Plzeňská náplavka od pátku znovu ožívá

Spolek k světu zahájí 1. května 2015 druhý ročník festivalu Náplavka k světu. Cílem festivalu je představit náplavku jako přirozenou součást města a městského životního stylu.

Cílená propagace v Plzni

Chce oslovit všechny věkové kategorie obyvatel Plzně. Prostřednictvím bohatého kulturního programu opět představí náplavku jako zónu pro relaxaci a trávení volného času. Festival je součástí programu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015, organizátory spojuje snaha proměňovat veřejný prostor města podle přání mnoha jeho obyvatel.  „Vnímáme náplavku jako místo neformálního setkávání. Chceme kultivovat nevyužívaný veřejný prostor u řeky a naučit lidi na náplavku chodit. Inspirovali jsme se v jiných českých  i evropských městech, kde jsou náplavky živou zónou a centrem kulturního života,“ říká koordinátorka projektu Bára Procházková. 

Jedná se o druhý ročník projektu Náplavka k světu. Loni měl podobu třítýdenního kulturního festivalu, který sklidil pozitivní ohlasy. „Reakce obyvatel Plzně nás povzbudily. Proto jsme  se rozhodli letos pokračovat a pojmout projekt ambiciózněji,“ říká zakladatel organizace k světu. Jakub Mareš. „Náplavka bude letos lepší a delší. Nové schody zajistí pohodlnější přístup k řece. Oproti loňskému roku přibude bistro a molo, k dispozici bude více míst k sezení a nabídneme rozmanitý kulturní program,“ dodává Jakub Mareš. Chybět nebudou  ani tradiční součásti náplavky jako je molo a půjčovna lodiček, chodník pro pohodlný pohyb po náplavce a speciálně vytvořená lehátka studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS) v Plzni. 

Zahajovací víkend se ponese v duchu Slavností svobody. V pátek 1. května od 15 hodin náplavku rozezní electroswing. Připraveno je speciální taneční vystoupení ve stylu flash mob a od 22 hodin promítání fotek na jedinečné vodní stěně. V sobotu od 15 hodin se návštěvníci mohou těšit na dobové občerstvení z polní kuchyně. Vrcholem zahajovacího programu  je nedělní akustický koncert skupiny Zrní, která vystoupí od 18 hodin. Vstup na akci  je zdarma. V dalších týdnech nabídne Náplavka k světu. například Ozvěny festivalu Finále, designové trhy, koncerty, pravidelné čtvrteční tančírny, půjčovnu paddle boardů, bistro, kavárnu, workshopy či sportovní dny. 

„Hudební produkci letos zajišťujeme za pomoci režiséra Bohdana Bláhovce. Vystoupí známé české kapely. Na náplavce jim chceme dát prostor, aby ukázali sami sebe bez příkras. Většinou budou hrát akusticky, stylem pouličních umělců, což přesně sedí k našemu pojetí náplavky jako neformálního místa pro setkávání,“ říká Bára Procházková. 

Neformální je i nová grafika Náplavky vytvořená studentkou FDULS Ivetou Bendovou. Díky partnerství s firmou ZOOT se originální náplavkové motivy objeví na speciální kolekci oblečení. Jeho koupí v kamenném obchodě ZOOT v Pražské ulici nebo v e-shopu mohou lidé přispět na provoz Náplavky. Přispívat bude možné i pomocí crowdfundingového portálu HITHIT, kde bude umístěno video s představením projektu. Každou vybranou korunu zdvojnásobí Nadace Vodafone. 

Významným partnerem Náplavky k světu., který zaštiťuje konání letošního ročníku, je Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury. „Cílem Plzně 2015 je přispět k proměně města  a ke zlepšení kvality života v Plzni. Samozřejmou součástí takové kvality života v podobných městech je i neformální využívání veřejného prostoru, o to více tak atraktivního, jakým  je náplavka řeky v centru. Jsem rád, že se energii a houževnatost týmu k světu. už podruhé daří spojit s finanční podporou Plzně 2015. Výsledkem těchto dvou partnerských vkladů  je festival Náplavka k světu., který vytváří úplně novou situaci v centru Plzně. Jsem přesvědčený, že tato změna bude nevratná a pozitivní,“ říká programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko. 

O festivalu Náplavka k světu.

Třítýdenní festival Náplavka k světu oživil v období od 1. do 22. června 2014 nevyužívaný prostor náplavky u řeky Radbuzy na Anglickém nábřeží. Na festival zavítalo více než 5 tisíc návštěvníků. V průběhu festivalu měli možnost shlédnout představení Tance Praha, performance Cirkusu TeTy nebo výběr filmů z festivalu Finále. Nechyběly ani jarmarky autorské módy, pikniky nebo taneční rozcvičky a koncerty. Největší pozornost přilákal koncert skupiny Toxique, který navštívilo přes 800 lidí. 

Aktivity na náplavce organizuje spolek k světu. Jeho cílem je oživovat a kultivovat nevyužívaný veřejný prostor a spojovat lidi na pozadí pořádání netradičních kulturních akcí. Mezi jeho další projekty patří například PechaKucha Night Plzeň, festival Kontejnery k světu., Koloběžky k světu., FAG – Galerie v podchodu či Hra(na) architektury.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka