Spolek chystá pamětní desku pro plzeňskou židovku Věru Kohnovou

Příští rok v lednu to bude 80 let, co z Plzně odjely první transporty do koncentračních táborů. V jednom z nich seděla i dvanáctiletá dívka Věra Kohnová se svou rodinou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zanechala za sebou deník, autentické svědectví doby, který vyšel v roce 2006 knižně a bývá přirovnávána k celosvětově známému deníku Anny Frankové. Spolek W21 nyní inicioval vznik pamětní desky pro Věru Kohnovou, která bude umístěna na jejím domě v Koperníkově ulici v Plzni. Desku navrhne umělec Jan Wolfchen Vlček a zrealizuje ji Umělecko-modelářský ateliér Matějka Plzeň. 

Věrka Kohnová si svůj deník psala od srpna 1941 do ledna 1942. Dětskýma očima v něm zachytila poslední měsíce života židovských obyvatel Plzně před transportem. Deník končí zápisem z 15. ledna 1942. „U nás je pořád smutno. Musíme všichni balit.... Nezažila jsem sice ten půl rok mnoho hezkého, ale jak ráda bych tak zůstala.“

„Potom se za Kohnovými zavřely dveře plzeňské Sokolovny, kde byli internováni i s tisícovkou dalších účastníků transportu až do odjezdu z Plzně. Věrka odjela transportem R, ve kterém byly i některé její kamarádky nebo její učitel Ehrlich, jenž dával dětem tajně hodiny, když už nemohly chodit do školy,“ dodává Jiří Sankot, znalec Věrčina osudu, jemuž se podařilo dopátrat řadu detailů o jejím osudu. 

Před odchodem do transportu si Věra svůj deník schovala u rodiny Kalivodových z Dobříva, s nimiž se Kohnovi přátelili. „U nich přečkal válku i komunistický režim, a to v knihovně, mezi ostatními knížkami. Deník později objevila moje teta, která ho předala knězi Miroslavu Matoušovi a ten se zasloužil o jeho knižní vydání. Díky své autenticitě a svědectví doby bývá přirovnáván k Deníku Anny Frankové. V České republice jde o ojedinělou věc. I proto si myslíme, že si Věrka, která zahynula v koncentračním táboře Izbica a nemá hrob, zaslouží pamětní desku,“ říká Jana Poncarová, plzeňská spisovatelka a předsedkyně Spolku W21.

Návrh pamětní desky vytvoří umělec a malíř Jan Wolfchen Vlček a zrealizuje ji Umělecko-modelářský ateliér Matějka Plzeň. „Jak Vlček, tak Matějka mají s tvorbou pamětních desek velké zkušenosti, a proto bude deska důstojným a současně hodnotným uměleckým dílem. Odhalení desky je naplánováno na leden 2022 – na smutné výročí 80 let od prvních transportů,“ říká Jana Poncarová a dodává: „Spustili jsme kampaň na platformě HitHit, aby na realizaci desky mohl přispět každý, komu není Věrčin osud lhostejný. Mezi odměnami pro dárce je například i komentovaná procházka po stopách Věrky s panem Jiřím Sankotem.“

Po odhalení desky bude následovat čtení z Deníku Věry Kohnové a vzpomínkový průvod od domu Kohnových k plzeňské Sokolovně, kde byli shromažďováni lidé k transportu.  Zároveň vznikne i web www.verakohnova.cz, který připomene osudy této plzeňské dívky a bude zde uveden seznam dárců, díky nimž mohla deska vzniknout. 

Pamětní desku iniciuje Spolek W21, který sdružuje autory, pořádá besedy a podporuje literární život v Plzni. Předsedkyní spolku je spisovatelka Jana Poncarová, mimo jiné autorka románu Alžběta a Nina, ve kterém Věrka vystupuje jako jedna z vedlejších postav. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 19.09.2021 17:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka