Sjezdovky, běžky, skialpy, dobré jídlo. V Bavorském lese je zima v plném proudu

Široké upravené sjezdovky, kilometry běžeckých tras, stezky a sjezdy pro skialpy, putování nedotčenou krajinou na sněžnicích, ale také wellness v pivních lázních nebo místní kulinářské speciality.

Jarní servisní akce AUTO CB

To všechno je zima v Bavorském lese, která ještě rozhodně nekončí.

Na Javor za sněhem a zážitky
„Máme nyní ideální podmínky pro lyžování, sněhu je dostatek a díky nové moderní technice jsou sjezdovky perfektně upravené. Doufáme, že sníh vydrží do konce března a snad i první týdny v dubnu,” říká marketingový manažer lyžařského střediska na Velkém Javoru Andreas Stadler. Na Velkém Javoru (1456 m) si přijdou na své jak náročnější lyžaři a snowboardisté, tak rodiny s dětmi. „Velmi oblíbený u dětí je například ArBär-Kinderland s časomírou a čtyřmi dopravními pásy. Kromě toho je zde k dispozici několik lyžařských a snowboardových škol s profesionálně vyškoleným personálem,” dodává Andreas Stadler.
S ohledem na současnou situaci platí pro vstup do areálu pro dospělé pravidlo 2G, tedy prokázání se certifikátem o prodělání covidu nebo potvrzením o očkování. „Děti do 15 let se nemusí prokazovat žádným dokladem o bezinfekčnosti a u dětí ve věku 15 až 18 let stačí potvrzení o tom, že chodí do školy,” vysvětluje pravidla Andreas Stadler.
Parkovacích míst je u Velkého Javoru dostatek a za celodenní parkování zaplatí lyžaři se skipasem 2 EUR, ostatní 5 EUR. Výhodná je pak sezónní parkovací karta za 60 EUR na celý rok.
https://www.arber.de/cz/zima.html

V zimě lyžaři, v létě bikeři, to je Geisskopf
Jen 20 minut cesty od Regenu se nachází malý lyžařský areál Geisskopf (1097 m). Místo je zejména v létě oblíbené bikery, kteří sem vyráží za špičkovými sjezdovými trasami světového formátu, ale ani v zimě tady nezahálí. „Pro lyžaře máme 9 upravených sjezdovek, otevřená je také zimní bobová dráha a na běžkaře čeká několik tras v bílé stopě,” shrnuje nabídku areálu vedoucí provozu Alexander Achatz. Na vrchol vyveze lyžaře moderní šesti sedačková lanovka, k dispozici jsou také čtyři povrchové vleky a tři vleky pro začátečníky s přepravní kapacitou 6 600 osob za hodinu.
https://geisskopf.de/

Děti, hurá na Silberberg!
Město Bodenmais má siluetu hory Silberberg ve svém logu a místní jsou na ni náležitě pyšní. „V zimě je Silberberg rájem hlavně pro děti, v dětském lyžařském parku si malí lyžaři mohou vyzkoušet své první skluzavky, je jim k dispozici také kouzelný koberec a lyžařský kolotoč. V provozu je i samostatný dětský vlek, takže se zde děti mohou bez stresu učit lyžovat,” říká Tobias Wolf z marketingového oddělení Bodenmais Turismus a dodává, že na své si přijdou i milovníci alpského lyžování a snowboardingu a nechybí příjemná místa na občerstvení aprés-ski.

Běžkování na Bretterschachten jako ve Skandinávii
Jistota sněhu, 114 km běžeckých tras na klasiku i bruslení, pravidelně udržované stopy. To je v kostce středisko běžeckého lyžování Bretterschachten nedaleko Velkého Javoru. „Bavorský les je často přirovnáván ke Kanadě. V běžeckém centru Bretterschachten je však srovnání se Skandinávií mnohem bližší,” říká s úsměvem Tobias Wolf z Bodenmais Turismus. Velkou atrakcí je 30 km dlouhá vysokohorská běžecká trasa z Bretterschachten přes Chamer Hütte a Schareben do Ecku. „Běžkaři si tady užijí jak dlouhá stoupání, tak velkolepé sjezdy nebo pohodové rovinaté pasáže,” doplňuje Tobias Wolf.
Aktuální stav běžeckých stop je možné sledovat živě zde: https://www.arberland-bayerischer-wald.de/loipenuebersicht/158/6988

Na skialpech na vrcholy
Zima v Bavorském lese je rájem pro milovníky skialpinismu. Vystoupat se dá na střechu Bavorského lesa, na Velký Javor. Odměnou za výstup pak je osm kilometrů dlouhý sjezd z Velkého Javoru, kolem Chamer Hütte do Bodenmaisu. Právě chata Chamer Hütte, která leží pod Malým Javorem, může být tím ideálním místem pro odpočinek a malé občerstvení.

Místo lyží pohorky nebo sněžnice
Zejména v okolí Bodenmaisu si na své přijdou i nelyžaři, stačí aby nazuli teplou a pevnou obuv a vyrazili na pěší túru na jednu z upravených zimních tras. Všech 80 km turistických cest je značených a profesionálně udržovaných, aby byly přístupné všem. Další možností, jak si užít zimu, je vyšlápnout si po značených stezkách na sněžnicích. Stezky vedou kolem zón přírodních rezervací, zasněženými horskými lesy až na vrcholy Bavorského lesa.
https://www.bodenmais.de/winter/winterwandern/
https://www.bodenmais.de/winter/schneeschuhwandern/

Po náročném výkonu do wellnessu
Městečko Bodenmais má 3 500 obyvatel, ale během roku ho navštíví až 800 000 hostů. Důvod je jednoduchý, je to lázeňské místo s nabídkou desítek špičkových wellness hotelů. „Hlavní tématikou nabídky wellness je pivo, takže si tu návštěvníci užijí třeba pivní koupele a další lázeňské procedury spojené s pivem,“ vysvětluje Tobias Wolf. Při pobytu mohou hosté využívat výhody activCARD Bavorský les. „Každý prázdninový host, který přenocuje u vybraných hostitelů, dostane automaticky svou vlastní kartu aktivCARD Bavorský les. S touto kartou může každý využívat zdarma spoustu atraktivních služeb. Sleva je například na sportovní a turistické akce, ale také na lyžařské vleky, v bazénech nebo muzeích,“ doplňuje Tobias Wolf.
https://www.bodenmais.de/aktivcard-bayerischer-wald/gastgebersuche/acbw/?no_cache=1&cHash=c4f5f51cbf8a3758b80616e45eb45964

Víte, co je kulinářská výloha?
Mít na výletě postaráno o dobré jídlo je základ, proto je tu kulinářská výloha (Kulinarisches Schaufenster) u města Zwiesel, kde se nabízí speciality celého regionu pěkně na jednom místě. „V prodejně je velký výběr místních specialit jako jsou třeba aromatické sýry s divokými bylinkami, kořeněný farmářský chléb, uzené maso z bukového dřeva, ovocné džemy, krémové pralinky nebo pivní speciály,” říká Simona Fink z Informačního centra Bavorsko-Čechy v Plzni. Informační centrum Bavorsko-Čechy je také místem, kde mohou turisté, a hlavně milovníci dobrého jídla zdarma získat Kulinářského průvodce po Bavorsku a Čechách. Praktická brožura představuje speciality jak z Bavorského příhraničí, tak z Plzeňského, Jihočeského a Karlovarského kraje.
https://www.arberland-bayerischer-wald.de/kulinarisches-schaufenster/158/6627
http://bavorsko-cechy.eu/home/


TIP NA BŘEZEN

Lyžařský maraton Skadi Loppet 2022
    • 19. a 20. března 2022
    • V areálu běžeckého lyžování Bretterschachten.
    • Klasická trať o délce 42 km je jedna z nejnáročnějších v rámci lyžařských maratonů v Evropě
    • Trasy jsou pro každého: 32 km dlouhá trať pro bruslení, 24 km klasické lyžování nebo nejoblíbenější trasa pro závod v bruslení na 17 km.
    • Tradice od roku 1990.
    • Přihlášky a další informace: www.skadi-loppet.de/cz




Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 19.02.2022 10:53



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka