Sobotní vycházka od Lochotínského pavilonku zavede k domku strážce Kopeckého pramene

Maják Plzně za podpory Pěstuj prostor, z. s. inicioval záchranu domku strážce Kopeckého pramene na Lochotíně. Teď v sobotu od 13 hodin organizuje tematickou výstavu a vycházku.

Cílená propagace v Plzni

Účastníci navštíví společně Lochotínský park s poustevníkem, projdou k prameništi Kopeckého pramene s málo známým domkem strážce pramene a procházku zakončí prohlídkou tematické výstavy k dějinám lázní s názvem „Střípky z historie plzeňského lázeňství aneb putování za strážcem Kopeckého pramene", která je umístěna u vchodu do areálu nemocnice Privamed, Kotíkovská ulice do konce února 2017.

Vstup zdarma, délka vycházky cca 2 hodiny.

O projektu:

Za posledního královského purkmistra Plzně Martina Kopeckého byly na Lochotíně založeny lázně a položen tak základ města coby lázeňského centra regionu. Město se však nakonec vydalo jinou cestou a po téměř 200 let trvající historii Lochotínského parku se z původních honosných budov zachovaly jen dvě: Lochotínský pavilon a domek strážce Kopeckého pramene, jehož záchrana a obnova je předmětem projektu.

Jedná se o původní domek v jádru patrně z 30. let 19. století, v němž bydlel strážce Kopeckého pramene, který pečoval o blízký pramen i kolonádu. Dnes je objekt v havarijním stavu. V létě 2016 získala domek do vlastnictví společnost Kopeckého pramen, a.s., která se pokusí domek ve spolupráci s ATELIEREM SOUKUP OPL ŠVEHLA s. r. o. a Majákem Plzně citlivě obnovit či vystavět v replice a v jeho blízkosti zbudovat stálou expozici k historii místa. V rámci grantu od Pěstuj prostor z.s. byla uspořádána tematická venkovní výstava a vycházka a rovněž provedena archivní rešerše a základní stavebně-historický průzkum objektu.

Projekt je realizován v rámci Otevřené výzvy Pěstuj prostor za podpory Ministerstva kultury ČR a finanční podpory statutárního města Plzně a městského obvodu Plzeň 1. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka