Senioři spali, zloděj na Borech řádil

Dne 22. července 2021, pravděpodobně v brzkých ranních hodinách, se stal jeden z bytů v 1. nadzemním patře bytového domu ve Skupově ulici v Plzni velkým lákadlem pro zloděje.

Cílená propagace v Plzni

Pachatel si vyhlédl bytovou jednotku, jehož balkon nebyl plně zajištěn. V tu dobu se v bytě nacházel spící seniorský pár, který neměl ani tušení, že v bytě mají nezvaného návštěvníka. Zloděj byt prohledal  a odcizil dvě peněženky s doklady, dva mobilní telefony a šperky, vše za více jak 23 tisíc korun. Posléze se stejným způsobem z bytu vytratil. Když se poškozený senior okolo páté hodiny probudil a zjistil, že některé věci v bytě nejsou na svém místě a viděl, že některé věci chybí, oznámil tuto skutečnost na policii. Policisté obvodního oddělení Plzeň Bory vedou trestní řízení proti zatím neznámému pachateli, který je podezřelý ze spáchání přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody. Po totožnosti pachatele a odcizených věcech dále pátrají.

Platí obecné pravidlo: "Můj dům, můj hrad".

Policisté upozorňují na to, že v některých případech se pachatel dostal velice lehce do bytu pomocí balkonových dveří nebo oken. Jedná se převážně o přízemní byty, jejichž dostupnost je pro pachatele méně obtížná. Jeden z důvodů je, že si občané nejen při odchodu z bytu často nezkontrolují, zda jsou okna či balkonové dveře řádně uzavřeny a nechávají okna otevřená, byť jen na mikroventilaci, ale i během spánku, kdy jsou ve svém soukromí přítomni. Tím zlodějům nejen, že ulehčují práci, ale zároveň je vybízejí k návštěvě jejich obydlí. V dalších případech pachatel vnikná do vnitřních prostor za užití síly a tím překonání určité překážky.

Abychom nedali zlodějům šanci, stačí učinit jednoduchá a v podstatě levná opatření. Prevence proti vloupání do bytu nebo domu začíná u řádně zamčených vstupních dveří a zajištěných oken či balkonových dveří. Vybrat si můžete základní bezpečnostní zámky nebo složitější uzamykací systémy. Vhodným doplněním jsou ochranné mříže a uzamykatelné okenice. Pokud máte dostatek finančních prostředků, pak můžete zvolit nadstandardní zabezpečovací techniky a systémy jako např. elektronická zabezpečovací signalizace nebo různé nástrahové detektory. Snížit riziko vykradení bytu nebo rodinného domu ale můžete i bez jakýchkoli investic. Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.
Své domovy si vždy řádně zajistěte. Vstupní branky na pozemek i vstupní dveře zamykejte také v případech, kdy jste doma.
O vašem odjezdu povězte jen vašim blízkým a lidem, ke kterým máte důvěru. Informace o tom, že se chystáte na víkend nebo na delší dobu pryč, nesdělujte na sociálních internetových sítích.
Před odjezdem požádejte důvěryhodnou osobu, aby na vaše obydlí dohlédla a pomohla vyvolat dojem, že objekt stále někdo obývá, aby např. vybírala poštovní schránku nebo v zimě odklidila sníh před vchodem apod.
Nejen před déle trvajícím odjezdem z domu se vyplatí úklid na pozemku. Nenechávejte na zahradě volně ležet nářadí, sekačky a další věci, které by pachatele nejen mohli zlákat k vloupání, ale mohli mu v protiprávní činnosti i napomoci.
Velkou pozornost věnujte i tomu, co o sobě sdělujete na sociálních sítích. Je třeba si uvědomit, že pachatelé mohou velmi šikovně, aniž byste si to uvědomili, využít informací o Vašem odjezdu na dovolenou či víkend mimo domov. Rovněž z fotografií lze mnohé vyčíst. Pachatelé si tak mohou vytipovat Vaše domovy jako vhodné místo ke spáchání majetkové trestné činnosti, neboť z fotografií, které tam vkládáte, mohou vědět, jakou elektronikou, technikou či uměleckými díly máte byt či dům vybaven.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 02.08.2021 08:55



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka