Sportovci Western Stars se chystají na novou sezonu

První poprázdninovou akcí v rámci sportovního programu ZČU Western Stars je praktická měsíční stáž jachtingu v Chorvatsku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Stáž probíhá ve spolupráci s univerzitou ve Splitu a jejím cílem je postavit univerzitní jachtařský tým, který se od příštího roku bude účastnit jachtařských regat. V listopadu čeká sportovce Západočeské univerzity účast na 4. meziuniverzitním mistrovství světa v Barceloně, kde budou nejen obhajovat fotbalové zlato, ale o medaile zabojují i v dalších sportech. Do sportovního programu ZČU se od jeho otevření letos na jaře přihlásilo více než 60 studentů.
Jachtařský výcvik, který probíhá od 1. do 30. září, je zaměřený prakticky i teoreticky. Část zářijové stáže tráví pětičlenná výprava Western Stars na moři, několik dní absolvují studenti teoretickou výuku na univerzitě ve Splitu, kde mají na tamní Fakultě námořních studií možnost vyzkoušet jachting i na námořním simulátoru.

V polovině listopadu budou sportovci Western Stars opět reprezentovat ZČU, město Plzeň i Plzeňský kraj na Meziuniverzitním mistrovství světa v Barceloně, odkud vloni přivezl fotbalový tým ZČU zlaté medaile. Mezinárodního klání univerzit se kromě fotbalistů zúčastní futsalistky, volejbalistky, ale také badmintonisté, stolní tenisté, tenisté a plavci. Šampionát se koná již počtvrté a organizátoři hlásí pro rok 2018 nárůst přihlášených účastníků oproti loňsku, kdy se na sportovištích utkalo více než 2500 studentů ze 68 univerzit z 30 zemí celého světa. Na sportovce tak od 14. do 18. listopadu čeká skvělá atmosféra univerzitního sportu v olympijském komplexu Mundet, kde se v roce 1992 odehrávala část soutěží XXV. letních olympijských her.

Včetně trenérů a vedení bude výprava čítat 43 osob.  „Ze všech studentů zařazených do Western Stars bude vybráno asi 40 jednotlivců, kteří nakonec do Barcelony odletí. Ve všech sportech evidujeme vyšší počty sportovců, než kolik jich může být nominováno. Jmennou nominaci předložíme ke schválení Radě sportovního programu do konce září. Rozhodovat bude především aktuální výkonnost studentů, kterou konzultujeme také s trenéry, a samozřejmě i zdravotní stav, vyhodnocovaný týmovou fyzioterapeutkou a sportovním lékařem,“ popisuje Petr Košik z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické ZČU a dodává, že od října budou probíhat pravidelné dolaďovací tréninky.

Západočeská univerzita buduje postupně prostředí, ve kterém mohou studenti skloubit své studijní povinnosti s náročnou sportovní přípravou. V současné době má sportovní program ZČU přes 60 členů a další se postupně hlásí. „Přihlášky můžou studenti podávat průběžně, program je otevřen vrcholovým i výkonnostním sportovcům. Jednou z podmínek pro zařazení do Western Stars je, aby student reprezentoval naši univerzitu v rámci zahraničních soutěží, ale i na domácí půdě, například na Českých akademických hrách,“ vysvětluje Václav Salcman z Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické ZČU a předseda Rady sportovního programu. „Významnou skupinu tvoří samozřejmě studenti, kteří jsou členy národních reprezentací České republiky ve svých sportech, hrají nejvyšší soutěže nebo se účastní světových nebo evropských šampionátů, olympijských her a univerziád,“ doplňuje Václav Salcman.

 „Studenti se do sportovního programu můžou hlásit kdykoliv. Dosavadní zájem nás velmi potěšil a očekáváme, že pro akademický rok 2018/2019 se počet přihlášených do Western Stars bude reálně blížit stovce,“ říká Petr Košik, který dodává, že bez podpory Plzeňského kraje, města Plzně a dalších partnerů programu by projekt na podporu univerzitního sportu nevznikl. 
Studentům ZČU, především těm, kteří nastoupí do prvních ročníků, se Western Stars představí během Dne sportovního programu, který se uskuteční 16. října v kampusu ZČU na Borech. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka