Rozesmívání lidí je pro stand-up komičku Lucii Macháčkovou droga

Rozhovor se stand up komičkou Lucií Macháčkovou

Jarní servisní akce AUTO CB

Jak jste se dostala k povolání stand-up komičky?

Moje cesta ke stand-upu nebyla úplně tradiční. Nikdy jsem nehrála divadlo, nemoderovala, nezpívala. Odjakživa jsem byla spíš psavec a bavilo mě příběhy vymýšlet

Během studia scenáristiky jsem strávila nějakou dobu v Británii, kde jsem žánr stand-up comedy poznala. To byl rok 2010 - v té době jsem věděla, že existuje Nastojáka, ale nikdy jsem nebyla na žádném představení a nijak se o to nezajímala. V UK mě ten žánr ale úplně uchvátil, začala jsem chodit do comedy clubů, koukat na to v televizi. 

Stand-up považuju za absolutní formu umění - nacpanou arénu s 20 tisíci lidmi zvládne dvě hodiny královsky bavit jeden člověk a nepotřebuje k tomu kapelu, velkou show, ohňostroj... jen vlastní vtipy, myšlenky, ideje.

Stand-up komik je scenáristou, režisérem i hercem a ta umělecká svoboda se mi na tom líbila - je to autentický vhled do mysli člověka.

Když jsem se přestěhovala do Prahy, začala jsem chodit na české stand-up představení uskupení UndergroundComedy, které v té době začínalo a zároveň jsem začala chodit na anglické shows expatů žijících v Praze. Obojí mě moc bavilo. V červnu 2014 jsem se odhodlala zkusit to poprvé sama. Neměla jsem od toho žádné očekávání, bylo to spíš z hecu, ze zvědavosti. Při prvním vystoupení mě zaskočily dvě věci - jak je to těžké a jak je to skvělé. 

Když jsem slézala z pódia, věděla jsem, že tohle chci zažít znova. Nevěděla jsem kde ani jak, ale věděla jsem, že tuhle vlnu energie a adrenalinu potřebuju ve svém životě mít. Krátce na to jsem začala psát standupy a aktivně vystupovat v češtině i v angličtině. Jsem velká fanynka britské stand-up scény a koukat na shows známých i méně známých komiků je asi můj největší koníček.

Jak často vystupujete se svým stand upem? Smějí se vašim vtipům více ženy či muži?

Normálně vystupuju asi třikrát až pětkrát do týdne, nyní po koronapauze je to asi dvakrát - doufám, že v podzimní sezóně se to zase vrátí do starých kolejí - ten pocit, kdy stojíte na podiu, a rozesmějete lidi, je naprosto nepopsatelný, je to droga, euforie, je to neuvěřitelně nabíjející

Mým vtipům se smějí muži i ženy - dobrý humor nezná pohlaví! A inspiraci čerpám všude možně - většinou mluvím o tom, co mě právě zaujalo. Vztahy, sex, popkultura, sociální sítě, práce. 

Ráda mluvím o svém rodném kraji - jižní Moravě - a o své bláznivé rodině. Moc nemluvím o politice, ale zároveň se tomu tématu nevyhýbám a několik novějších standupů na politická témata mám.

Na co se nyní těšíte? Co příjemného vás čeká v nejbližších dnech?

Těším se na spoustu věcí (smích). Vykašlali jsme se na divadelní prázdniny a standupujeme s kolegy z UndergroundComedy i přes léto, připravujeme stand-up akci tlumočenou do znakového jazyka, píšu nové věci...a také plánuju pár dní někde u vody!

Děkujieme za rozhovor

REGIONPLZEN.CZ

Foto: osobní archiv Lucie Macháčkové

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka