Spejbl a Hurvínek provedou děti i dospělé okolím Boleváku. Plzeň má zážitkový okruh

Do přírody a k pohybu láká malé i velké nová jedinečná stezka, kterou vybudovalo město Plzeň. Stezka vede okolím boleveckých rybníků v oblíbené rekreační oblasti.

Cílená propagace v Plzni

Jejími průvodci jsou Spejbl a Hurvínek, oblíbené postavičky, jejichž otcem je slavný plzeňský loutkář Josef Skupa (1892–1957). Od jeho narození uplyne příští rok v lednu 130 let. Vybudování Zážitkového okruhu Spejbla a Hurvínka je jednou z prvních akcí, jimiž si město toto významné výročí připomíná.

„Spejbl a Hurvínek patří neodmyslitelně k našemu městu. Vždyť na svět přišli právě v Plzni a děti i dospělé baví už od 20. let minulého století. Jejich rodné město se k nim hrdě hlásí. Chtěli jsme využít jejich popularity – přivést děti i dospělé k pohybu a také ukázat, jak krásná místa v Plzni máme. Proto vede Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka mezi boleveckými rybníky. S jeho vybudováním pomohlo i Divadlo Spejbla a Hurvínka,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

„Okruh je dlouhý pět a půl kilometru a je na něm deset stanovišť včetně startu. Každé z nich hlídá socha Spejbla nebo Hurvínka. Na stanovišti dostanou děti i dospělí za úkol splnit různá pohybová zadání, například udělat dřepy, oběhnout strom či trefit šiškou kmen stromu. Zároveň se jim dostane rad, jak správně vykonávat různé sportovní pohyby, například běh a podobně. Na stanovištích jsou také informativní texty o místě, kde se návštěvníci právě nachází – dozvědí se něco z jeho historie i o jeho přírodních zajímavostech. A také si pomocí QR kódu mohou pustit dialog mezi Spejblem a Hurvínkem,“ popsal nově otevřenou stezku Roman Zarzycký, první náměstek primátora, do jehož gesce spadá také oblast sportu a cestovního ruchu.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka realizoval Odbor sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně. Realizace stezky si vyžádala cca 750 tisíc korun. „Spolupracovali jsme s Denisou Kirschnerovou, která je spoluvlastníkem ochranné známky a ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka. Divadlo připravilo dialogy Spejbla a Hurvínka, které si návštěvníci mohou pustit. Trasu stezky a umístění jednotlivých stanovišť jsme vybrali ve spolupráci se Správou veřejného statku města Plzně a Městským obvodem Plzeň 1, jehož územím trasa vede,“ sdělil vedoucí odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Přemysl Švarc.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka je možné navštívit bez omezení. Je volně přístupný. Start je na hrázi Šídlovského rybníka a 120 metrů od startu u chatové oblasti je první stanoviště. Odtud se pokračuje cestou, která vede přírodní rezervací Kamenný rybník ke Kolomazné peci, ke smírčímu kříži v údolí Merán, pak k pískovcové skále Pupek a rybníčku Vydymáček v Arboretu Sofronka, kde jsou celkem dvě stanoviště. Z arboreta vede trasa přes nově vybudovanou lávku nad železniční tratí a čtyřproudou silnicí na Most k Třemošenskému rybníku a poté k rybníku Nováček u sídliště Košutka, kde putování se Spejblem a Hurvínkem končí. Úvodní sochu financovala Plzeňská teplárenská, a. s.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka