Spolek Bikeheart renovuje společenský sál, potřebuje ale pomoc

Oblíbené centrum cyklistiky Bikeheart sídlí v bývalé kuželně u sokolovny ve Štruncových sadech v Plzni. Architektonicky zajímavá, nízká stavba na břehu řeky Radbuzy byla postavená ve 30. letech 20. století.

Jarní servisní akce AUTO CB

Původně sloužila sportu a díky citlivé rekonstrukci z roku 2020 a díky úsilí členů spolku Bikeheart tohle poslání opět naplňuje. Další plánovaná etapa rekonstrukce promění dosud nevyužívaný bývalý společenský sál s kapacitou 110 lidí, který bude v budoucnu sloužit jako prostor pro cvičení, pořádání výstav, koncertů, tančíren, přednášek, promítaček a školení, tedy pokud spolek Bikeheart vybere díky sbírce na portálu darujme.cz dostatek financí. V plánu je také půjčovna dětských kol a rozšíření dílny pro bike servis. 

„Cyklistika je nádherný sport, ať už se dělá na jakékoliv úrovni. Na kole člověk zažije dobrodružství, o která se chce podělit. K cyklistické kultuře patří výborná káva, setkávání se u přenosu Tour de France, vzdělávání se v péči o tělo i o kolo. Stejně jako v Itálii, Francii, Nizozemsku nebo Velké Británii fungují Cycling Clubhouses, chceme vytvořit cyklistickým sportem i kulturou pulsující místo v Plzni,“ usmyslela si Vendula Mirošovská a v roce 2018 s přáteli založila spolek Bikeheart. Cílem bylo šířit vášeň pro cyklistiku, pořádat společné tréninky, vyjížďky, workshopy, kurzy a přednášky, díky kterým si jízdu na kole zamiluje každý. To se povedlo. Povedlo se také proměnit opuštěnou chátrající budovu, situovanou v místě, kde se křižují cyklostezky, v příjemné místo setkávání, kde jsou vítáni nejen cyklisté, ale zkrátka všichni, kteří se chtějí občerstvit v příjemné cyklokavárně, využít sdílený servis kol nebo plánovat další cesty podle map v infocentru. Nyní si chtějí milovníci horských kol, gravelů, silniček, fixek a bmx ze spolku Bikeheart splnit další sen, dokončit druhou část oprav a společně tenhle srdeční projekt dotáhnout do finiše: „Zachráníme půvabnou budovu s historií, jejíž prostory jsou pro společenský život jako stvořené,“ prozradila Mirošovská.

„V tuto chvíli je třeba bývalý a zároveň budoucí společenský sál proplést elektřinou, vykopat odpady, roztahat vodu a vše schovat do podlahy, zdí a stropů. Do toho se pustíme my z Bikeheart společně s našimi příznivci a kamarády, i tentokrát většinu prací zastaneme sami, i když samozřejmě za dohledu architektů. V případě odborných prací využijeme služeb profesionálních řemeslníků,“ uvedla Mirošovská. Materiál a práce řemeslníku však nejsou zadarmo. Spolek rekonstrukci platí z provozu cyklokavárny a další peníze shání, kde se dá. „Pomoct můžete i vy, a to buď tím, že zajdete na kávu, nebo přispějete prostřednictvím naší dárcovské výzvy,“ vyzvala Mirošovská. „Zásadní jsou v tuto chvíli práce v interiéru. Částku 280 000 Kč potřebujeme na instalaci vytápění celého prostoru. Na finální úpravu podlahy pak 138 000 Kč.  A každá další koruna se bude hodit na omítky, sádrokartonové podhledy a příčky, vnější fasádu a vybavení interiéru,“ dodala Mirošovská. Právě opravou fasády ve dvoře spolek završí letošní rekonstrukci, tedy pokud se podaří vybrat dostatek peněz. Termín rekonstrukce je stanovený v nájemní smlouvě, a tak musí být do 29. 11. 2023 hotovo. Celá rekonstrukce této téměř 90 let staré hodnotné historické budovy vyjde na 2 350 000 Kč. V loňském roce rekonstrukci podpořil místní pivovar z grantového programu Prazdroj lidem částkou 150 000 Kč.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 26.03.2023 14:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka