Škola v Plzni uvaří pro svých 900 strávníků čtyřchodové norské menu

Norské menu o čtyřech chodech uvaří pro 900 svých strávníků 15. základní škola v Plzni. Ta se zapojila do projektu Asociace školních jídelen České republiky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na 1. února připravuje pro děti Den norské kuchyně, během něhož školu navštíví i norská velvyslankyně v České republice. Vzácné návštěvě i svým strávníkům škola nabídne polévku ze zeleného hrášku, rybu s bylinkovou krustou a omáčkou z červených paprik, s brokolicí a bramborem, červenou řepu s jablky, ořechy a smetanou a jako dezert mléčnou rýži s mandlemi a malinami. 

„Jde o projekt, který umožňuje žákům českých škol ochutnat tradiční kuchyni partnerské země a zároveň jim formou ‚projektového dne‘ představuje historii, kulturu či zeměpisné zajímavosti daného státu. Naše 15. základní škola je v tomto velmi aktivní a otevřená, už takto pro děti připravovala thajský a italský den,“ řekla náměstkyně primátora města Plzně pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková. Ta také doprovodí norskou velvyslankyni Siri Ellen Sletner při její návštěvě školy. 

Už nyní v lednu jsou na 15. základní škole do výuky prvouky, přírodovědy, zeměpisu, přírodopisu,  výchovy ke zdraví a cizích jazyků zařazována témata Norsko, norská příroda a živočichové žijící na území Norska, norské tradice, příběhy norských trollů a norský životní styl. Děti mají také k dispozici speciální brožury s hlavními informacemi o Norsku, jejich součástí je i slovníček základních norských pozdravů a frází, stejně tak třeba mapa země. V brožurách je detailně popsané čtyřchodové menu, jež děti čeká. Žáci si tak i sami doma budou moci připravit jakýkoliv z pokrmů, který 1. února ve své školní jídelně ochutnají. 

Podle ředitelky školy Soni Pavelkové tímto 15. základní škola zatraktivňuje klasický jídelníček a ukazuje, že i ve školní jídelně se dá vařit netradičně. „Kromě thajské kuchyně vloni a italské letos na začátku roku jsme si po vlastní linii připravili ještě i francouzskou, řeckou a ruskou kuchyni,“ dodala Soňa Pavelková. Atmosféru severské země ve škole doplní výzdoba v norských barvách, speciální oblek bude mít 1. února při vydávání jídel i tým kuchařek pod vedením svého šéfkuchaře. 

Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách pořádá Asociace školních jídelen České republiky. Jeho cílem je připravit tradiční mezinárodní obědové menu v českých školních jídelnách ve spolupráci s velvyslanectvím partnerské země. „Díky tomu mají děti možnost poznávat stravovací zvyklosti jiných národů, rozšiřují si vědomosti o dané zemi, kromě toho je pozitivní formou propagováno školní stravování,“ uvedl Karel Jahoda, výkonný ředitel asociace. Receptura mezinárodního obědového menu podle jeho slov splňuje požadavky na vhodnost a pestrost stravy pro děti školního věku, je v souladu s vyhláškou 107/2005 Sb., o školním stravování a vyhovuje finančnímu limitu 34 korun na nákup surovin pro jeden školní oběd. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka