Socha a Vaňourek po téměř šedesáti letech napodobili Hanzelku a Zikmunda

Na konci loňského roku ukončili mladí plzeňští cestovatelé Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek téměř devítiměsíční cestu.

Cílená propagace v Plzni

Při které se vydali po stopách legendární dvojice českých cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky. Ti v letech 1959–1964 projeli ve vozech Tatra 805 Blízký východ, Indii, Nepál, Sumatru, Japonsko a asijskou část někdejšího Sovětského svazu.

Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek se z Plzně vydali 4. dubna 2018. Procestovali 32 zemí a urazili téměř 130 000 kilometrů. Cestu plánovali rok a trasu si připravovali ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze, Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a také s panem Miroslavem Zikmundem, který jim pomohl osobně vybrat více než 120 fotografií ze své cesty. Mladí cestovatelé se svým štábem hledali místa, odkud fotili Hanzelka a Zikmund, a snažili se s odstupem více než půlstoletí vytvořit snímky se stejnou kompozicí. „O každém místě jsme měli možnost číst v knihách nebo denících Hanzelky a Zikmunda, a tato fakta jsme pak porovnávali se současností. Vždyť jen v roce 1960 bylo na světě o 4,5 miliardy lidí méně, a to se projevuje především v Indii a Indonésii,“ připomněl Lukáš Socha. Právě srovnání těchto dvou časově vzdálených fotografií je záměrem výstavy, která putování Sochy a Vaňourka dokumentuje a která začíná v Papírně Plzeň v neděli 17. února, tři dny po stých narozeninách Miroslava Zikmunda.

Původním zadavatelem a investorem projektu Zikmund100 je město Plzeň. „Pánové Zikmund a Hanzelka byli opravdu velcí cestovatelé. Z cest poslali nespočet rozhlasových a televizních reportáží, článků, pořídili tisíce fotografií. I díky nim lidé v tehdejším Československu objevovali svět. Jsem velmi rád, že si stejnou cestu zvolili před pár měsíci i Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek. Přestože dnes již máme úplně jiné možnosti a můžeme objevovat svět každý sám za sebe, díky jejich cestě získáváme obrovskou možnost srovnání. Je to srovnání míst, života a kultury zachycených v odstupu šedesáti let. A to je výjimečné,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Devítiměsíční putování přinášelo mnoho zážitků a zkušeností. „Cesta nás především naučila pracovat na hranici únosnosti v těch nejkrutějších podmínkách napříč Euroasií. Poznali jsme, jak důležité je mít oporu jeden v druhém a jak moc může malá chyba přinést velké a nepříjemné následky,“ zdůraznil Tomáš Vaňourek a dodal: „Dnes už nejsme jen kluci z Plas, ale poznali jsme svět, abychom se mohli jako hloupý Honza vrátit se zkušenostmi. Jsme doma sice jen chvíli, ale oba věříme, že se v nás ta cesta odrazí v nejlepších možných ohledech. Navíc jsme získali poměrně velký nadhled na dnes velmi často diskutované a palčivé globální problémy.“

Putování intenzivně sledovala nejen tuzemská média, ale zážitky z cest publikoval na internetu např. National Geographic. „Perličkou byla určitě spolupráce s Toyko TV, která je nejsledovanější televizní stanicí v japonském Tokiu a náš příběh tam vzbudil takový zájem, že nám byli v patách 15 hodin denně celých 14 dnů. Nakonec z toho vzniká dokument, který by se měl vysílat v hlavním vysílacím čase,“ řekl Lukáš Socha.

Kromě velké výstavy v Papírně bude letošní rok ve znamení besed a vyprávění o cestách. „Několik povídání jsme slíbili kamarádům v našem rodném městě v Plasích. Další akce se nám postupně zapisují do kalendářů a nás velmi těší, že je o projekt Zikmund100 takový zájem. Cestovatelské festivaly a samotné přednášky v sálech škol a měst jsou pro nás obrovskou výzvou a sami jsme zvědavi, jak obstojíme. Jedno ale víme jistě, bude to sranda a věříme, že se spolu s námi bude bavit i publikum,“ smějí se oba cestovatelé.

Výstava v Papírně začíná pro veřejnost v neděli 17. února v 10 hodin, bude na ní instalováno celkem 200 retrospektivních fotografii, artefakty z cest i tzv. stánek pěti smyslů, který návštěvníkům přichystá neobvyklý zážitek. Výstava potrvá do 17. 3., otevřeno bude každý víkend od 10:00 do 20:00 hodin a v pondělí vždy od 16:00 do 20:00 hodin.

Informace o projektu a akcích kolem něj najdete také na stránkách https://z100.cz/.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 10.02.2019 10:39



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka