Sochařská linka festivalu Sculpture Line vede i do Plzně

Sochařskou linku festivalu Sculpture line, který již šestým rokem proměňuje parky, náměstí, ulice i jiná veřejná prostranství v galerii pod širým nebem, najdete i v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Od středy ji rozšířila v Kopeckého sadech železná socha Archimedon Lukáše Raise. V Kopeckého sadech najdou návštěvníci i Sochu pro Richarda Serru z dílny Václava Fialy, která vznikla jako pocta americkému sochaři. „Činím tak z obdivu k autorovi, který mě svým dílem upozornil na skutečnost, že socha kromě tvaru, materiálu, barvy atd. může mít ještě jeden charakteristický rys, který ji určuje – váhu,“ zdůvodňuje své věnování autor díla. Další z děl Václava Fialy najdeme před základní školu v Kralovické ulici, kde stojí socha Oharek ve tmě, která navozuje pohyb žhavého uhlíku. Z Mlýnské strouhy opět ční socha Nohy z vody jednoho z nejoriginálnějších českých umělců Kurta Gebauera.  U Procháskova ústavu v Karlovarské ulici zase našla domov železná socha Formes od Ivy Mrázkové.  Stálým exponáty v centru Rondel jsou pak dvě hravé keramické sochy Alexandry Koláčkové, které vybízejí k posezení.

Sochařská linka Sculpture Line letos kromě Prahy vede i do Ostravy, Brna, Liberce, Olomouce, Hradce Králové, Pardubic, Broumova, Vratislavic nad Nisou, Dolních Břežan a Ratměřic.

Sochařský projekt pravidelně rozšiřuje umělecký potenciál a zvelebuje řadu měst po celé České republice. Obyvatelé i jejich návštěvníci se mohou těšit opět na avantgardnější a méně obvyklá díla renomovaných českých i zahraničních umělců. Festival oficiálně potrvá do konce září. Cílem pořadatelů je oživovat veřejný prostor v daných lokalitách trvale a některé sochy tak zůstávají na svých místech i po oficiálním ukončení festivalu.

Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů jsou k dispozici na  www.sculptureline.cz.

Sochařský festival SCULPTURE LINE je nejrozsáhlejší akcí v České republice, která podporuje symbiózu sochařství a veřejného prostoru. V posledních letech však expanduje i na celou řadu míst v zahraničí. Sculpture Line je dlouhodobý umělecký projekt, jenž instalací soch do veřejného prostoru rozšiřuje kulturní a umělecký potenciál dané lokality. Vnáší do ní emoce, dává jí novou tvář a ukazuje nové souvislosti. Jeho základní ideou je přiblížit současné umění všem bez rozdílu a napomoci veřejnosti socializovat veřejný prostor. Umělecká díla napřímo komunikují s kolemjdoucími. Zanechávají v nich estetickou i sociální stopu a přímo tak posouvají kvalitu života obyvatel měst i jejich návštěvníků. Festival se nesoustředí jen na centra a frekventovaná místa. Naopak instalace mimo hlavní tepny umožňují vytvořit nové optické dominanty a oživit i méně známá místa.

První ročník proběhl v Praze v roce 2015 a iniciovali jej sami umělci, kteří cítili přirozenou potřebu svá díla vytrhnout z víceméně sterilního prostředí galerie a nabídnout je širokému publiku. V uplynulých ročnících festivalu zaujala v Praze například pěti metrová socha bronzového opičáka s názvem King Kong Balls francouzského umělce Denise Defrancesca či klíčová socha Jiřího Davida REVOLUCE vytvořená z 80 tisíců klíčů, která byla nainstalovaná v zámeckém parku v Mikulově. Pozornost vzbudili Průzkumníci či obří Chobotnice vznášející se na hladině Vltavy nebo instalace významného současného britského sochaře, držitele Turnerovy ceny, Tonyho Cragga na náměstí Republiky.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
17.07.2020 17:08



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka