Rorýsi, bumerangy s ocáskem, už jsou v Plzni

Letos si dávali na čas a první z nich šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň zaslechl a viděl až v sobotu v podvečer 7. 5. 2022 v Macháčkově ulici v Plzni na Skvrňanech.

Cílená propagace v Plzni

Řeč je o jednom z našich nejrychleji létajících ptáků a to o rorýsu obecném. Ten většinou přilétá do ČR 1. května, a to aby zde během tří měsíců zahnízdil, vyvedl mláďata  a zase 1. srpna už letěl na zimoviště do Afriky. Rorýs obecný, v minulosti folklor našich sídlišť a historického jádra města Plzně. Ve spárách na panelových domech hnízdily jenom v Plzni stovky párů, to samé platilo i o historickém jádru města, kde v nejrůznějších štěrbinách ve fasádě či pod střechou hnízdívalo dalších x stovek rorýsů. "Po zateplení panelových domů a rekonstrukcích starších budov rorýsů v Plzni výrazně ubylo, ale i přesto můžete jeho pronikavé „píííííísk, pííííísk ještě slyšet, a to právě v těchto dnech. Podíváte-li se směrem k obloze, určitě uvidíte i jeho nezaměnitelnou černou siluetu připomínající bumerang s ocáskem. Píííííísk, pííííísk je tady!," líčí Makoň.
 

Večer Karel Makoň otevřel okno a ze tmy slyší našeho nejlepšího ptačího zpěváka! "Který pták v měsíci květnu zpívá i v noci? Kterého zlatého ptáka s přehledem a každý rok vyhrával Karel Gott, Lucie Bílá a další naši nejlepší zpěváci?  Slavík! Slavíka obecného můžete právě teď slyšet nejen přes den, ale i v noci a je to opravdu zážitek. Počty slavíků se každý rok výrazně zvedají a jsme rádi, že u nás původně velice vzácný druh křovisek a otevřené krajiny se nastěhoval i do příměstských oblastí, parků a městské zeleně," popisuje.
 

Vlaštovky a jiřičky jsou rovněž už zpět, ale už od poloviny měsíce dubna. I ony absolvují rok co rok několik set km dlouhou a náročnou cestu z afrických zimovišť zpět k nám do České republiky, aby zde zahnízdily a vyvedly svá mláďata.
  

Čápi se domů na hnízdiště vracejí až v třetím roce života. "Tuto mou teorii o tom, že většina mladých čápů se domů ze zimoviště vrátí až po dvou až třech letech potvrdil i čáp bílý,  kterého odchoval na hnízdě sledovaném kamerou kolega Libor Šejna se svým týmem ze Záchranné stanice živočichů Makov. Ten 22. 6. 2019 označil našim speciálním ornitologickým kroužkem jedno z mláďat, které mu vyseděl ve stanici handicapovaný pár čápů bílých," popisuje Makoň. Mládě tehdy na zimu záchrannou stanici opustilo a odlétlo spolu s ostatními čápy na zimoviště. "K naší radosti pak kolegové Martin Kulhavý a Petr Janeček odečetli tohoto okroužkovaného čápa v prvním květnovém týdnu roku 2022 na hnízdě Výrec u obce Bálkova Lhota (TA).  Hurá, žije, vrátil se a pravděpodobně bude i hnízdit!," raduje se plzeňský zvířecí záchranář. 
 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
13.05.2022 14:03



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka