Stará hudba od pátku čtrnáct dnů vládne jižnímu Plzeňsku

V pátek 7. září bude v kostele sv. Petra a Pavla v Dolní Lukavici zahájena nejstarší přehlídka tzv. staré hudby v České republice - 26. Haydnovy hudební slavnosti.

Cílená propagace v Plzni

Čtrnáct festivalových koncertů, konaných na různých místech jižního Plzeňska, přinese do regionu barokní, klasicistní a raně romantickou hudbu v podání špičkových českých interpretů. Závěrečný, slavnostní koncert 23. září se pak uskuteční v krajské metropoli v Betlémské kapli v Husově ulici.

Festival přináší už tradičně komorní hudbu od 17. do poloviny 19. století. Jako vždy představí jednotliví interpreti krom známých autorů také nepříliš frekventovaná skladatelská jména a skladby, a to vždy v exkluzivní interpretaci.  „Vedle písňové a klavírní tvorby počínajícího vídeňského biedermeieru či kytarové tvorby českého obrození se můžeme zaposlouchat do hudební podoby benátských nešpor poloviny 17. století stejně jako do nepříliš často uváděných skladeb a fanfár 18. a 19. století určených pro ansámbl lesních rohů.  Část koncertů letošního ročníku je věnována severoněmecké hudbě poloviny 18. století pod vlivem tzv. citového slohu (Empfindsamkeit). Připomínáme si tak 230. výročí úmrtí Carla Philippa Emanuela Bacha, nejvýznamnější osobnosti komponující v tomto stylu“ říká dramaturg festivalu Vít Aschenbrenner.
 Stejně jako vloni nabídne festivalová dramaturgie vedle ostatních vystoupení tři pomyslné festivalové vrcholy. Sólistou tradičního Zahajovacího koncertu v Dolní Lukavici bude flétnista Jan Ostrý, kterého doprovodí Orchestr Konzervatoře Plzeň a uprostřed slavností čeká posluchače v podání souborů Kolegium pro duchovní hudbu Klatovy a Consortium musicum velký koncert v přeštickém chrámu, který bude věnovaný figurální hudbě, která zněla v klatovském poutním kostele po josefínských reformách. Třetím vrcholem přehlídky bude jistě Závěrečný koncert, na kterém se představí houslový virtuoz Bohuslav Matoušek za doprovodu Ensemble 18+.

Poprvé bude uvedena na „Haydnovkách“ i španělská barokní exotika. V podání kytaristy Petra Víta, mj. uměleckého ředitele festivalu Flamenco a sólistky brněnské opery Andrey Široké zazní v nezdickém kostele sv. Prokopa vedle skladeb Fernanda Sora a José Marína i sefardské písně. „Iberský poloostrov byl odjakživa kulturní křižovatkou a své stopy zde zanechali mimo jiné i španělští židé, sefardité. Jejich písně evokující dávné příběhy naplněné smutkem a nostalgií zazní v programu v osobitém aranžmá skvělého interpreta a znalce španělského prostředí a kultury Petra Víta“ vysvětluje Milan Fiala, ředitel festivalu. Bonbónkem pro návštěvníky koncertu bude účast herce divadla Sklep Tomáše Hanáka, v jehož podání doplní program dobová španělská poezie a próza.
Haydnovy hudební slavnosti přináší každoročně do regionu velkou porci skvostné hudby, navíc ve špičkové interpretaci. Region a s ním celá kulturní veřejnost si tak každoročně připomíná působení hudebního génia Josepha Haydna na zámku hrabat z Morzinu v Dolní Lukavici v létech 1758-61. „Věříme, že i letošní ročník naplní posluchačské očekávání a že hudební mystérium, kouzlo starých památek i půvab jižního Plzeňska přiláká na festival další z řady milovníků krásné hudby a romantických zážitků“ dodává Milan Fiala.

Generálním partnerem festivalu je i letos Plzeňský kraj. Kompletní program slavností najdou zájemci na adrese www.haydn-festival.eu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka