předprodeji 390 Kč, v den konání 450 Kč.

31.10.19:00 Karel Plíhal

Ojedinělý hudebník a textař se po koncertní pauze způsobené zdravotními potížemi vrací na podia. Čeká vás jemná a hravá poetika a komorní atmosféra, to vše ve formě inteligentně humorných, často vyzrále sebeironických textů nebo krátkých veršovánek uvozujících či doplňujících jednotlivé písničky.

Mládeži do 12 let nepřístupno

DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=divadlo

1.10.    19:00    Žena za pultem 2

Je volební víkend. Jiřina, prodavačka v malém koloniálu, věří,že to konečně dopadne a komunisté vyhrají. Již dlouho se učí, jak se řeknou čínsky rohlíky a vlašák, protože chce stačit čínským obchodníkům, kteří přijdou, až se rozjede obchod  . Číňané nezklamou, ti nejsou jako Rusové. Tentokrát to všechno vyjde a její syn Kája udělá hereckou kariéru, bude novým Vladimírem Brabcem. Hanka, která nakupuje u Jiřiny makrobiotickou stravu, se jí vysmívá. Komunisti nikdy nevyhrají a Jiřina je bláhová. Ale není náhodou naivní spíš Hanka, když věří, že s ní její stokilový muž Pepa drží dietu? Odpověď na tuto otázku najdeme až na jevišti…jen doplníme, že Oldřich Kaiser s Jiřím Lábusem se představí hned ve čtyřech rolích.

Hrají: OldřichKaiser a Jiří Lábus

Autor: Petr Kolečko

Režie: David Drábek

Divadlo: Divadlo Kalich

Délka představení je 110 minut včetně přestávky.

Pořadatel:Agentura Židek


2.10.19:30 Cavewoman

Povíce než patnácti letech úspěšného uvádění inscenace Caveman přichází agentura Point s Cavewoman.

Mysleli jste si, že Vás už nic nedokáže rozesmát? Přijďte se podívatna volné pokračování kultovní one man show Caveman a seznámit se s hrdinkou nového představení o jeskynní ženě Cavewoman. Pobaví Vás trochu jiný pohled na lásku a partnerské vztahy, na to, co dělá muže mužem a ženu ženou, v komedii, která se s vtipným nadhledem zamýšlí nad věčným soubojem obou pohlaví.

Hraje: DanielaChoděrová
Pořadatel POINT, s.r.o.

Délka představení je 80 minut bez přestávky

7.10.20:00 LiStOVáNí.cz: Český ráj (Jaroslav Rudiš)

Parta chlapů se pravidelně schází ve staré sauně za městem. Potí svoje těla i duše. Nemají jména, jen staré indiánsképřezdívky. Tady je nikdo neruší, tady se cítí svobodní a mohou být těmi, kým doopravdy jsou. Jejich sebestředný svět rámují tragikomické vzpomínky na minulost i nejistota z vlastní budoucnosti. Radost a smutek mezi kapkami vody. Novela o současných mužích, jejichž touhy a sny se soustředí na tajemný svět za vysokou zdí, který možná obývají ženy…

Knihu vydalo nakladatelství Labyrint

Hrají: Lukáš Hejlík, Pavel Oubram, Tomáš Drápela

13.10.  19:00    Vztahy na úrovni

Komedie v režii Antonína Procházky vám ukáže, že vaše vztahy jsou stejně zamotané, strastiplné a legrační jako u jiných lidí. Když se v apartmá, kde Sir Partridge očekává významného hosta, sejde jeho manželka, milenka a nakonec úplně neznámá dáma, budete se smát u řetězce záměn, situací agagů. Potěší vás i to, když uvidíte ty často tak sebejisté muže před někým koktat a klečet.

Hrají:Lukáš Vaculík, Viktor Limr, Monika Absolonová, Kateřina Hrachovcová, Martin Zounar / Martin Sobotka, Mahulena Bočanová / Adéla Gondíková, Ivana Andrlová, Vlasta Žehrová, Olga Želenská, Pavel Nečas a Zbyšek Pantůček

Autor:Edward Taylor

Překlad: Helena Fahrnetová

Režie: Antonín Procházka

Divadlo: Divadelní společnost Háta

Délka představení je 135 minut včetně přestávky.

14.10.19:00 Miluju tě, ale...

Scénky a hudební čísla propojuje jediné téma: vztah muže a ženy. Od prvních žhavých schůzek a příprav na ně, přes budování vztahu, svatbu, manželství, problémy s tchyní a tchánem, problémy s dětmi, únavu ze stereotypu, až po vztahy v pozdním věku. Některou ze situací na jevišti už jste jistojistě zažili a právě v tom tkví obrovský divácký úspěch této hudební komedie.

Hrají: Daniela Šinkorová / Tereza Kostková, Kateřina Šildová, RomanVojtek, Lumír Olšovský, Petr Vondráček

Autoři: Joe Dipietro a Jimmy Roberts

Překlad: Adam Novák

Režie: Antonín Procházka

Divadlo: Divadlo Palace

Délka představení je 165 minut včetně přestávky.

15.10.19:30 Caveman

Oneman show, které vtipně pojednává o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

Komedie, u které nezůstane Vaše bránice v klidu!

Hrají: Jan Holík nebo Jakub Slach

Autor:Rob Becker

Režie:Patrik Hartl

Hudba David Kraus

Délka představení je 80minut bez přestávky

PořadatelPOINT, s.r.o.

17.10.19:00 Robert Fulghum je opravář osudů!

Komponovaný večer plný zábavy, během kterého je možné všechno a jisté není nic – jen to, že přijede Robert Fulghum a vy se ho budete moci zeptat úplně na cokoli.

Pozveme vás do hospody U Devíti draků a jedné ovce, uvidíte scénické čtení a seznámíte se s dějem jeho posledního románu Opravář osudů. A že je s čím seznamovat! Jde přece o román, kterýnapsal pro svoje české fanoušky a který se v Česku odehrává!

Slavný americký spisovatel Robert Fulghum nalezl v České republice druhý domov. Patří u nás k nejpopulárnějším spisovatelům a zavšechny ty roky, co k nám jezdí, je už daleko více „náš“ než „jejich“. Teď je tu znovu, aby objel Česko a poznal se osobně s co největším množstvím svých čtenářů, které má rád stejně jako oni jeho.

Hrají:Robert Fulghum, Diana Toniková/Martina Šindelářová, LadislavOdrazil/Petr Jeřábek

Autor:Robert Fulghum

Úprava:Tereza Verecká

Režijn íspolupráce: Jaroslava Šiktancová, Zuzana Burianová

21.10. 19:00 Sex pro pokročilé

Jak získat návod na oživení dlouholetého manželství? Je řešením vzrušující víkend v hotelu a praktická příručka Sex pro pokročilé? Odpoví vám brilantní komedie s Karlem Rodenem a Janou Krausovou v hlavních rolích.

Jindřich a Alice byli kdysi šťastný pár, ale 25 let manželství zanechalo své stopy. Vášeň je pryč a jejich vztah je notně unavený.Dostane jejich láska ještě šanci? Vyzkoušejí skoro všechno,ale stále jsou spíše na cestě k dokonání katastrofy. Škádlení, veselé akty zoufalství a objevování pravdy místo erotogenních zón nadchlo diváky této kanadské komedie po celém světě. Sex pro pokročilé nemusí být nevyhnutelně pokročilý sex, ale pro záchranu vztahu může znamenat mnohem víc…

Hrají: Karel Roden a Jana Krausová

Autor:Michele Riml

Překlad:Jitka Sloupová

Režie: Darina Abrahámová

Divadlo: Studio DVA divadlo

Délka představení je 100 minut bez přestávky.

23.10.  19:00    Halina Pawlowská: Manuál zralé ženy

Oblíbená česká spisovatelka pro velký úspěch opět přijíždí se svojí zábavnou talk show. „Není nic špatného na tom být zralá žena, i když slovo zralá mi připomíná sýr, u kterého je nejvyšší čas ho zkonzumovat,“ říká Halina Pawlowská a dodává, že zralost je ale zároveň i báječná!

Buď z toho důvodu, že si můžete gratulovat, že jste se dožili už pěkného počtu let, anebo proto, že jste sice ještě velice mladí, ale jste jedinci s moudrým pohledem na svět. Zralost má bohužel i negativní stránku – nikoho už nepřitahuje. Zralý muž nevzbuzuje takovou chuť jako zralý meloun a zralá padesátnice prostě není broskev k nakousnutí.

Pokud jste to ale i přesto nezabalili a chcete vzbuzovat touhu, potřebujete vědět, jak zvládnout své šikanující děti a nezadržitelně se zvětšující tělo, jak znovu najít lásku a hlavně jak se smát všemu blbému, co vás potká, přijďte si poslechnout Halinu Pawlowskou.

Během pořadu se nejen neudržíte smíchy, ale můžete si z něj odnést i společnou fotografii anebo podepsanou knihu nejčtenější současné české autorky, která má na svém kontě již více jak 30 knižních titulů.

Délka představení je 130 minut včetně přestávky.

Pořadatel: Jakub Karásek

24.10.    19:00    Dubnička Lahoda Revival Kabaret

Oslavná tryzna za neznámé hity

Šimek& Grossmann, Suchý & Šlitr, Vodňanský & Skoumal…Znáte ale Dubničku & Lahodu? Přitom za sebou zanechali pokladnici veselých písniček, komických scének a minimalistické poesie. Objevovat jejich tvorbu můžete v chodsko-valašské retrofolk show.

Autoři Kabaretu se snaží navázat na bohatou, ale mizející tradici spojení vtipných písniček a scének vlastním originálním způsobem, aniž by se se zmíněnými ikonami chtěli srovnávat.

Hrají:Vilém Dubnička, Zdeněk Lahoda, David Vaňáč, Miroslav Lahoda,David Kovář, Štěpán Váňa

Pořadatel: Vilém Dubnička

28.10.19:30 One Human Show Simony Babčákové

aneb život, vesmír a vůbec…

Veselá i k zamyšlení, ale hlavně s nadsázkou a bez cenzury! Taková je improvizační show Simony Babčákové. Do citlivé improvizace navíc vstupují i nálady a pocity diváků, a výsledek se tak stává společným dílem.

Mluvené slovo střídá hudba – zpívá Antonia Nyass, na kytaru a klávesy hraje Vladimír Keicher a k tomu zní beat box Honzy Melichara.

Představení není přístupné dětem do 15 let.


Délka představení je cca 120 minut.


OSTATNÍ


18.10.18:00 Dnes čtu já: David Jan Žák

Autorské čtení knihy Návrat krále Šumavy, projekce snímku Král Šumavy

V literárních kruzích je jeho jméno dobře známé již téměř 30 let, širší veřejnost zaujal především románem Návrat KráleŠumavy: Román o Josefu Hasilovi. V této knize Žák odkrývá výjimečný osud legendárního převaděče, který byl komunistickou propagandou zneužíván a dezinterpretován.


Součástí autorského čtení bude projekce snímku Karla Kachyni Král Šumavy,kterou doprovodí lektorský komentář a vstupy Davida Jana Žáka.

24.10.18:00 Přednáška Václava Cílka: Co se děje se světem

Každých několik desetiletí, obvykle jednou až dvakrát za století, probíhá v euro-americké civilizaci nějaká velká změna, pokteré platí poněkud jiná politická a zejména ekonomická pravidla a společnost se posune do nového pole stability. To ale zároveň znamená nějaký jiný kontext krajiny a životníhoprostředí. Na otázku, co se děje se světem, se autor pokusí odpovědět z několika propojených hledisek – Země samé,klimatu, surovin, energií i sociálních změn.

RNDr.Václav Cílek, CSc. je český geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel a popularizátor vědy. Ve své práci sezabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací. Již od útlého věku ho fascinovala příroda a síly s ní spojené. Nějaký čas studoval anglicko-svahilskou střední školu v Tanzanii, po návratudo Československa nastoupil na hornickou průmyslovku v Příbrami,z níž pak na přání rodičů pokračoval na Karlovu univerzitu,kde úspěšně absolvoval přírodovědeckou fakultu, obor geologie.Po sametové revoluci se stal členem znovu vzniklého Geologického ústavu Akademie věd, který od roku 2004 sám vede.

Kromě již zmíněných oborů geologie a klimatologie se věnuje řadě dalších odborných činností, ve svých knihách častokrát píšei o filosofii, teologii či výtvarném umění. Mimo jiného také překládá taoistické a zenové texty. Vede také kurzy věnující se vývoji české krajiny na tuzemských i amerických univerzitách.

Za svou činnost obdržel řadu ocenění, mezi nimiž nechybí ani Cena ministra životního prostředí za výrazný přínos k popularizaci české vědy.

CESTOVÁNÍ S BESEDOU


https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=prednasky


1.10.18:00 Srí Lanka: Kýčovitě krásná

Přednáší Lukáš a Ivana Vejříkovi

15.10.18:00 Mart Eslem a David Surý: Pěšky džunglí do Ztracenéhoměsta

29.10.18:00 Kanada

Přednáší Tomáš Hájek, průvodce CK Periscope Skandinávie

AKCE PRO DĚTI

6.10.14:30 a 16:00 Dášeňka čili život štěněte (Divadlo Dokola)

13.10.14:30 a 16:00 Perníková chaloupka (Divadlo Dráček)

19.10.14:30 Hravá sobota: Jak se co dělá

20.10.14:30 a 16:00 O Šípkové Růžence (Divadlo Meluzína)

27.10.14:30 a 16:00 Halloweenská pohádka (Divadlo Rolnička)

KINO BESEDA

2.10. 201919:15Roger Waters Us + Them
6. 10.201915:45

ZEMĚ/ ROK: VB / 2019
REŽIE: Sean Evans
DOBA TRVÁNÍ: 135 min

3.10. 2019 19:15 Tenkrát v Hollywoodu
19. 10.2019 16:30
Zvýhodněnévstupné pro seniory nad 65 let za 69 Kč.

ZEMĚ/ ROK: USA / 2019

REŽIE:Quentin Tarantino

HRAJÍ:Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino, Kurt Russell

DOBA TRVÁNÍ: 159 min

7.10. 201919:15 Deštivý den v New Yorku

ZEMĚ/ ROK: USA / 2019
REŽIE: Woody Allen
HRAJÍ:Timothée Chalamet, Elle Fanning, Rebecca Hall, Selena Gomez, JudeLaw, Liev Schreiber ad.

9.10. 201919:15 Nabarvené ptáče

24.10. 2019 19:15

ZEMĚ/ ROK: CZE, SVK, UA / 2019
REŽIE: Václav Marhoul
HRAJÍ:Petr Kotlár, Udo Kier, Michaela Doležalová, Zdeněk Pecha, LechDyblik, Jitka Čvančarová ad.

10.10. 201919:15 Národní třída
17. 10. 21919:15

ZEMĚ/ ROK: ČR, Německo / 2019

REŽIE:Štěpán Altrichter

HRAJÍ:Hynek Čermák, Kateřina Janečková, Jan Cina, Václav Neužil,Jiří Langmajer, Jiří Šoch, Martin Sobotka, Erika Stárková,Lubor Šplíchal, Andrej Polák, Martin Siničák a další

12.10. 201914:30 Hodinářův učeň

ZEMĚ/ ROK: ČR / 2019
REŽIE: Jitka Rudolfová
HRAJÍ: ViktorPreiss, Jaroslav Plesl, Václav Neužil, Jana Plodková, MiroslavKrobot, Michal Balcar ad.

12.10. 201916:30 Yesterday

ZEMĚ/ ROK: VB / 2019

HRAJÍ:HimeshPatel, Lily James, Ed Sheeran, James Corden, Kate McKinnon

REŽIE:DannyBoyle

DOBATRVÁNÍ: 116 min

14.10. 201919:15 Přes prsty
ZEMĚ/ ROK: ČR / 2019

REŽIE:Petr Kolečko

HRAJÍ:P. Hřebíčková, J. Langmajer, D. Nesvačilová, V. Dyk, J.Prachař, Z. Hadrbolcová, M. Taclík ad.

DOBA TRVÁNÍ: 101 min

16.10. 201919:15 Joker
ZEMĚ/ ROK: USA / 2019

REŽIE:Todd Phillips
HRAJÍ: Joaquin Phoenix, Zazie Beetz, Robert DeNiro, Marc Maron, Brett Cullen

DOBA TRVÁNÍ: 122 min

18.10. 201918:00 David Jan Žák: Návrat Krále Šumavy

Autorské čtení knihy Návrat Krále Šumavy a projekce snímku Král Šumavy.

19.10. 201914:30 Lví král

ZEMĚ/ ROK: USA / 2019
REŽIE: Jon Favreau
HUDBA:Hans Zimmer
DOBATRVÁNÍ: 118 min

21.10. 201919:15 Pražské orgie

ZEMĚ/ ROK: ČR / 2019
REŽIE: Irena Pavlásková
HRAJÍ:Jonas Chernick, Kseniya Rappoport, Pavel Kříž, Klára Issová,Jiří Havelka, Miroslav Táborský ad.

DOBA TRVÁNÍ: 112 min

23.10. 201919:15 Mrtví neumírají

ZEMĚ/ ROK: USA, Švédsko / 2019
REŽIE: Jim Jarmusch
HRAJÍ:Bill Murray, Adam Driver, Chloë Sevigny, Tilda Swinton, SelenaGomez, Iggy Pop ad.

DOBA TRVÁNÍ: 105 min

28.10. 201917:00 André Rieu: Smím prosit?

ZEMĚ/ ROK: Nizozemí / 2019
DÉLKA TRVÁNÍ: 180 min

31.10. 201919:15 Staříci

ZEMĚ/ ROK: ČR, Slovensko / 2019
REŽIE: Martin Dušek
HRAJÍ:Jiří Schmitzer, Ladislav Mrkvička, Dušan Kaprálik, MilenaSteinmasslová, Michal Suchánek ad.

DOBA TRVÁNÍ: 85 min

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka