Špičák v pátek zahajuje provoz

Největší lyžařský areál v Plzeňském kraji Ski&Bike Špičák je připraven zahájit provoz hned od pátku 18. prosince, od kdy to umožňuje čerstvé vládní rozhodnutí.

Jarní servisní akce AUTO CB

K dispozici bude hlavní liniová sjezdovka v podobě horního úseku trojky Slalomové s dojezdem přes dvojku U zalomeného. Leží na ní cca 50 cm převážně technického sněhu promíchaného s menším množstvím přírodního, kterého tady zatím ale moc nenapadlo.

„Již jsme začali přímo v terénu připravovat také opatření, abychom vyhověli vládou stanoveným podmínkám provozu lyžařských areálů. Tzn. především organizaci a rozestupy před nástupem na lanovku a vleky, zajištění dostatečné dezinfekce pro návštěvníky, ale i detaily provozu půjčovny (bude se vstupovat jednotlivě) a lyžařské školy (jedna skupina maximálně 5 dětí a 1 instruktor = 6 lidí),“ uvedl ředitel střediska Vladimír Kasík.  Lyžaři musí mít ochranu úst a nosu i např. při jízdě lanovkou (rouška nebo nákrčník).      

Podrobnější a konkrétnější detaily těchto opatření vázaných přímo na jednotlivá místa v areálu Ski&Bike Špičák zveřejní areál v dalších dnech jak na webu, sociálních sítích, tak prostřednictvím médií.

„Chceme, aby se s nimi lidé seznámili, pokud možno dopředu, a lépe se orientovali, s čím mají od příjezdu na parkoviště, nástupu na lanovku/vleky až po skončení lyžování, počítat,“ dodal k zajištění pravidel zdravotní bezpečnosti Kasík.   

Jednodenní návštěvníci tvoří ve Ski&Bike Špičák historicky podstatnou část lyžařské klientely, když jich je cca více než třetina z celkového počtu lyžařů. „Jak z krajské metropole Plzně, blízkých Klatov či dalších větších měst Plzeňského kraje, ale i z Prahy, středních Čech a jihočeských sídel k nám na jednodenní lyžování míří opravdu početně velká skupina,“ říká ke statistice vycházející z prodeje jednodenních skipasů v uplynulých zimních sezonách V.Kasík.

I proto jsou na šumavském Špičáku rádi, že mohou, byť zatím v omezeném režimu bez otevřených restaurací (s výjimkou výdejových okének), s vyloučením vlastních ubytovacích kapacit nebo doprovodných akcí, tuto sezonu vůbec zahájit. „Pro nás je opravdu stěžejní spuštění provozu alespoň pro lyžaře a snowboardisty v těchto dnech. Vygenerování prvních tržeb nám umožní, abychom si alespoň částečně pokryli provozní náklady. Vždyť jen zasněžení a úpravy první sjezdovky nás přišly na více než půlmilionu korun a předchozí přípravy na zimní sezonu na další tři miliony,“ upřesňuje V.Kasík.

Jiná početná skupina lyžařů, které by mohl vyhovovat i prozatím povolený režim provozu horských středisek v ČR, se pak rekrutuje z privátního ubytování v Železné Rudě a okolí. Na Železnorudsku je mimo hotelů a turistických/horských chat také velké množství privátních apartmánů a chalup. Řada lidí bude proto velmi pravděpodobně trávit období mezi Vánocemi a Novým rokem právě na nich a na Špičáku doufají, že využijí možnost zalyžovat si tu. Zvlášť pokud nebude možné vyjet na blízký, ale přeshraniční Velký Javor v Německu. „Nikdo logicky netušíme, co letošní sezona s návštěvností může udělat, ale jsme rádi, že na rozdíl od řady jiných, můžeme alespoň takto fungovat,“ uzavřel Kasík.                     



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka