Sdružení Exodus má nové plzeňské zázemí v Tovární ulici

Zrekonstruované přízemní prostory v objektu v Tovární ulici 3, jež patří městu, má nově k dispozici Sdružení občanů Exodus.

Jarní servisní akce AUTO CB

Místnosti o celkové rozloze 125 metrů čtverečních využije sdružení pro své klienty Sociálně terapeutické dílny a krámek s výrobky chráněných dílen. Náklady na kompletní rekonstrukci prostor činily 2,77 milionu korun, zaplatilo je město Plzeň z vlastních zdrojů. Od středy 31. května do pátku 2. června pořádá v novém zázemí Exodus Den otevřených dveří, lidé si jej mohou přijít prohlédnout vždy od 8 do 17 hodin.  

„Snažíme se tímto krokem vyjít vstříc Sdružení občanů Exodus, které poskytuje sociální služby osobám se zdravotním postižením z Plzeňska. Město se musí chovat společensky odpovědně a toto je jeden z projektů,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.
Podle radního pro oblast správy městských nemovitostí Davida Šloufa je objekt v Tovární ulici z hlediska přístupu i velikosti ideální. „K dispozici ho dostalo sdružení plně zrekonstruované a bezbariérové, nájem bude dlouhodobý,“ uvedl David Šlouf. Výše nájemného je stanovena na částku 250 korun/m2 za rok, tedy Exodus získal stejné podmínky, jaké mají ostatní neziskové organizace při pronájmu nebytových prostor v Plzni.

„Byly provedeny zejména nové kompletní rozvody elektro, osazení nového osvětlení, výměna zdravotechnické instalace, vybudování nového sociálního zázemí, výměna vnějších výplní, nové podhledy, oprava omítek, položení nových podlahových krytin, nové obklady a dlažby, oprava uliční fasády a pořízení nájezdové rampy do dvora,“ uvedl Jan Souček z bytového odboru magistrátu. Jednotlivé kroky město konzultovalo s pracovníky Exodu.

V nových prostorách mají klienti Exodu k dispozici hlavní místnost, v níž se věnují pracovní činnosti, její součástí jsou i vestavěné skříně na uskladnění šicích potřeb a dalších materiálů. Vzhledem k tomu, že mohou navštěvovat i kurz pečení a vaření, je v upraveném přízemí také vybavená kuchyně. Součástí je dále krámek s výrobky Sociálně terapeutické dílny, keramikou (Exodus), svíčkami (Ledovec) a pivem (Chříč), vše vyráběno lidmi se zdravotním postižením.

„Klienti mohou využít i vchod na dvůr s vozíčkářskou rampou, část dvora jim slouží k pěstování bylinek a v budoucnu i k odpočinku. Uživatelé mají k dispozici také šatnu s uzamykatelnými skříňkami pro uložení osobních věcí, jsou zde i toalety a sprcha uzpůsobené i pro vozíčkáře. Podařilo se nám také vyhradit prostor pro vystavení prací našich klientů, takže lidé, kteří přicházejí do krámku, si často vyberou i z jejich výrobků,“ uvedla Jindřiška Rajzlová, vedoucí Sociálně terapeutické dílny. 

Sdružení občanů Exodus původně využívalo prostory v Hlavanově ulici 12. Protože město dům prodalo, hledalo pro sdružení nový objekt. Původně to měl být dům v ulici Na Cihlářce, který však nebyl uzpůsoben pro lidi s postižením. Kvůli akutnosti vystěhování z Hlavanovy, kde nový majitel zahájil generální rekonstrukci, poskytlo město Exodu dočasné prostory v Krašovské 30 v prostorách bývalé základní školy. Současně bylo loni v létě rozhodnuto o rekonstrukci Tovární 3.      

Sdružení občanů Exodus poskytuje již od roku 1992 sociální služby lidem se zdravotním postižením z Plzeňska. Neslouží jako ústav, kde jsou lidé s handicapem trvale umístěni, ale pomáhá klientům postavit se na vlastní nohy. „Provozujeme dvě chráněné dílny, keramiku a digitalizaci, ve kterých je zaměstnáno 20 osob, z toho 17 se zdravotním postižením. Dále provozujeme čtyři sociální služby - odlehčovací, denní centrum, sociální rehabilitaci a terapeutickou dílnu. Právě ta je nyní umístěna v Tovární 3, má 14 klientů, pár míst je aktuálně volných. Všemi službami projde ročně zhruba 400 klientů, řada z nich opakovaně,“ doplnil ředitel Sdružení občanů Exodus Miroslav Svoboda.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 28.05.2017 10:04



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka