Sládkové z Prazdroje připomínají tradici postního piva

K velikonočním oslavám se již od středověku váže i tradice pití silnějších piv. Tehdy se však vařilo především za zdmi klášterů, kde mělo mnichům pomoci překlenout těžké období předvelikonočního půstu.

Cílená propagace v Plzni

Letos můžete ochutnat Master Zlatý 13

Letos chtějí sládkové z Plzeňského Prazdroje tuto tradici připomenout velikonočním Masterem Zlatá 13, který mohou milovníci piva v průběhu dubna exkluzivně ochutnat ve vybraných podnicích po celé republice. Přijďte ho ochutnat do Švejk restaurantů

Velikonoční speciál má tradici

V 17. století si nefiltrované již tehdy spodně kvašené pivo plné přírodních látek začali vařit mniši z řádu svatého Františka z Pauly, aby jim v období šestitýdenního půstu mezi Popeleční středou a Velikonocemi dodávalo potřebnou energii. „Nefiltrovaná Velikonoční Zlatá 13 od značky Master vychází z této dávné tradice. Pivo zlatožluté barvy s bílou pěnou má výraznou sladovou vůni a sladovou chuť s karamelovým nádechem. Lehčí hořkost je vyvážená střední plností a sladkostí, a toto spojení vás příjemně láká k dalšímu doušku,“ popisuje velikonoční speciál vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Jan Enge.

Jiné typy velikonočních piv se ale vařily v klášterech ještě dříve. „Vypravuje se tradice, že potom co augustiniánům povolil vaření piva samotný otec vlasti Karel IV., vyslali do Itálie posla, aby získali povolení i ve Vatikánu. Nejvyšší představený řádu augustiniánů v Itálii byl chutí a silou piva, které na cestě do Itálie kvasilo několik týdnů, nejprve zaskočen, ale nakonec mnichům jeho pravidelnou konzumaci v období půstů nejen povolil, ale dokonce nařídil,“ připomíná počátky vaření velikonočního piva v českých klášterech Juan Provecho, představený augustiniánů z Malé Strany. Nejdříve si jej vychutnávali jen mniši, později se však dostalo i k ostatním Pražanům. Augustiniáni tuto tradici udržovali až do roku 1950.

A kde si na speciálu pochutnat?

Zajímá vás, kde si můžete vychutnat lahodné plzeňské pivo a dobré jídlo? Navštivte Švejk restaurant U pětatřicátníků, který je součástí originální české koncepce Švejk restaurantů.
V každé restauraci ŠVEJK najdete originální dobové doplňky, které byly součástí prvorepublikových hostinců. Výčepní nosí „švejkovskou čepici", bílou košili, šedé kalhoty a kšandy. Servírky mají červenou sukni a bílou halenku.

ŠVEJK Restaurant zajišťuje rozvoz jídla i catering

Mezi další výhody ryze českého řetězce kvalitních restaurací ŠVEJK patří:

Kontakty:

Švejk restaurant Plzeň "U Pětatřicátníků"

Riegrova 12
30100, Plzeň

Mobil: +420 725 810 258
Telefon: +420 377 970 404
E-mail: plzen@svejk.cz
Web: http://www.svejkplzen.cz/

Otevírací doba

Po-Čt: 10:30 - 23:00
Pátek: 10:30 - 24:00
Sobota: 11:00 - 24:00
Neděle: 11:00 - 22:00

FACEBOOK: Švejk restaurant "U Pětatřicátníků"

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka