Slované ve východním Bavorsku a západních Čechách

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční ve čtvrtek 14. 3. 2019 v 16.00 hodin ve výstavním sále č. 2 v Západočeském muzeu v Plzni

Cílená propagace v Plzni

Výstava se uskuteční ve čtvrtek 14. 3. 2019 v 16.00 hodin ve výstavním sále č. 2

  • Výstava byla připravena v rámci mezinárodního projektu „ArcheoCentrum Čechy-Bavorsko - chránit a sdílet společný kulturní prostor“, jehož hlavním nositelem je Historický park v Bärnau. 

Nemohla by vzniknout bez spolupráce institucí spravujících archeologické sbírky, jakými jsou na bavorské straně Muzeum města Regensgurgu a na české straně Západočeské muzeum v Plzni a Muzeum Cheb. Prezentovány jsou zejména výsledky nových archeologických výzkumů, na kterých se významnou měrou podílí Univerzita v Bamberku. 

„Archeologické nálezy nás zavádí hluboko do minulosti, do raného středověku, kdy na konci doby stěhování národů podstatnou část východní a střední Evropy osídlily slovanské kmeny. O slovanském osídlení Čech jsme dobře obeznámeni z našich učebnic dějepisu, ale méně známá je skutečnost, že Slované v raném středověku osídlili i podstatnou část Rakouska a severního Německa a že pronikli i do sousedního Bavorska, kde byli našimi sousedy tzv. Nábští Slované, podle řeky Náby“, sdělil kurátor výstavy Mgr. Milan Metlička.

Výstava seznamuje se základními historickými událostmi raného středověku

V období od 6. do 10. století ukazuje odlišný historický vývoj na obou stranách hranice tvořené Šumavou, Českým lesem a Smrčinami. Vychází především z archeologických nálezů, které naopak ukazují jednotu ve hmotné kultuře raně středověkých Slovanů ve východním Bavorsku a západních Čechách. Můžeme zde tak srovnávat podobné tvary nádob a jejich výzdobu, stejně jako charakteristický slovanský šperk, kterým byly bronzové či stříbrné záušnice zdobících účesy žen. Vystavené artefakty obohacují fotografie z terénních archeologických výzkumů a doprovodná dokumentace

Kontakt

Západočeské muzeum v Plzni, 
příspěvková organizace

Kopeckého sady 2
301 00 Plzeň

Tel.: 378 370 111 
Email
: info@zcm.cz 
Web
: www.zcm.cz



Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka