Školáci z Plzeňského kraje se aktivně zapojují do Minisčítání

Přiblížit dětem význam statistiky i chystaného Sčítání 2021 má ambici již pátý ročník zábavně-vzdělávací akce Minisčítání.

Cílená propagace v Plzni

Probíhá online a až do 13. prosince se do něj mohou hlásit žáci ve věku 9 až 15 let ze všech škol v České republice. Na vylosované třídy navíc čekají atraktivní ceny, třeba tablety, komiksy nebo stolní hry.

„Minisčítání je skvělá příležitost zábavnou formou dětem ukázat, že statistika není nuda a může poskytovat mnoho zajímavých informací. A ještě má jednu přidanou hodnotu. Pro děti, které se zapojí do Minisčítání, bude pak v březnu a dubnu snadné pomoct rodičům a prarodičům vyplnit online dotazník Sčítání lidu, domů a bytů,“ říká místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

Dosud se do akce zapojilo 300 škol napříč celou Českou republikou. Zatím je rekordmanem Středočeský kraj se 45 školami, následován krajem Moravskoslezským, kde se účastní 40 škol. Bronzovou příčku drží v tuto chvíli Praha, kde se k Minisčítání připojilo 30 škol. V Plzeňském kraji je jich 11. „Těší mne zájem o projekt Minisčítání v našem kraji. Vzhledem k tomu, že je možné se do něj ještě stále přihlásit, věřím, že některé školy této možnosti využijí, a to i přes ztížené podmínky způsobené pandemií. Naplní tak myšlenku J. A. Komenského Škola hrou," říká ředitel Krajské správy ČSÚ v Plzeňském kraji Miroslav Chlad.

Český statistický úřad organizoval Minisčítání poprvé v roce 2010. Hned při své premiéře sklidila akce takový úspěch, že se opakuje už popáté. Každý ročník přinesl řadu zajímavých informací, jak děti v České republice žijí, co je baví, o čem přemýšlejí apod. V letošním dotazníku Minisčítání 2020 čeká na děti symbolicky 21 otázek. Některé se objevily v předchozích ročnících, některé jsou úplně nové – například za kým děti jdou, pokud mají problém, nebo kdo je jejich vzor.

Registrace, a tedy i účast v projektu, je možná až do 13. prosince na adrese www.miniscitani.cz. Na jednu vylosovanou třídu v každém kraji čekají ceny od partnerů – společností Microsoft, LEGO, Albi, nakladatelství CREW nebo DinoParku. Konečné výsledky Minisčítání budou zveřejněny v průběhu ledna.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 30.11.2020 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka