Špičák zdražuje celodenní skipas na 890 korun

Největší horské středisko Plzeňského kraje Ski&Bike Špičák investovalo do nastávající zimní sezony 2022/23 více než 45 milionů korun. Nejvíce z toho připadá na stavbu víceúčelové budovy.

Cílená propagace v Plzni

Tam se lyžaři hned se startem zimy dočkají otevření nové půjčovny veškerého lyžařského vybavení, servisu lyží, nadstandardně vybavené úschovny a moderní zázemí tu má i lyžařská škola. Okolo tří milionů korun pak směřovalo do běžné údržby jako například na plánovanou generální opravu převodovky lanovky, do servisu dalších vleků a jiného strojního vybavení včetně zasněžování.

„Zázemí v nové budově nám hrozně moc pomůže zvýšit komfort pro lyžaře, předchozí prostory byly nevyhovující. Třeba lyžařská škola má konečně skvělých 120 m2 plochy (předtím to byly 4 m2) s dětským koutkem, prostory pro odpočinek dětí a instruktorů, posedí si tu v klidu u kávy i rodiče,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Kormě půjčovny bude další novou chloubou areálu úschovna s možnostmi nechat si zde vše od batohu, bot, helem, oblečení až po klidně dva páry lyží. Skladovací boxy jsou vytápěné a mají i USB porty pro nabíjení mobilů.

„S nadsázkou říkám, že v tomto u nás končí „doba kamenná“. Už nebude potřeba schovávat batohy a boty pod přístřešky nebo zahrabávat lyže v lese do sněhu. Největší skříně pojmou kompletní lyžařské vybavení dvou lidí včetně lyží,“ popisuje V.Kasík novou službu, která je zpoplatněná 100-150 korunami (podle velikosti úschovných boxu) za den. Ve středisku se v zimě neotevře nová restaurace. „Po dohodě s dodavatelem stavby, LS stavby, s.r.o. Nýrsko se turisté konečně dočkají v rámci letní sezony 2023. V zimě bude celé gastro ještě fungovat ve starých prostorách chat Hanička, Blaženka, a ve všech areálových kioscích.“  konstatoval Kasík.    
 
Za tímto zpožděním stojí především nedostatek stavebních materiálů na trhu A taky letní a podzimní deštivé počasí. Nadměrná vlhkost neumožňuje, po dodatečně provedené změně projektu, obložení stěn dřevem (původně mělo jít o běžné štukové omítky), protože by se zkroutilo a popraskalo. Celá stavba víceúčelové budovy za 86 milionů korun (i s vybavením, za 74 milionů Kč pak bez něj) včetně 8 bytů bude také kompletně dokončena v roce 2023.    

Ceny skipasů – reakce na růst všech nákladů, nejen energií

Stejně jako prakticky všechna střediska v Česku byl Ski&Bike Špičák nucen promítnout do letošních cen skipasů rostoucí náklady prakticky všeho sortimentu a služeb, které pro svůj provoz nutně potřebuje. „V průměru jsme zdražili s výjimkou skipasů pro školní lyžařské kurzy skipasy o necelých 19 procent. Celodenní skipas pro dospělého tak bude letos stát 890 korun (loni 750), ale cenově kompenzujeme dalších 5 procent při nákupu přes náš e-shop, kdy tento skipas vyjde na 846 korun,“ uvádí k cenám V.Kasík. Dětský celodenní skipas vyjde v e-shopu na 608 Kč/640 Kč u kasy, rodinný (dva dospělí a neomezený počet vlastních dětí) na 2047 Kč/a u kas 2155 Kč. Kompletní ceník je na webu spicak.cz   

Areál chce letos návštěvníky naučit více využívat právě svůj e-shop a to nejen při nákupu skipasů, ale i dalšího vybavení z půjčovny nebo objednání služeb lyžařské školy. Všechny tyto nákupy zvýhodňuje 5 procenty a lidé ušetří i čas. Ještě výraznější cenové úlevy se dají získat při nákupech celoročních skipasů při online prodeji. Vstupní sleva v prvním roce nákupu je tradičních 5 %, v druhém 11 %, třetí rok 15%, čtvrtý 18% a po pěti letech už 20 procentní. Šumavský Špičák jinak patří už léta mezi cenově nejpřijatelnější TOP lyžařské areály v ČR.

Vyšší ceny skipasů odráží skokový nárůst všech vstupních nákladů, u některých položek až o 40 a více procent. „Nejde jen o energie, kde nám např. plyn, kterým vytápíme všechny objekty v areálu včetně nové budovy, podražil šestinásobně a z půlmilionové faktury je třímilionová. Za všechno platíme x-násobky loňských cen od náhradních dílů, pohonných hmot (meziročně o více než 100 %), oblečení personálu, až po nutné servisy/opravy lanovky, vleků či zasněžovacího systému,“ vysvětluje V.Kasík.                 

Dosud známé akce / apres ski nastávající sezony

Světlušky pro děti 30.12., Silvestrovský sjezd pochodní 31.12., březnová Jízda přes louži, pravidelné víkendové akce s testováním lyží, pořádání závodů ve sjezdových disciplínách.

K dispozici přímo v areálu je velká a komfortně vybavená sportovní hala, což je opět jedna ze špičáckých jedinečností v porovnání s jinými lyžařskými středisky. Lze si ji pronajmout. 
 

Skibus & parkoviště & společný skipas   

Ski&Bike Špičák je jednou z hlavních zastávek místního skibusu, který provozuje město Železná Ruda a středisko je jedním z hlavních donátorů jeho provozu.

Lyžaři mohou nadále v oblasti využívat společný skipas s železnorudskými středisky Nad Nádražím a Belveder.

Hlavní parkoviště zdarma hned u sjezdovek. Vlaková zastávka na trase Praha – Plzeň – Špičák pouhých 300 metrů od nástupu na lanovku (slevy na skipasy po předložení vlakové jízdenky). Přejezd do areálu se společným skipasem (Nad Nádražím - Belveder) mimo skibus možný také vlakem.

48. ročník vlastní lyžařské školy

Lyžařská škola Ski&Bike Špičák v již zmíněných nových prostorách. Funguje každý den od zahájení do ukončení provozu střediska a vrací se do předcovidových zvyklostí co se týká počtu žáků v družstvech apod. Kromě domovského areálu působí i ve dvou dalších železnorudských střediscích – Nad Nádražím a Belveder.

Zároveň od soboty 14. a neděle 15. ledna 2023 začínají šestidenní víkendové kurzy především pro děti, ale i dospělé začátečníky. Areál opět zajišťuje dopravu autobusy z celého regionu Plzeňského kraje, dozor a stravování. Hlásit se do nich lze od dneška 15.11.2022 a premiérově pouze online/přes e-shop na webu spicak.cz 

Jako jediná na celém jihozápadě Česka má Lyžařská škola Ski&Bike Špičák akreditaci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a může tak vychovávat lyžařské a snowboardové instruktory také pro další české areály. 


Sjezdovky, funpark, měřený slalom, funline a sněžný tunel

Sportovní sjezdovky v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi (celkem 8,5 km). Špičák oslovuje širokou skupinu lyžařů a snowboardistů všech úrovní sjezdového lyžování. Najdete tady pohodové vyžití jak pro začátečníky, tak i lyžařské fajnšmekry.

Tradiční raritou Ski&Bike Špičák je nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 100 % (45°). Pokud to bude možné uskuteční se tady už po 46. Silvestrovský sjezd – potmě, pouze s pochodněmi v rukou, děti pak sjíždí s lampiony pohodovou Spodní Šanci 30.12. na akci „Světlušky“.

Na sjezdovce Lubák opět specializovaná firma v případě dobrých sněhových podmínek vybuduje Funpark. Určen je i pro méně zdatné jezdce a děti. Na sjezdovce Spodní Šance stojí trať měřeného slalomu, má i fotobuňku na měření rychlosti jízdy a u lesa funline (pozn.: trať na způsob skikrosu s terénními vlnami, opět pokud dovolí sněhové podmínky) se sněžným tunelem.

Na Spodní Šanci se koná i večerní lyžování vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:30.

Zázemí pro lyžování dětí/začátečníků 

Především několik cvičných svahů (pod hotelem Sirotek a na svahu za nádražím Špičák). Dále sjezdovky pod hlavním parkovištěm a na ni navazující Spodní Šance. Prostor před chatami Blaženka a Hanička včetně pohyblivého pasu a dětského hřiště je určen pro nejmenší děti.

Celkem nyní ve středisku využívají 35 kusů sněžných děl, 19 tyčí a 16 vrtulových (z toho 4 na věžích, což násobí jejich výkon). Jde o nejvyšší kapacitu zasněžovací techniky v oblasti. Jinak na Špičáku disponují nejmodernějšími rolbami s navijáky na úpravu sjezdovek. Pro přípravu zábavných tratí jako je funline či funpark areál využívá speciální rolbu Park Bully.   

Běžkaři, skialpinisté, půjčovna vybavení

Pro běžkaře pravidelně upravovaný tříkilometrový okruh přímo v areálu a v okolí desítky kilometrů dalších upravovaných stop, trasy do blízkého Německa.

Půjčovna lyží každou sezonu vybavena novým lyžemi značky Rossignol. Možnost testování nejvyšších modelů lyží z jednotlivých pánských i dámských řad včetně závodní řady Hero. Celková kapacita půjčovny: přes 200 sjezdových kompletů (z toho 65 nových párů lyží, 50 snowboardových, 30 běžeckých, biski pro vozíčkáře). Samozřejmostí půjčení helmy a chrániče páteře.

Stejně jako si tu lze vypůjčit sněžnice, sáně, snowscoot (hybrid snowboardu a kola). V okolí (ale vždy nutno mimo sjezdovky areálu) se vždy najde prostor pro vyzkušení těchto netradičních zimních aktivit Kompletní servis lyží a snowboardů.
 
Areál a jeho okolí využívají též skialpinisté, vybavení pro tento sport si lze též půjčit v půjčovně střediska.

Občerstvení a ubytování

Horské chaty Hanička a Blaženka (s kapacitou 60 ubytovacích míst, jídelna v Haničce a restaurace na Blažence). Na terase mezi nimi vyhřívaný stan s kioskem. Stánek na vrcholu Špičáku. Nabízí česko-alpskou kuchyni. 

V bezprostřední blízkosti lze pak využít služeb čtyř hotelových restaurací, v okruhu 5 km jich je dalších padesát.

Některé zdejší hotely nabízejí i doplňkové služby nejvyšší úrovně včetně např. wellness.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka