Školáci z Plzeňska prověří svou finanční gramotnost

Co vědí děti a teenageři o financích? Nakolik kvalitní je výuka finanční gramotnosti ve školách i v různých kurzech? To vše ukáže 10. ročník Soutěže Finanční gramotnost.

Jarní servisní akce AUTO CB

Odstartoval 10. listopadu a zapojit by se do něj měly i tisíce školáků na Plzeňsku. Ti nejlepší z nich se pak veřejnosti představí na jarním finálovém klání v budově České národní banky. 

Žáci základních a středních škol mají opět možnost poměřit své síly s vrstevníky v celostátní Soutěži Finanční gramotnost. S podporou MŠMT ČR ji připravuje organizace METODICA spolu s Evropskou asociací finančního plánování (EFPA ČR). Jubilejní 10. ročník slibuje velmi tuhý boj. „V celkem třech věkových kategoriích se v loňském roce do soutěže zapojilo přes 20 tisíc dětí. Letos očekáváme ještě masivnější účast, i proto, že jsme spojili své síly s Abecedou peněz, největším programem na finanční vzdělávání dětí v zemi,“ popisuje Marta Gellová, předsedkyně Rady EFPA ČR a spoluorganizátor Global Money Week v ČR.

V soutěži děti čekají otázky týkající se běžných životních situací. Ty, které nejúspěšněji projdou školními a okresními koly, pak čekají napínavá krajská klání. A ty nejlepší i slavnostní finále, jež proběhne v dubnu v budově České národní banky. 
Pro děti představuje soutěž možnost poměřit své síly s vrstevníky z celé země. Pedagogům pak nabídne jedinečný vhled do míry finanční gramotnosti českých dětí. „Učitelé uvidí nejen to, jak si stojí jejich děti v porovnání s ostatními. Ale zároveň budou mít možnost zhodnotit přínosy výuky finanční gramotnosti, která na jejich škole v jednotlivých ročnících probíhá,“ vysvětluje manažer soutěže Zdeněk Hloušek.

Finanční gramotnost je pro budoucnost dětí klíčová
Právě největší program finančního vzdělávání v ČR, Abeceda peněz, je nově i partnerem celé soutěže. „Abeceda peněz je připravená profesionálními pedagogy a běží pod záštitou Ministerstva financí na více než 400 školách v celé zemi. Další stovky učitelů a rodičů pak využívají naše metodické materiály a podklady pro interaktivní výuku,“ popisuje David Hubáček, šéf finančního vzdělávání v České spořitelně, která Abecedu peněz připravila.

„Společnosti se v budoucnu může dařit jen tehdy, když nikdo nezůstane pozadu. Proto se už několik let věnujeme vzdělávání dětí a teenagerů v této oblasti. A projekty, jako je Soutěž Finanční gramotnost, pomáhají svými výsledky upozornit na její důležitost,“ vysvětluje David Hubáček a dodává, že zkušenosti potvrzují, že problémy s dluhy v dospělosti jsou častěji způsobeny nízkou finanční gramotností než nedostatkem peněz.

O soutěži:

Vyhlášené jsou 3 věkové kategorie
    • I. kategorie - žáci 1. stupně ZŠ
    • II. kategorie - žáci 2. stupně ZŠ a odpovídající třídy víceletých gymnázií
    • III. kategorie - střední školy

Přihlašování
    • Školy, jejichž žáci soutěží, se přihlašují na http://financnigramotnost.cz/ v záložce „Vstup do soutěže – přihláška školy“
    • Pedagogové a žáci obdrží klíč, kterým se následně sami přihlásí na http://financnigramotnost.cz/ v záložce „Vstup do soutěže – Přihlášení pro žáky“

Školní kola
    • Ve školních kolech soutěží žáci jako jednotlivci
    • Probíhají online od 10. 11. 2020 do 8. 1. 2021

Okresní kola
    • Do okresních kol automaticky postupují tři nejlepší žáci ve své kategorii z každé školy.  Od této úrovně už soutěží v těchto trojčlenných družstvech
    • Probíhají online od 18. 1. 2021 do 26. 2. 2021

Krajská kola
    • Do krajských kol postupuje nejlepší družstvo z každého okresu
    • Probíhají v březnu
    • Krajské kolo je dvouetapové: workshop a prezentační soutěž
    • Nejlepší tým v každé kategorii postupuje do finále

Celostátní finálové kolo
    • Finálová soutěž probíhá v polovině dubna v budově České národní banky v Praze
    • Vyhlašování vítězů proběhne v týdnu 19. – 23. 4. 2021.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka