Slavnostní koncert ke státnímu svátku se uskuteční v katedrále sv. Bartoloměje 18. 11. od 18 hodin

Dne 18. 11. 2021, ve čtvrtek od 18 hodin, se uskuteční v katedrále sv. Bartoloměje slavnostní koncert k státnímu svátku, Dnu boje za svobodu a demokracii a k Mezinárodnímu dni studentstva.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dne 18. 11. 2021, ve čtvrtek od 18 hodin, se uskuteční v katedrále sv. Bartoloměje slavnostní koncert k státnímu svátku, Dnu boje za svobodu a demokracii a k Mezinárodnímu dni studentstva. 

Účinkovat bude Rychnovský chrámový sbor a jeho host – Plzeňský dětský sbor

Zazní duchovní hudba z doby baroka, ale i hudba od novodobých autorů. Budou provedena nově objevená díla méně známých mistrů jako byli Johann Tobiáš Becker nebo Filip Kolowrat-Krakowský.

Koncert, kterému udělil záštitu primátor města Plzně Martin Baxa a biskup plzeňský Tomáš Holub, pořádá Slovensko-český klub Plzeň společně s oběma účinkujícími sbory.

Koncert bude zcela otevřen veřejnosti a vstupné bude dobrovolné.

Pořádající organizace proto srdečně zvou všechny, kteří mají rádi chrámovou hudbu, aby si přišli

poslechnout tento mimořádný koncert, který je tohoto druhu v Plzni zároveň i ojedinělým koncertem…

(uvádí: Ing. Michal Sochor, předseda Slovensko-českého klubu Plzeň)

______________________________________________________________________________

Rychnovský chrámový sbor byl založen v roce 1902. Uchovává staletou tradici duchovní hudby, tvoří jej 25 členů z Rychnova a okolí, z řad věřících i mimo ně. Všechny pěvce spojuje láska k hudbě. Bohatý repertoár je výrazně orientován především na české autory. Zahrnuje skladby nejrůznějších slohových období, od gregoriánského chorálu přes renesanční vokální polyfonii, figurální hudbu baroka a klasicismu, až po tvorbu současnou. Sbor zpívá při liturgii význačných svátků církevního roku, vystupuje koncertně a účastní se hudebních festivalů doma i v zahraničí. Pozoruhodná je též jeho činnost na poli badatelském. V minulých letech provedl dvě pozapomenuté mše – Missu solemnis Heinricha Procha a Missu pastovalis J. Kř. Vaňhala. 

__________________________________________________________________________

Plzeňský dětský sbor byl založen v roce 1980. Během svého trvání dosáhl mnoha uznání, ocenění na soutěžích a festivalech ve světě. V roce 2005 se stala novou sbormistryní Mgr. Bedřiška Koželuhová. V hlavním sboru zpívá asi 60 dětí ve věku cca 12–20 let. Sbor má 2 přípravná oddělení - Notičky pro 1. až 3. třídu a Javořičky pro 4. až 6. třídu. Pracuje pod ZUŠ B. Smetany. Repertoár sboru tvoří hudba všech stylových období, slavné muzikálové melodie, lidové písně různých zemí i skladby současných autorů. Mj. sbor nastudoval i muzikál Noc na Karlštejně, Plzeňský dětský sbor před vznikem vlastního dětského sboru DJKT spolupracoval bezmála třicet let s Divadlem Josefa Kajetána Tyla v Plzni a  řadu let již trvá spolupráce s Plzeňskou filharmonií, s níž se sbor podílel například na realizaci Carminy Burany C. Orffa, účinkoval na řadě koncertů pro mládež a nastudoval společně s Plzeňskou filharmonií Českou mši vánoční J. J. Ryby. Každoročně sbor připravuje jarní sborové koncerty a také vánoční koncert, který se již stal v Plzni tradicí v čase adventním. __________________________________________________________________________________________

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 03.11.2021 15:25



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka