Setkání s představiteli obcí a měst zakončili krajští radní na Rokycansku

Diskuse k pořízení digitálních technických map, o postupující digitalizaci státní správy, vzniku nového Centrálního místa služeb či možném vzniku nového platebního portálu po vzoru Středočeského kraje.

Jarní servisní akce AUTO CB

To byla hlavní témata setkání vedení Plzeňského kraje se starostkami a starosty ve Stodě na jižním Plzeňsku a Rakové na Rokycansku. Stejně jako v případě dvou předchozích setkání se dostalo i na dotace z oblasti regionálního rozvoje a životního prostředí, anebo na revitalizaci objektů kulturního dědictví v obcích. 

„Během série setkání jsme měli možnost osobně hovořit s téměř 250 starostkami a starosty měst a obcí v našem kraji. Osobně to pokládám za mimořádně důležité, protože jsou to právě lidé ve vedení obcí, kteří mají nejblíže k obyvatelům kraje a mohou na nás přenášet své potřeby,“ řekl k dnes ukončeným setkáním se starostkami a starosty obcí hejtman Rudolf Špoták a dodal: „Ukázalo se mimo jiné, že máme v Plzeňském kraji nastavený velmi efektivní a jednoduchý systém administrace dotací. Na druhou stranu se nám ale potvrdilo, že digitalizace státní správy je sice správný směr, nicméně ty nejmenší takzvané ‚jedničkové‘ obce budou pod obrovským tlakem jak z hlediska personálního, tak technického vybavení. Jim bude potřeba s implementací tohoto systému rozhodně pomoci a i tomu půjdeme naproti.“

Stejně jako v Tachově, Stříbře, Manětíně a Nýrsku projevili i dnes zástupci obcí o setkání s vedením kraje velký zájem. Ve Stodě se jich sešlo 70 a v Rakové 25. Pozorně vyslechli informace o agendách jednotlivých odborů krajského úřadu, o finančních prostředcích, které jdou z krajských peněz do rozvoje sportu, o zajímavých projektech z oblasti životního prostředí, a také o stavu silnic a jejich plánovaných opravách. K dispozici jim byli na místě pracovníci  SÚS PK i organizátora veřejné dopravy POVED.

Podle informací náměstka hejtmana pro oblast dopravy Pavla Čížka investoval kraj v okrese Plzeň-jih do oprav 378 kilometrů silnic a 141 mostů celkem 730 milionů korun. V letošním roce to bude dalších  162 milionů. Upozornil je také na správný postup při přípravě realizace záměrů v oblasti dopravních projektů. „Pokud plánujete rekonstrukci silnice ve vaší obci, je nutné si rozmyslet a dobře rozvrhnout to, co chcete. Poté váš plán převezme SÚS PK a stanete účastníkem stavebního řízení,“ řekl. V Rakové na Rokycansku pak tamním zástupcům obcí Pavel Čížek sdělil, že se v příštím roce čeká výrazná modernizace vlaků a že na lokální trati do Radnic, kterou se kraji podařilo zachovat, přibylo cestujících.

Hejtman Rudolf Špoták informoval na setkáních starostky a starosty o záměru investovat stovky milionů korun do modernizace krajských nemocnic a vybudování centrálních příjmů. „Čeká nás i stavba centrálního příjmu i ve zdejší nemocnici a v Klatovech,“ upřesnil ve Stodě. A zmínil také transformaci sociálních služeb, rekonstrukci Domu sociální péče Kralovice za 250 milionů korun a výstavbu objektů pro klienty Domova sociálních služeb v lokalitě Liblín.

Starostku Alenu Burianovou z Holýšova zajímal během diskuse stav připravovaného železničního koridoru z Plzně do Německa. Starostu Nepomuka Vladimíra Vokurku pak zdvoukolejnění trati na Nepomucku. „Jsem ráda, že jsme mohli osobně poznat celé vedení kraje. V kontaktu býváme spíše s vedoucími odborů, s nimiž konkrétně řešíme, co potřebujeme. A tady můžeme podiskutovat s kolegy i společnou problematiku, jako je tělovýchova a další,“ okomentovala setkání s vedením kraje v okrese Plzeň-jih starostka A. Burianová. Starosta Mirošova Vlastimil Sýkora závěrem diskuse v Rakové na Rokycansku poděkoval vedení kraje za zachování tamního stavebního úřadu a za investice, které tu šly do oprav silnic.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka