Škola ve Štěnovicích má nová hnízda pro jiřičky a rorýse

Před pěti roky se rekonstruovala fasáda Základní školy ve Štěnovicích. Při rekonstrukci zanikly přirozené historické hnízdní dutiny pro rorýse obecné.

Jarní servisní akce AUTO CB

Byla odstraněna i všechna hnízda jiřiček obecných.  Tenkrát ptáky nikdo neřešil a v důsledku ztráty hnízdišť populace obou druhů ve Štěnovicích výrazně klesly.

Toho si všimla paní učitelka Jitka Hněvsová a spolu s vedením školy ve Štěnovicích, kde učí, a obcí začala věc řešit. V lednu letošního roku se navíc spojila s plzeňským zvířecím záchranářem Pavlem Steinbachem. Právě tento spolek v pátek 17. 4. 2020 ve spolupráci se školou osadil prvních 20 hnízdních budek pro rorýse a 20 hnízdních náhrad pro jiřičky.

"Krom toho, že ptáci mají zpět alespoň část svých bývalých hnízdišť, zapojili pedagogové akci i do výuky přírodopisu a vzdělávání dětí," říká šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.
  
Na fotografiích Taťány Typltové můžete vidět jak paní učitelku Jitku Hněvsovou, tak Pavla Steinbacha ze Štěnovic, Miloše Paiskera st. a Karla Makoně při osazování 20 hnízd pro jiřičky na budovu tělocvičny a 20 speciálních hnízdních budek pro rorýse na komín od bývalé kotelny. 
 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka