Stacionář Človíček v Plzni má novou hydromasážní vanu díky veřejné sbírce

Kampaň „Nová vana pro Človíčka“ odstartovala na přelomu roku 2014 a 2015 nenápadným, avšak osobitým vzkazem zasloužilé hydromasážní vany Lindy, která ve Stacionáři Človíček pro osoby s postižením v Plzni sloužila více než deset let a bohužel začala dosluhovat.

Cílená propagace v Plzni

Během necelého roku se díky této kampani Diakonii Západ podařilo vybrat přes 220 000 korun na vanu novou. Ta byla před několika dny uvedena do zkušebního provozu. Právě dne 20. října od 13:00 ve Stacionáři Človíček proběhlo slavnostní první koupání, během kterého byla hydromasážní vana pojmenována Ester, podle Ester Kočičkové, která pomohla k získání potřebné částky benefičním koncertem Šansony ve vaně.

Nová hydromasážní vana „Ester“ bude kvalitní náhradou za svou předchůdkyni a opět velice důležitou součástí rehabilitace dětí s kombinovaným postižením ze Stacionáře Človíček. Díky novým technologiím se ještě lépe postará o celkovou stimulaci a prokrvení svalů společně s jejich uvolněním, a to prostřednictvím více než 150 vodních trysek působících na několik masážních zón během perličkové či vířivé lázně. Při speciální podvodní masáži se klientům lépe prokrví a uvolní chodidla, lýtka a kolena, stehna a boky, hýždě, ale také záda, horní končetiny a ramena. Lze samozřejmě vybrat jen některé masážní zóny v rámci volitelných terapeutických systémů. 

Děti ze Stacionáře Človíček ale ve vaně čeká další zajímavé překvapení tzv. chromatoterapie. Jedná se o alternativní léčbu pomocí změny barev, kdy hydromasážní vana doslova rozsvítí vodu a ta během rehabilitace využije osmi základních barev a jejich energie k tomu, aby děti lépe překonaly případná traumata či nemoci. 

A právě nová vana s chromatoterapií, která patří mezi moderní rehabilitační prostředky, posunula i tým pracovníků Stacionáře Človíček k přizpůsobení celého prostoru koupelny na „multismyslovou“ relaxační místnost. „Díky nové hydromasážní vaně pozitivně stimulujeme kromě pohybového aparátu také smysly jako hmat, kdy je voda v kontaktu s tělem klienta a on si lépe uvědomuje hranice svého těla, zrak, jelikož v mírném přítmí ještě více vyniknou měnící se barvy prostupující vodou přímo na hladinu, čich, protože během koupele vzduch v místnosti provoní aromatické olejíčky a také sluch při poslechu relaxační hudby,“ přibližuje Eva Čermáková, vedoucí Stacionáře Človíček.

Sehnat finanční prostředky nebylo vůbec jednoduché. Tým pracovníků Diakonie Západ získal cílovou částku pomocí sbírky, při které u modrého promo pultu na Plzeňských farmářských trzích věnoval lidem za každý příspěvek v minimální hodnotě 30 korun půllitrovou lahev vody Estian od Šumavského Pramene. Důležitým fundraisingovým počinem byl i úspěšný benefiční koncert Ester Kočičkové "Šansony ve vaně", který proběhnul 26. března 2015 v Divadle komedie Pluto.

Výrazně ovšem pomohly firmy jako Plzeňská teplárenská, KartelaTech, Twin nebo Diamond floor, které věnovaly podstatnou část peněz. Stranou nezůstali i rodiče klientů Stacionáře, lékaři, právníci, regionální politici a řada dalších jednotlivců. „Celkové náklady na pořízení nové hydromasážní vany dosáhly neuvěřitelných 224 500 Kč a nutné stavební a instalatérské úpravy pak zhruba 10 000 Kč. Díky kampani Nová vana pro Človíčka jsme získali 220 548 Kč, tudíž jsme z vlastních zdrojů použili „pouze“ 14 000 Kč, za což patří dík všem firmám a lidem známým i méně známým, kteří nám pomohli,“ shrnuje Libor Janíček, manažer úseku vnějších vztahů Diakonie Západ

Díky nové hydromasážní vaně se denně dočkají úlevy a také spousty legrace ve vodě 3 děti ze Stacionáře Človíček. Ačkoli se toto číslo může jevit jako malé, není tomu tak, jelikož Stacionář Človíček navštěvuje 11 dětských klientů, proto se dostane během týdne na každého z nich. A jak říkají jeho pracovníci, efekt je v pravidelnosti a dlouhodobé aplikaci hydromasáží, které efektivně působí na zlepšení či alespoň udržení stávajícího stavu dětí s postižením synergicky na fyzické, psychické i emoční rovině.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka