Rok plzeňských památkářů směrem k veřejnosti: Den otevřených dveří, úžasná knihovna a zajímavé archivy

Poslední měsíce roku vždy bývají časem bilancování. Jak vnímá rok 2015 z tohoto úhlu pohledu plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu? Kromě výstavní činnosti v mázhauzu domu U Zlatého slunce či přednášek ve sklepení budovy kvitovala letos veřejnost s velkým zájmem i náš podzimní den otevřených dveří v domě U Zlatého slunce.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nejednalo se ale o pouhou prohlídku historicky zajímavého domu s památkově zajímavými prvky, prohlídka rovněž přinesla informace zájemcům o provozu knihovny či archivech památkářů. Lidé rovněž získali informace o tom, jak a na koho se obracet v případě řešení záležitostí spjatých s památkovým ústavem. Zde předkládám několik témat, jak je nyní vnímáme ve zpětném zrcátku hodnocení před koncem letošního roku:

Dne otevřených dveří v domě U Zlatého slunce, sídle NPÚ ÚOP v Plzni

Dopoledne bylo zaměřeno na školy a vzdělávací programy, předem objednané skupiny. Přišli například účastníkci studia Akademie třetího věku plzeňského TOTEMu či pedagogové a žáci z plzeňské "Nerudovky" - Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu. Památkový ústav se bude nadále snažit vyjít školám vstříc v návaznosti na jejich časové možnosti a v koordinaci s jejich výukovým programem, tedy i mimo mimořádně ohlášené dny otevřených dveří pro veřejnost.

Odpolední program, otevřený zájemcům z řad veřejnosti, kteří si vyzvedli časové vstupenky, zdarma nabízené ve vrátnici domu U Zlatého slunce, se podařilo naplnit více než uspokojivě:  Ve skupinách po cca 20 osobách si budovu za odpoledne prohlédla a s provozem sídla památkářů i jeho nabídkou veřejnosti seznámila více než stovka zájemců.

Oba průvodci, externí pracovník PR David Růžička i odborná garantka Lenka Růžičková byli plzně vytíženi celé odpoledne.

Akce splnila svoji úlohu, jednak představit dům U Zlatého slunce a jeho historicko-umělecko-památkové hodnoty, způsob restaurování a obnovy a jednak prezentovat nabídku instituce vůči veřejnosti: Ze skupiny studentů Akademie třetího věku proběhl i jeden přímý kontakt knihovníka p. Matáska z důvodu zájmu o studijní literaturu, podobně v poslední prohlídce projevil zájem o náš odborný fond a jeho studium jeden velmi vážný zájemce a jeden člověk, spolupracující s Nadací 700 let města Plzně projevil živý zájem o prostory historického sklepení a dvorku k možným kulturním programům. Velmi milý,  byť poněkud vybočující z našich očekávání, byl zájem obyvatel sousedních domů (z ulic kolem sídla NPÚ a z náměstí), kteří se přišli podívat, jak to vypadá v podobné budově, jako je ta, kde bydlí (citace).

"Poskytli jsme i několik vodítek, jak kontaktovat naše garanty. Překvapilo nás, že reakce na památkáře a jejich práci, projevené účastniky, byly velmi pozitivní. Několik účastníků dokonce dalo konkrétní příklad, v čem jim kdo z NPÚ pomohl. Což je v dnešní době, kdy památkář bývá nezřídka otloukánek různýcz rádoby chytrolínů, velmi potěšující," říká david Růžička.

 Několik cca 50ti minutových prohlídek bylo odměněno potleskem pro oba průvodce.

O knihovně NPÚ ÚOP v Plzni:

Knihovna plzeňských památkářů  je otevřena veřejnosti! Ukrývá poklady

Málo známou plzeňskou knihovnou je ta, jíž disponuje plzeňské pracoviště národního památkového ústavu. Přitom ukrývá pravé poklady, publikace i časopisy z oblasti památkové péče, dějin památkových objektů, umění, odívání; zejména regionálního místopisu, architektury a výtvarného umění. K dispozici jsou i knihy a publikace vydávané ostatními pracovišti Národního památkového ústavu v rámci České republiky . Pro studenty dějin umění, stavební historie či kohokoliv, kdo se zabývá oblastmi prolínajícími se s památkovou péčí je tato knihovna opravdovou studnicí informací, obsahující často i takové tituly, které se v dalších knihovnách nevyskytují. Navíc, některé z knih, které v ostatních knihovnách k dispozici jsou, ale je o ně velký zájem čtenářů, jsou v knihovně památkového ústavu dosažitelné bez potíží. K dispozici je zájemcům rovněž elektronický katalog, dosažitelný přes internet: http://iispp.npu.cz/carmen/

I když jsou veřejnosti vyčleněny také návštěvní hodiny a to v pondělí  9.00 - 11.00 a 12.00 - 15.00, od úterý do pátku  8.00 - 11.00 a 12.00 - 14.00, určitě zájemcům z řad veřejnosti se doporučujeme předem si sjednat konkrétní termín návštěvy a případně i téma či tituly, na které se badatel chce zaměřit. Zkušený knihovník, oceňovaný i samotnými zaměstnanci jako k nezaplacení, pan Karel Matásek, dokáže připravit sadu materiálů, včetně cizojazyčných, takže často i odborník bývá mile překvapen. Důležitost domluvy s knihovníkem spočívá i v tom, že knihy jsou půjčovány pouze k prezenčnímu studiu. Za tím účelem je v knihovně zřízeno i studijní místo.

Knihovnu plzeňského územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu zájemci naleznou v historickém domě U Zlatého slunce, Prešovská 7, 306 37  Plzeň, Telefon: 377 360 926. S knihovníkem je možné domluvit se také pomocí e-mailu: E-mail: matasek.karel@npu.cz

Zejména v období, kdy řada studentů pracuje na svých školních či závěrečných pracích, může být knihovna plzeňských památkářů velkou pomocí.

 O archivech NPÚ ÚOP v Plzni:

Plzeňští památkáři vlastní také Archiv plánů, , projektů, průzkumů a restaurátorských zpráv!

Archiv plánů, projektů, průzkumů a restaurátorských zpráv:

Sídlo plzeňských památkářů, dům U Zlatého slunce, nabízí veřejnosti k dispozici návštěvu svého archivu plánů, projektové dokumentace a restaurátorských zpráv. Archiv schraňuje restaurátorské restaurátorské zprávy, výkresovou dokumentaci, stavebně historické průzkumy i lze v něj nalézt řadu zajímavých informací o konkrétních památkách, například v kombinaci s materiály z dalších archivů. Archiválie plzeňských památkářů mohou sloužit  nejen odborným pracovníkům plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu, ale také především  vlastníkům památek, podklady pro svou práci zde  mohou nalézt také projektanti a obsah archiválií může být zajímavý i pro badatele.

Veřejnosti je archiv přístupný v pondělí od 13.00 do 15.00. Zájemcům z řad veřejnosti se doporučuje předem sjednat konkrétní termín návštěvy. Archiv se nachází na adrese Prešovská 7, 306 37  Plzeň.

Archivářem je pan Vlastimil Svoboda, který je k dispozici na telefonu  377 360 946 vždy vpondělí, středu a v pátek nebo na e-mailu: svoboda.vlastimil@npu.cz

Zájemcům z řad veřejnosti se doporučuje předem sjednat konkrétní termín návštěvy.

Archiv může být cennou pomocí i studentům např. stavebních průmyslovek, kteří  v čase letních prázdnin pracují na svých školních či závěrečných pracích.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka