Stará synagoga září na oslavu Chanuky

Ve dnech 28. listopadu až 6. prosince se rozzáří plzeňská Stará synagoga i prostor okolo ní. Unikátní světelná instalace nazvaná Osm světel bude netradiční oslavou židovského svátku Chanuka.

Jarní servisní akce AUTO CB

Studenti ateliéru multimediální tvorby Fakulty designu a umění – Sutnarky, pod vedením MgA. Jana Morávka, připraví pro tuto příležitost speciální světelnou instalaci. Podobně jako se po osm dní postupně zapalují svíčky na chanukiji, bude i projekt Osm světel postupně gradovat.

První chanukový večer (28. listopadu od 16.00) bude slavnostní zahájení. Zapálení první chanukové svíčky se zúčastní i významní představitelé náboženského, kulturního a společenského života, například velvyslankyně státu Izrael J. E. Anna Azari, vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon, hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová a další. V rámci slavnostního zahájení vystoupí studenti Konzervatoře Plzeň, kteří nastudovali židovské písně a modlitby. Představí se pod taktovkou dirigenta a skladatele Václava Benjamína Špírala, který pro tuto příležitost připravil aranže a za inspirace tradičním nápěvem zhudebnil jednu z modliteb.

V průběhu následujících sedmi dnů bude světelná instalace otevřená veřejnosti vždy od 16.30 do 20.00. „Prostor synagogy má svoji silnou atmosféru, proto jsme se rozhodli nepřijít s klasickým mappingem a kopírovat základní tvary prostoru. Je to hra světel a ornamentu, která podporuje ducha místa. Není to několikaminutová show, ale světelná instalace“, popisuje Jan Morávek, autor projektu.
Projekt Osm světel bude zakončen 6. prosince v 18.00 koncertem „Nikdy ne 2x stejně“ v podání Zelí-Potkan Orchestra plzeňské konzervatoře opět pod taktovkou Václava Benjamína Špírala, který dodává: „Bude se jednat o jedinečnou orchestrální improvizaci ve spojení hudby a světla.“ Po celou dobu trvání projektu, a ještě do poloviny ledna bude v prostorách synagogy k vidění fotografická výstava Radovana Kodery Světlo v tmách.

Celý projekt se uskuteční za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka