Spolupráci se školami technického zaměření navazovali zástupci kraje v turecké Burse

Na pozvání turecké Národní agentury pro vzdělávání v provincii Bursa zavítala v minulém týdnu do několika tamních vybraných středních škol technického zaměření delegace Plzeňského kraje.

Jarní servisní akce AUTO CB

Toto oficiální pozvání k návštěvě Bursy generálním ředitelem provinčního ředitelství národního vzdělávání v regionu Bursa Seyit Ali BÜYÜKA navázalo na  předchozí jednání mezi zástupci Odboru školství Plzeňského kraje a Techmania Science Center s tureckou stranou, jehož předmětem byly možnosti propojení zkušeností a znalostí v rámci realizace mezinárodní robotické soutěže. 

„Cílem naší návštěvy bylo otevřít možnost úzké spolupráce mezi školami s Burse a školami elektrotechnického zaměření v Plzeňském kraji. Zaměřili jsme se proto na diskusi o možném využití výměnných studijních programů pro studenty středních škol v rámci ERASMU,“ přiblížil obsah jednání náměstek hejtmana Vladimír Kroc s tím, že tomu odpovídalo také osobnostní a odborné složení delegace. Spolu s ním se s tureckým školstvím seznámili Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu a ředitelé vybraných krajských technických středních škol -  Vlastimil Volák, ředitel VOŠ SPŠE Mgr. a Jaroslav Černý, ředitelem SOU Elektrotechnické v Plzni. 

Delegace byla doplněna rovněž zástupci Techmania Science center, ředitelem Jiřím Královcem, manažerkou pro zahraniční vztahy Kateřinou Chábovou a vedoucí administrace Miroslavou Chumovou. „Jsem velmi ráda, že bylo možné v rámci jiných dřívějších aktivit Techmanie navázat takto cenné zahraniční kontakty na kolegy v Turecku. Nyní se po návštěvě Bursy ještě více posílila možnost je efektivně využít a propojit s aktivitami, které mohou z dlouhodobého hlediska přinést mnoho dobrého nejen tureckým a plzeňským studentům, ale všem zapojeným institucím,“ uvedla Kateřina Chábová, manažerka Techmanie.

V rámci třídenního programu účastníci české strany navštívili tři střední školy technického a vědeckého zaměření a jednu výběrovou střední školu pro studium vědy a přírodovědných oborů. Šlo o školy, které se pravidelně účastní mezinárodních soutěží různého charakteru. Shlédli robotické workshopy s ukázkou úrovně jednotlivých robotů, které žáci měli na soutěžích anebo se s nimi teprve na soutěže chystají. Součástí programu byla též návštěva Gökmen Space and Aviation Training Center, které je využíváno pro kompenzační výuku všemi stupni škol v regionu. 

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladimír Kroc během závěrečného setkání s generálním ředitelem provinčního ředitelství národního vzdělávání v regionu Bursa Seyit Ali BÜYÜKEM ocenil dobrou úroveň technických znalostí tureckých studentů. Rovněž potvrdil zájem Plzeňského kraje na další rozvoj spolupráce mezi školami jak při organizaci mezinárodních, robotických soutěží, tak u výměnných pobytů pro pedagogy i studenty. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka