Školní jídelny z Plzeňského kraje poznávají norskou kuchyni

Kuchařky a kuchaři z plzeňských školních jídelen se v pražské Makro Akademii učili, jak zaujmout malé strávníky tradičními severskými jídly.

Jarní servisní akce AUTO CB

To vše v rámci projektu „Den norské kuchyně v českých školních jídelnách“. Cílem akce bylo představit kuchařským týmům norské pokrmy a rozšířit jim rozhled ve světové gastronomii. Zúčastnění si tak vyzkoušeli pod profesionálním vedením špičkových šéfkuchařů přípravu norského menu. Akci uspořádala Asociace školních jídelen České republiky a záštitu převzalo Velvyslanectví Norského království.

Již podruhé se v prostorách Makro Akademie uskutečnil workshop pro české školní jídelny, které mají zájem vařit nová a moderní menu pro své strávníky. Projekt seznamuje zúčastněné školní jídelny z celé České republiky s typickými recepty vybrané zahraniční kuchyně a tentokrát padla volba na Norsko. Jako základní suroviny pro přípravu této kuchyně byla použita ryba a zelenina. Přípravu norského menu, včetně instruktážní ukázky filetování lososů vedli šéfkuchaři Marek Raditsch, Milan Sedlák , Petr Stádník a Lukáš Uher.

V norských kuchyních jsou velmi oblíbené nejrůznější druhy ryb a zeleniny. Kuchařům jsme prezentovali přípravu lehkých a zdravých jídel převážně z těchto surovin. Podmínkou jejich výběru byla dostupnost surovin v České republice,“ říká šéfkuchař Makro Petr Stádník. Inspiraci na netradiční oběd pro své strávníky hledali zástupci 26 českých školních jídelen z celé republiky. „Hrášková polévka z našeho menu se v Norsku jí každý čtvrtek, proto nesměla chybět při dnešní přípravě. Krémová mléčná rýže s mandlemi patří zase mezi typický norský dezert, který v různých obměnách připravují i ty nejluxusnější norské restaurace,“ vysvětlil na úvod šéfkuchař Marek Raditsch.

Workshop poctila osobní návštěvou velvyslankyně Norského království, Její Excelence Siri Ellen Sletner. Ve svém projevu porovnala stravovací zvyklosti Čechů a Norů: „V Norsku jsme už dávno zjistili, jak je konzumace mořských ryb zdraví prospěšná. V Česku již tradičně jíte sladkovodní ryby, a proto velmi vítáme, zájem českých školních jídelen o mořské ryby a o norské zkušenosti se zdravou výživou.“

Pokrmy podávané v rámci „Dnů mezinárodní kuchyně ve školních jídelnách“, musí být pestré, založené na čerstvých surovinách, energeticky dostačující a chuťově jednoduché. Receptury zvolené šéfkuchařem, proto prochází kontrolou na Státním zdravotním ústavu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 19.12.2016 18:09



4 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka