S Indiánem na rameni. Výstava od čtvrtka připomene 2. pěší divizi

Ve čtvrtek začne v plzeňských Smetanových sadech výstava nazvaná S „Indiánem“ na rameni. Upozorní na stoletou historii 2nd Infantry Division - Indianhead, tedy 2. pěší divize americké armády.

Cílená propagace v Plzni

Divize byla oficiálně založena 18. listopadu 1917 a v průběhu 1. světové války patřila mezi první americké jednotky, které se účastnily bitev ve Francii. V roce 1945, po dobytí Lipska, přesně 5. května zahájila 2. pěší divize postup do Čech, aby 7. května vstoupila do Plzně.

Den předtím, 6. května, musela propustit přes své pozice jednotky 16. obrněné divize, které jako první osvobodily Plzeň. Zároveň se s postupem divize přesouvalo i její velitelství, které bylo 5. května v Klenčí pod Čerchovem, 6. května v Horšovském Týně a 7. května v Plzni.

Z dalších větších českých měst se 2. pěší divize podílela na osvobození Domažlic, Klatov, Kdyně, Holýšova a rovněž řady menších obcí. Po skončení války zůstaly jednotky divize v Plzni do 8. června 1945. V domovině zahájila jednotka intenzivní nácvik na invazi do Japonska. V srpnu 1945 však japonským císařstvím otřásly dva jaderné výbuchy a nastal konec 2. světové války. 

Novým bojištěm se pro „druhou pěší“ stala o 5 let později Korea (na snímku). Tady vojáci setrvali de facto do dnešních dnů jako pozorovatelé v demilitarizovaném pásmu. Po 11. září 2001 se divize intenzivně zapojila také do války se světovým terorismem, a to jak v Afghanistánu, tak Iráku. Je vysoce mobilní jednotkou užívající nejmodernější zbraně a bojové prostředky, jako jsou například obrněné vozy Stryker. Vojáci od 2. pěší divize jsou na svoji minulost hrdí a stejně jako jejich předchůdci mají ve svém znaku pěticípou hvězdu s hlavou indiána. Stejně tak ctí heslo „Second to none“, „Nikdy druhá“. Vždy první.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka