Rozsáhlá rekonstrukce U Zvonu se blíží ke konci, už tam staví tramvaje

Nové zrekonstruované tramvajové zastávky fungují od středy v plzeňské lokalitě U Zvonu, která prochází od loňského dubna rozsáhlou úpravou.

Cílená propagace v Plzni

 Do definitivního dokončení obnovy celého prostoru zbývá méně než měsíc, oprava tramvajových tratí je ale již hotova. Celkem byly na projektu Pražská – U Zvonu provedeny práce za téměř 88 milionů Kč včetně DPH, kromě kolejí zahrnuly i rekonstrukce silnic, chodníků, ostatních zpevněných ploch, plynovodů, vodovodního řadu, kanalizace, osvětlení a další. Město na akci získalo dotaci ve výši 23,5 milionu Kč.  

„Rekonstrukce byla značným zásahem do života místních občanů a podnikatelů. Jsem proto rád, že se investice blíží zdárnému konci a že se daří ji dokončit v termínu. Děkuji za trpělivost všem, kteří byli stavbou dotčeni,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. V lokalitě chybí ještě vydláždit poslední plochy chodníků a komunikací a také provést poslední sadové úpravy. Zprovoznění, tedy kolaudace celé stavby, je plánováno na 27. dubna.

Součástí projektu byla rekonstrukce tramvajových kolejí v ulici Pražská, a to v úseku od mostu přes Mlýnskou strouhu až po Anglické nábřeží, dále U Zvonu a v Křižíkových sadech v celkové délce 650 metrů. Upraveny byly také tramvajové zastávky Anglické nábřeží, u nich došlo k přesunutí směrem k chodníkům. Uprostřed silnice byl současně vystavěn středový ostrůvek. „Tím vznikl prostor pro  bezpečnější pohyb chodců a cestujících městskou hromadnou dopravou využívajících tuto zastávku,“ uvedl Luděk Kejzlar z Odboru investic Magistrátu města Plzně.

Podle primátora města Plzně Martina Zrzaveckého byla rekonstrukce tramvajové trati, ale i celé lokality nevyhnutelná. „Trať byla v havarijním stavu, a to včetně výhybek. Navíc daná lokalita přiléhá k historickému jádru, kompletní obnovu potřebovala,“ uvedl. Podle primátora prostor dostal po obnově zcela nový náboj. 

Přestože nově opravená lokalita bude stejně průjezdná pro automobily jako před rekonstrukcí, město doufá ve zklidnění dopravy, tedy možný úbytek vozidel. „Řidiči, kteří pojedou za tramvají, ji už nebudou moci objet, ale budou čekat, až lidé vystoupí a nastoupí a tramvaje se rozjedou. Někteří motoristé by tak mohli raději zvolit jiné trasy,“ uvedl náměstek Pavel Šindelář. Pražská ulice by tak mohla přestat být pro mnohé pouze tranzitem na Lochotín.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka