Špaček zůstává v Plzni trenérem obránců, ale nebude už na střídačce

Jaroslav Špaček se o víkendu poprvé sešel s hlavním trenérem české hokejové reprezentace Vladimírem Vůjtkem. Rozdělili si úlohy na reprezentační lavičce a zároveň si vyjasnil pravomoce s Martinem Strakou, plzeňským šéfem.

Cílená propagace v Plzni

„V Plzni nebudu tolik vázaný. Povedu tréninky pro obránce. Samozřejmě budu pomáhat jako konzultant. Nebudu už na lavičce při zápasech. V reprezentaci budu mít na starost obrannou fázi, oslabení, přesilovky. Navíc bych měl cestovat a sledovat hráče v Evropě i za mořem,“ uvádí Jaroslav Špaček. 

V květnu jste se dozvěděl, že vám po odvolání Vladimíra Růžičky nebude u reprezentace prodloužena smlouva. Nový trenér Vladimír Vůjtek vám ale spolupráci obratem nabídl. Jak dnes vzpomínáte na okamžik, kdy jste se dozvěděl, že u reprezentace končíte?

Bylo to veliké zklamání. Nebyli jsme sice odvolaní, jak se tehdy psalo v médiích, ale skončila nám smlouva. Byl jsem spíš naštvaný. Nastartovali jsme nějaký nový trend v tom, že budeme podporovat mladé hráče, zvát je na reprezentační srazy. Nebo udělat speciální reprezentační srazy pro mladé kluky, kteří dostanou velkou šanci. Dozví se o tom, jak bude vypadat sezóna a nějaký jejich individuální vývoj. To je cesta pro náš nároďák. Podívejte se, kam to dotáhl Dominik Simon. Samozřejmě jsem rád, že se zúčastní také tři hráči z Plzně. Útočník Jan Schleiss, obránce Jakub Jeřábek a brankář Matěj Machovský. Plzeň je mladých, šikovných hráčů plná. V průběhu sezóny dostanou šanci i ostatní.

Jak jste se dozvěděl, že budete v národním týmu pokračovat?

Kontaktoval mě předseda hokejového svazu Tomáš Král. Měli jednání s Vladimírem Vůjtkem. Požádal mě o spolupráci u národního týmu s tím, že jsme si stanovili termín schůzky, na které si vyjasníme kompetence a úlohy. 

 O víkendu jste se sešli, jaké tedy budete mít úkoly?

S Pepou Jandačem budu mít na starost obrannou fázi, oslabení, přesilovky. Budeme během sezóny sledovat soupeře, abychom mohli reagovat na jejich strategii. Jirka Kalous bude hráče sledovat spíš z tribuny a bude mít i jiné úkoly. Já bych měl navíc cestovat a sledovat hráče v Evropě i za mořem. Moje výhoda je, že nejsem v Plzni vázaný, na rozdíl od zbylých asistentů Jirky Kalouse a Pepy Jandače. 

Už jste s Vladimírem Vůjtkem někdy pracoval?

Trénoval mě u národního týmu do 20 let. Ale z té doby si na něj už moc nepamatuji. Ale je jasné, že se slovenskou reprezentací udělal velký kus práce. Musím teprve zjistit jakým je typem trenéra, abych pochopil, jak jeho práci co nejlépe podpořit. Budu se snažit mu dávat co nejvíce informací. Vladimír Vůjtek je tím hlavním, který má rozhodující slovo, a já stejně jako další dva asistenti ho musíme respektovat. Důležitá je úzká spolupráce a jasný cíl je vytvořit jeden tým, což je nejdůležitější jak pro nás, tak i pro hráče. Za poslední dva roky, kdy vedl slovenský nároďák, jsme měli dobré vztahy a potkávali jsme se na přátelských zápasech i světových šampionátech, vždycky jsme něco prohodili a probrali. Jirku Kalouse znám z doby, kdy jsem hrál za Slavii. Josefa Jandače jen jako kolega trenér, kdy stál na lavičce Sparty a já Plzně. Ale mezi sebou bychom neměli mít žádný problém. 

Poslední plzeňský trenér, který působil u naší reprezentace, byl Radim Rulík. Asistoval Vladimíru Růžičkovi u vítězství na šampionátu v roce 2005. Vy jste tu získal zlatou. Jaké máte nejbližší úkoly v Plzni?

O mojí úloze jsme mluvili již s Martinem Strakou. Nejsem v Plzni vázaný na plný úvazek. Máme s Martinem dohodu. Od nové sezóny už nebudu stát na střídačce během zápasů. Nebudu mít takovou pravomoc. Vše se vrátí do toho stavu, kdy jsem se do Plzně před třemi lety vrátil z NHL. Povedu speciální tréninky pro obránce, samozřejmě se budeme radit, konzultovat všechny problémy, budu na ledě při trénincích, ale na střídačce během zápasu se do toho klukům nebudu plést.


Jaroslav Špaček – pochází z Rokycan, v 90. letech hrál pět sezón za Plzeň, pak se švédským Färjestads BK získal mistrovský titul. Po vítězství na olympiádě v Naganu v 1998 působil v NHL. Do roku 2012 odehrál 941 zápasů, pak se vrátil a působil jako asistent trenéra v Plzni. Jako hráč ještě nastoupil ve vyřazovacích bojích extraligové sezóny 2012/2013, v níž s Plzní získal titul mistra. Od roku 2014 je také asistentem trenéra u české reprezentace.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka