Schwandorf je centrem česko-bavorské kulturní scény

České a bavorské sousední regiony mají, co se týče kultury, mnoho co nabídnout – a Schwandorf jim poskytl scénu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Programová brožura Kulturního města Čechy-Bavorsko 2020/21prezentuje 60 kulturních akcí v období srpen 2020 až květen 2021. Na náměstí Oberer Marktplatz bude na návštěvníky také čekat speciální místo setkávání a informační místo: Pavilon kulturního města. Projekt podporuje Bavorské státní ministerstvo financí a provlast, okres a město Schwandorf a další sponzoři.

Již v březnu tohoto roku bylo všechno připravené ke startu – ale místo plánovaného zahájení programu následovalo období „lockdownu“ způsobené koronavirem a přesuny nebo rušenívelkého množství kulturních akcí. Od 1. srpna 2020 lze celý program konečně spustit: program kulturního města bude zahájen! Živá hudba z šesti sousedních regionů podél česko-bavorské hranice, venkovní výstava „Begegnungen – setkání“ fotografa Herberta Pöhnlaz Viechtachu a pavilon kulturního města jako mobilní informační kancelář budou bavit návštěvníky od 11 do 15 hodin.

„Důležitým cílem naší domácí politiky je nadále oživovat česko-bavorské příhraničí a budovat z něho skutečný region budoucnosti. Kulturní město Čechy-Bavorsko je ukázkový projekt,kterým Bavorské ministerstvo vlasti podporuje angažovanost lidí pro svůj region. Společné kořeny s našimi českými sousedy činí z příhraničí jedinečnou vlast. Starý kulturní prostor díky projektu nadále srůstá“, uvedl ministr financí a pro vlast Albert Füracker. Podpora ze strany Bavorského státního ministerstva financí a pro vlast, okresu a města Schwandorfu a dále Kulturní nadace Bavaria Bohemia umožňuje realizaci kulturního programu a budování nových kooperací. Euregio Egrensis podporuje doprovodné akce na podporusetkávání mládeže v rámci projektu dispozičního fondu. „Partnerství s městem Sokolovem bylo důležitým argumentem pro volbu Schwandorfu kulturním městem – díky projektům posilujeme naše partnerství“, zdůrazňuje primátor Andreas Feller.

Za koordinační podpory Centra Bavaria Bohemia připravuje Schwandorf společně se svými českými sousedy pestrý program složený z koncertů, literárních čtení, výstav, workshopů a komentovaných prohlídek. „Již při prvních přípravných workshopech jsme byli uchváceni zájmem a kreativitou kulturních tvůrců ze Schwandorfu. To, že se i přes pandemii onemocnění Covid-19 podařilo na druhý pokus znovu postavit na nohy program se 60 kulturnímiakcemi, mluví samo za sebe“, uvedla Dr. Veronika Hofinger, ředitelka Centra Bavaria Bohemia, při představení 39-stránkové programové brožury.

Symbolickou hodnotu má pavilon kulturního města na náměstí Oberer Marktplatz ve Schwandorfu, speciálně přebudovaný kontejner v barvách kulturního města. Nabízí informace o kulturnícha turistických nabídkách v sousedních regionech Horní Franky, Karlovarský kraj, Horní Falc, Plzeňský kraj, Dolní Bavorsko a Jihočeský kraj. Kromě toho je pavilon místem setkávání a výměny. „O třech srpnových sobotách se zde budou konat hudební matiné. Plánovanéjsou také další koncerty, literární čtení, promítání filmů a prezentace“, prozradil David Bender, projektový manažer projektu kulturního města, kterého můžete v pavilonu také potkat.

Program Kulturního města Čechy-Bavorsko dosáhne svého vrcholu v květnu 2021 ve Schwandorfu-Fronbergu v areálu Hornofalckého domu umělců v podobě kulturní slavnosti Týden sousedů. „Týden sousedů ve dnech 13. až 16. května 2021 nabídne to nejlepší z Čech a Bavorska – vynikající hudební skupiny, umělecké performance, zajímavé workshopy, řemeslné stánky, tradiční jídla a nápoje a v neposlední řadě slavnostní akt se znamenitými hosty“,těší se Susanne Lehnfeld, která coby vedoucí kulturního úřadu projekt aktivně doprovází.

Pro milovníky vlaků a návštěvníky z České republiky přišlo Centrum Bavaria Bohemia s velice mimořádným nápadem: S „Vlakem za kulturou“ se již samotná jízda promění v zážitek!Během hodinové cesty z Domažlic do Schwandorfu vystoupí pro cestující hudebníci, divadelníci nebo tanečníci z obou zemí.

Dvojjazyčný program naleznete v programové brožuře a na www.bbkult.net. Otevírací doba pavilonu kulturního města je středa až pátek 9 - 16 hodin, sobota 9 - 12 hodin, o prodejníchnedělích a v době konání trhů a kulturních akcí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka