Sportovní fotografie Herberta Slavíka zaplňují od středy Smetanovy sady

Soubor sportovních fotografií od držitele řady ocenění, významného českého fotografa Herberta Slavíka, představí výstava s názvem Hry/Jeux/Games. Její vernisáž se konala ve středu 27. července v 16 hodin ve Smetanových sadech v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

U příležitosti blížící se letní olympiády v brazilském Rio de Janeiru ji připravilo město Plzeň, které bude mít jako jedno ze čtyř míst v České republice po celou dobu konání největší letošní světové sportovní události svůj vlastní Olympijský park, a to za OC Plzeň Plaza. 

„Více než dvě desítky velkoformátových snímků zachycují gesta sportovců, jsou dokladem energie sršící z jejich pohybu, ukazují obrovské nasazení a vypětí, na diváka dýchá jedinečnost okamžiku, z některých záběrů také celková atmosféra velkého závodu,“ uvedl první náměstek primátora města Plzně Martin Baxa. 

Zachycena je tak například tenistka Lucie Hradecká, jejíž ruka zaťatá v pěst a výkřik po jednom z odehraných míčků na olympiádě v Londýně vyjadřují sílu emocí, která sportovce ovládá. Podobnou intenzitu výrazu je možné vnímat například i u oštěpaře Romana Šebrleho, kterého Herbert Slavík zachytil po odhodu oštěpu na olympiádě v Aténách, napětí vyzařuje z tváře Plzeňanky a úspěšné střelkyně Kateřiny Emmons. Ze zahraničních sportovců jsou při své disciplíně zachyceni špičková tenistka Serena Williamsová nebo třeba jamajský sprinter Usain Bolt.  

Herbert Slavík fotografuje sport od 15 let. Spolupracovat s největším československým sportovním magazínem Stadion začal během studia na střední škole v roce 1981. Od roku 1990 byl vedoucím fotografem deníku Mladá fronta DNES. Olympijských her se jako fotograf poprvé zúčastnil v roce 1992 v Albertville a v Barceloně. Od té doby fotografoval na všech zimních i letních olympijských hrách. Nejprve jako fotoreportér deníku, od roku 2004 jako volný fotograf spolupracující s Českým olympijským výborem.

Herbert Slavík je držitelem řady cen včetně ocenění za nejlepší sportovní fotografii v letech 1986, 1996 a 1997. Je autorem či spoluautorem publikací z olympijských her v Naganu 1998, Sydney 2000, Salt Lake City 2002, Aténách 2004, Vancouveru 2010, Londýně 2012 a v Soči 2014. Soubor sportovních fotografií s názvem Hry/Jeux/Games, který průběžně doplňuje, vystavoval od roku 2005 na velkých samostatných výstavách v Praze, Paříži, Varšavě a v Moskvě. 

Výstavu připravil Odbor prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně. Potrvá do konce srpna. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka