Skupova Plzeň se od středy rozbíhá naplno

34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň začal v sobotu 4. 6. prologem Loutkové Slovany.

Jarní servisní akce AUTO CB

Při něm si průvod, divadla, workshopy i filmovou projekci užívaly na Jiráskově náměstí stovky návštěvníků. V úterý 7. 6. přijali představitelé města Plzně – primátor Pavel Šindelář a náměstkyně Eliška Bartáková – zástupce exekutivy mezinárodní loutkářské unie UNIMA a ve středu 8. 6. začíná hlavní festivalový program, jehož páteří je soutěžní přehlídka českých a slovenských profesionálních divadel. Připraveny jsou ale i zajímavé zahraniční inscenace v čele s japonským programem, výstavy, konference nebo připomínka loutkářských výročí, mimo jiné Josefa Skupy a Jiřího Trnky. Festival zakončí v neděli 12. 6. v 17 hodin slavnostní předání cen 34. Skupovy Plzně v pořádajícím Divadle ALFA.

Festival hostí poprvé ve své historii významné mezinárodní setkání exekutivy Světové unie loutkového divadla UNIMA. Výbor této nejstarší profesní divadelní organizace (založené v roce 1929 v Praze) se schází vždy jednou ročně a pro festival je toto setkání skvělou příležitostí, jak představit českou tvorbu světu. Do Plzně se sjeli významní tvůrci, ředitelé festivalů i akademické veličiny, které mohou následně nést zprávu o aktuální české loutkářské tvorbě do světa.

„Program letošní soutěžní přehlídky je opravdu nabitý, protože covid posunul dobu od konání minulého ročníku festivalu z obvyklých dvou let na čtyři,“ upozornil ředitel Skupovy Plzně a také pořádajícího Divadla ALFA Jakub Hora. O ceny Skupovy Plzně bude usilovat celkem 19 inscenací českých a slovenských divadel. Středeční slavnostní zahájení přehlídky nabídne symbolicky inscenaci „Bratři naděje“ Divadla Minor o osudech loutkářské rodiny Kopeckých. Program Skupovy Plzně nabízí jako inspiraci mimo soutěž i zajímavá zahraniční představení. Letos je to především unikátní japonský fokus, díky kterému mají návštěvníci příležitost poznat čtyři různé žánry japonského loutkového divadla. Své umění předvedou v Plzni i loutkáři z Belgie, Španělska či Polska.

Po Loutkových Slovanech nabídne Skupova Plzeň další open air celodenní akci. Festival poprvé vyzval ke spolupráci Slow market, zaměřený na prezentaci řemeslných a designových tvůrců. V sobotu 11. června si na nádvoří pivovaru návštěvníci budou moci vyzkoušet třeba výrobu krasohledů, plstěných prstových maňásků nebo autorských zápisníčků. Děti se mohou těšit na vyřezávaný kolotoč a kozí taxi řezbáře Matěje Holuba, deskové hry od Vladimíra Sosny nebo samotažnou mašinku od recyklačního sochaře Benedikta Tolara. „Celodenní dílnu pro děti chystá scénografka Tereza Vydarená a nebudou chybět pochopitelně ani pohádky pro nejmenší: ‚Karkulka červená‘ od Teatra Rajdo nebo O princi z knížky‘ v podání Dřevěného divadla,“ doplňuje dramaturgyně Alfy Petra Kosová. Vstup na Slow market je zdarma.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.06.2022 16:08



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka