Šest dobrovolníků pomáhá v sušické nemocnici téměř jeden rok

Téměř rok funguje v sušické nemocnici dobrovolnické centrum.

Cílená propagace v Plzni

Momentálně se zde ve svém volném čase pacientům věnuje šest dobrovolníků, kteří během roku začali pomáhat pacientům. Většinou si s nimi povídají, vypráví, čtou jim nebo společně něco jednoduchého vyrábí, krátí jim dlouhou chvíli. Zkrátka dělají vše, na co ve svém velkém pracovním vytížení nemají čas zdejší zdravotní sestry.

„Hlavním impulsem pro dobrovolníky je chuť pomáhat druhým. Často se na nás obrací po ztrátě blízkého člověka, o kterého pečovali, a svůj volný čas chtějí věnovat našim pacientům. Dobrovolníky tato práce naplňuje a pacientům přináší radost a rozptýlení. Každého dalšího zájemce mezi námi rádi přivítáme,“ hodnotí Martina Kolářová, hlavní sestra Nemocnice Sušice a koordinátorka projektu.

Prvním dobrovolníkem v sušické nemocnici byla Vlasta Faustová z Hrádku u Sušice. Stejně jako všichni ostatní pomáhá na oddělení následné péče. „Ráda trávím čas s lidmi, cítila jsem to jako své poslání, službu pro druhé. Čas strávený se starými nebo nemocnými lidmi mi otevírá oči, jak jsme jako lidé zranitelní a rychle se uzavíráme do sebe do své vlastní bolesti a samoty,“ uvedla Faustová.

Pacientům se snaží naslouchat a povzbuzovat je v jejich leckdy velice těžké situaci. „Jsou lidé, kteří nemohou mluvit, trávím s nimi čas u lůžka, mluvím na ně a vidím, že jsou šťastní, když jim nabourám jejich dlouhý čas. Většinou se domluvíme očima nebo posunky,“ tvrdí. Sama ale říká, že pacienti naopak pomáhají i jí. „Mě samotnou tito lidé obohacují, svým svědectvím a mnohdy těžkými zkouškami, kterými si prošli mi dávají sílu a vidím, jak mě potřebují a někteří čekají na mojí návštěvu, aby si mohli popovídat,“ uvedla.

Dobrovolnické centrum fungovalo v nemocnici poprvé již před 13 lety, posléze zaniklo. Už tehdy sem chodila pomáhat rodačka ze Sušice Miroslava Marková, která byla tehdy po mateřské dovolené a dlouho nemohla sehnat práci. Tehdejší centrum ale zaniklo a paní Marková se na zdejší oddělení následné péče vrátila v únoru 2018, když viděla nabídku s pomocí na webových stránkách nemocnice. Přes týden mnoho času nemá a tak pacienty navštěvuje o víkendech. Nejvíce je baví kvízy a hry, se kterými se cvičí paměť. „Pacienti mají v týdnu různé aktivity s ergoterapeutkou, rehabilitačními sestřičkami apod. a o víkendu je na oddělení větší klid. Moc chválím také zdejší sestřičky a lékaře. Pacienti jsou velmi spokojeni s péčí na oddělení následné péče, neslyšela jsem nikdy žádnou stížnost,“ uvedl Marková s tím, že by ráda pomáhala v nemocnici každý den, ale časově to nezvládá. „Mám velkou radost, když na mě pacienti již čekají a poznávají mě. Až jednou budu ležet také na takovém oddělení, budu ráda, když za mnou někdo přijde a udělá si na mě čas,“ usmívá se.

Všichni dobrovolníci jsou zatím bez výjimky ženy. O tom, že by začal v nemocnici nezištně pomáhat vážně uvažuje Martin Kramer ze Sušice. „V sušické nemocnici mi několikrát výrazně pomohli a já to chci zdejším zaměstnancům vrátit. Navíc mě pomáhat lidem baví,“ uzavřel Kramer.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka