Rokycany patří mezi nejlépe hospodařící města v České republice

Rokycany hospodaří bez dluhů, dlouhodobě patří mezi nejlépe hospodařící města s 10 až 20 tisíci obyvateli v České republice.

Jarní servisní akce AUTO CB

V uplynulých pěti letech každý rok získaly nejlepší možné hodnocení „A“ v iRatingu společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, která zkoumá ekonomické zdraví obcí v České republice.

„To, že Rokycany dosáhly na nejvyšší stupeň ratingu v každém z posledních pěti let, ukazuje, že hospodaření města je dlouhodobě ve vynikající kondici. V celé České republice nalezneme pouze 95 obcí, kterým se to podařilo. Pouze devět z nich ale má víc než tisíc obyvatel,“ říká Luděk Mácha, garant programu iRating společnosti CRIF.

Rokycany téměř nevyužívaly úvěry a od roku 2017 hospodaří zcela bez dluhů. Rozvoj město financuje především z vlastních zdrojů a z přebytku rozpočtu. Díky tomu je při investicích do městské infrastruktury méně závislé na investičních dotacích než podobně velká města v České republice a zároveň jsou schopné lépe plánovat a uskutečňovat budoucí investice.

V Rokycanech se v minulých letech investovalo především do rekonstrukcí. „Kompletně jsme například opravili ulice Soukenickou a Barákovu, zatraktivnili jsme celý plavecký areál, venkovní koupaliště i vnitřní bazén, kde například přibyl další tobogán nebo nové vířivky.  Zaměřili jsme se také na školní budovy. Půdní vestavbou skončila rekonstrukce Základní školy v ulici Míru, přestavby se dočkala Mateřská škola Čechova a školní jídelna. Skončila 1. a 2. etapa opravy centrální stoky, podařilo se rovněž vybudovat protipovodňový Park U Rakováčku,“ říká místostarosta Rokycan Tomáš Rada.

Díky dobrým výsledkům hospodaření může město investovat do větších akcí i letos. „Už jsme dokončili přístavbu Mateřské školy Čechova, kde vzniknul zcela nový pavilon se dvěma třídami. Pokračuje další etapa opravy centrální stoky a kompletní přestavba Palackého ulice, která je důležitou pěší zónou v centru města. Rozšíříme kapacitu parkoviště u plaveckého a sportovního areálu, v plánu máme výstavbu tělocvičny, rekonstrukci zimního stadionu a vybudování protipovodňových opatření.  Připravujeme rovněž rekonstrukci sídlištních vnitrobloků,“ vypočítává místostarosta.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 06.08.2019 10:38



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka