Šéf firmy nevedl řádně účetnictví, má obvinění

Kriminalisté plzeňského oddělení hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání sedmapadesátiletého muže, kterého obvinili ze spáchání trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Jarní servisní akce AUTO CB

Za období 2019 až 2021 jako jediný jednatel společnosti při účtování v soustavě účetní evidence v rozporu se zákonem o účetnictví nevedl účetnictví společnosti předepsaným způsobem, jak byl povinen, byť k vedení účetnictví zajistil externí účetní. Ta účetnictví sice zpracovávala, ale její činnost spočívala v evidenci přijatých, vydaných popřípadě opravených faktur, ale z důvodu nedodávání výpisů z firemních bankovních účtů, na které odběratelé zasílali finanční částky pohybující se v řádech milionů korun, které tudíž nejsou v účetnictví zaznamenány, nemohla účetnictví řádně zpracovat.

     Za výše uvedené období také jsou účetní zápisy v účetních knihách v neúplném stavu, s neúplnými účetními zápisy a s neprovedenou účetní závěrkou, což vyústilo v nevyplnění a neodevzdání daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob. Svým jednáním porušil zákon o účetnictví, kdy nebylo zjištěno vedení účetnictví správně a průkazným způsobem a tím bylo znemožněno zjištění skutečného stavu hospodaření firmy a její majetkové a finanční situace, v důsledku čehož došlo k ohrožení včasného a řádného vyměření daňové povinnosti vůči finančnímu úřadu. Ohrožena byla i majetková práva osob domáhajících se svých finančních prostředků po společnosti obviněného v rámci přijatých a neuhrazených faktur za jimi poskytnuté zboží a služby. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na dva roky nebo zákaz činnosti.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
05.05.2023 07:04



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka