Rok otevřený TechTower má za sebou náročnou, ale úspěšnou sezonu

Technologický park TechTower v Plzni na Světovaru slaví výročí. Přesně před rokem slavnostně jeho brány otevřeli zástupci města Plzně a další hosté.

Cílená propagace v Plzni

První rok fungování jednoho z nejmodernějších technologických parků v Česku byla doba nová, náročná a plná výzev. V jeho zdech se od 1. února do konce roku 2023 odehrálo 87 akcí, navštívilo ho více jak deset tisíc lidí. Jedním z nejvýznamnějších návštěvníků byl Horst Burbulla, německý podnikatel a vynálezce kamerového teleskopického jeřábu, za jehož sestrojení získal filmového Oscara. A i legendární zlatá soška se do TechToweru podívala. K výročí technologického parku připravil SIT Port pro veřejnost překvapení – osm únorových dnů otevřených dveří. Uskuteční se každé úterý a čtvrtek, prohlídky jsou zdarma, jen je nutné se předem registrovat na www.techtower.cz.

„TechTower zviditelňuje město Plzeň na inovativní mapě Evropy. Zajímají se o něj podnikatelé a firmy, média, střední a vysoké školy i delegace z různých zemí. Pomohlo tomu i finálové umístění v TOP 5 prestižní evropské soutěže Regiostars 2023 nebo ocenění v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje,“ uvedl Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání. Dodal, že v areálu to během roku žije: „Byl jsem tu na řadě velkých akcí a festivalů, viděl jsem plný areál, ale i komornější workshopy s přesahem do vzdělávání. Konaly se tady hackathony nebo esportový turnaj, který je ve světě stále oblíbenější. TechTower si drží krok s moderními trendy a já mu přeji a budu jej podporovat, aby se mu to dařilo i v následujících letech.“

Prostory o celkové ploše deset tisíc metrů čtverečních nabízejí multifunkční sál, řadu zasedacích místností a kanceláří, laboratoř virtuální reality, unikátní deset metrů hlubokou vodní nádrž, Cowork neboli sdílené kancelářské prostory, plně vybavenou dílnu či stravovací zařízení.

„Aktuálně je v TechToweru téměř 30 inovativních firem, obsazenost kanceláří je 85 %. Stejně jsme na tom s prostory v takzvané vile, tedy objektu před samotným TechTowerem (obsazenost 86 %). Co se týče zasedacích místností, sálu a dalších prostor, jsme na počtu 220 pronájmů za 11 měsíců fungování TechToweru. Zajímavá čísla ukazují i různé formy členství v Coworku, tam evidujeme 444 objednávek,“ vypočítal Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně (SITMP), která se stará o provoz areálu.

Otevřením technologického parku získalo město prostor, díky kterému může plně realizovat Plzeňský inovační ekosystém PINE. „TechTower je takovou střechou nad celým ekosystémem. Je místem, kde se rodí budoucnost studentů, mladých nadějných inovátorů i již fungujících startupů a firem. Vznikají tu nové podnikatelské příležitosti a vztahy. V tomto zázemí vyrostou firmy, které dají našim dětem dobře placenou práci a městu vrátí investované prostředky,“ vysvětlil Luděk Šantora.

Příznivé podnikatelské prostředí a vazby se často utvářejí na akcích, kde se plzeňská komunita potkává. „Letos nás na začátku června opět čeká velký festival Inovujeme Plzeň. Předcházet mu bude konference Technica Futura. Počítáme s hackathony, esportovým turnajem, řadou workshopů a dalšími pravidelnými akcemi. I veřejnost si TechTower našla, svědčí o tom pravidelně obsazené dny otevřených dveří. Vypsané termíny máme už i na letošní rok, k tomu jsme přidali speciální narozeninové prohlídky. Budou v únoru každé úterý a čtvrtek, lidé se zdarma podívají do celého areálu, projdou všechna patra technologického parku. Stačí se jen předem zaregistrovat na webových stránkách TechToweru nebo SIT Portu,“ pozval Tomáš Cholinský, ředitel SIT Portu, úseku SITMP.

Technologický park TechTower otevřelo město Plzeň 1. února 2023. Rozsáhlá přestavba bývalého pivovaru si vyžádala zhruba 780 milionů korun včetně DPH. Projekt financovalo město Plzeň, příspěvek z fondů Evropské unie činil 181 milionů korun (z OP PIK prostřednictvím nástroje ITI Plzeňské metropolitní oblasti).

Více informací o akcích i možnosti pronájmu je na www.techtower.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 04.02.2024 10:50



8 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka