Je tu festival Den architektury. Jaký přináší program v Plzni?

Den architektury přiblíží „zeleno-modrou“ infrastrukturu Plzně a možnosti adaptace měst na změnu klimatu.

Cílená propagace v Plzni

Na začátku října se uskuteční jubilejní desátý ročník populárního festivalu Den architektury, který se koná u příležitosti oslav Světového dne architektury. Plzeňská část festivalu se v souvislosti se stále častěji diskutovaným přehříváním měst a potřebou lépe hospodařit se srážkovými vodami tentokrát zaměří především na zeleno-modrou infrastrukturu a adaptaci měst na změnu klimatu. Součástí nabitého čtyřdenního programu budou komentované procházky a prohlídky vedené architekty, přírodovědci a dalšími odborníky. Chybět nebude ani filmová projekce pořádaná ve spolupráci s festivalem Jeden svět, přednáška se zahraničními hosty, prezentace zástupců Útvarů koncepce a rozvoje města Plzně a architektonické workshopy pro děti a rodiče.

„Nejpočetněji budou v programu zastoupeny komentované procházky na místa Plzeňanům jak notoricky známá, tak do značné míry utajená. Minulost i současnost zelených prostranství v centru města přiblíží návštěvníkům architekt Marek Marovič a Irena Tolarová ze Správy veřejného statku města, „městskou divočinou“ na Jižním Předměstí je provede známý botanik Jiří Sádlo,“ zve organizátor akce Petr Klíma z pořádajícího spolku Pěstuj prostor.

„Dobrý příkladem práce s prvky zeleno-modré infrastruktury je Lochotínský park, ze kterého se v neděli půjde až na zelené střechy Fakultní nemocnice Plzeň. Zavítáme také k Boleveckému rybníku, kde hydrobiolog Jindřich Duras a botanička Zdeňka Chocholoušková objasní důvody úbytku vody v „plzeňském moři“ i další související témata. Poslední z procházek s Petrem Klímou a architektem Alešem Kubalíkem zamíří od Malostranského mostu k budoucím Malostranským jezírkům,“ doplňuje koordinátorka akce Silvie Hašlová.

Tradiční součástí Dne architektury jsou i komentované prohlídky budov. Tentokrát se návštěvníci mohou těšit na návštěvu hydroelektrárny Plzeňských městských dopravních podniků, Korandova sboru a především prvního českého panelového domu se zelenou střechou.

Nebude chybět ani inspirace ze zahraničí v rámci sobotní přednášky. „Krajinářský architekt Martin Vysoký ze švédské společnosti Edge se podělí o své zkušenosti se zlepšováním podmínek pro zdravý růst vegetace a s hospodařením s dešťovou vodou v několika zemích světa. Geoekolog Michael Richter z Hamburské univerzity představí přístup Hamburku k rozvoji a podpoře zelených střech a fasád. Majitel firmy Brens Europe Jan Eisenreich pak pohovoří o testování ‚‚zelené tramvajové tratě“ v Ostravě i o dalších možnostech využití recyklovaných umělých textilií coby součásti zeleno-modré infrastruktury,“ vyjmenovává Silvie Hašlová.
Ve spolupráci s festivalem dokumentárních filmů proběhne projekce filmu Vylidněno, který se zabývá (ne)dostupností bydlení. Neméně podnětná bude následující debata se sociální pracovnicí organizace Člověk v tísni Jitkou Kylišovou a architektkou ze spolku Architekti bez hranic Karolínou Kripnerovou.

Na své si přijdou i děti a jejich rodiče, pro než jsou připraveny dva workshopy. Na prvním z nich si s iniciativou „Architektura pro děti aneb Město letí“ navrhnou úpravu Americké třídy jako ulice lemované budovami se zelenými střechami, využitím dešťové vody a dalšími přírodě blízkými opatřeními, které z ní udělají skvělé místo pro život. Na druhém si se členy platformy „Architekti ve škole“ prostřednictvím hry odpoví na otázku „Co chci dělat u řek a co pro to potřebuji?“.

Na plzeňské řeky, jejich potenciál a budoucnost se zaměří i ostatní body středečního programu. Na co se v budoucnu u řeky můžeme těšit, představí zástupci plzeňského Útvaru koncepce a rozvoje v návrhu úprav břehů Radbuzy. K následné diskuzi o budoucnosti plzeňských řek se připojí architekti Jan Toman, předseda Komise pro koncepci a rozvoj města, a Marek Sivák, předseda spolku Pěstuj prostor. Proběhne také symbolické stěhování laviček vyrobených dobrovolníky a opečovávaných spolkem Pěstuj prostor, které už pět let slouží k posezení u Radbuzy. Městský obvod Plzeň 3 nemá o jejich další setrvání na ‚‚svém“ břehu zájem. Naopak rád je občanům nabídne Městský obvod Plzeň 2 – Slovany, a to na protějším břehu řeky.

Mezi jednotlivými místy se mohou návštěvníci přesouvat po vlastní ose, pro dopravu mezi několika vybranými lokalitami pak bude zdarma k dispozici i historický autobus Plzeňských městských dopravních podniků. Během soboty 3. 10. a neděle 4. 10. bude možné zdarma využít sdílená kola kolemplzne.cz. Všem stávajícím i nově registrovaným uživatelům kolemplzne.cz bude v těchto dnech k dispozici speciální bezplatný tarif.
Kapacita akcí je s ohledem na nynější epidemiologickou situaci omezena, na akce ve vnitřních prostorách je třeba se přihlásit předem prostřednictvím goout.cz. Festival je připravován v plném rozsahu a v souladu s mimořádnými a ochrannými opatřeními Ministerstva zdravotnictví ČR. V případě změny nařízení nepředpokládáme zrušení festivalu, ale mohou být zavedeny plošné rezervace a kapacitní omezení akcí.
PROGRAM (podrobný program vč. aktuálních informací o jeho úpravě s ohledem na epidemiologickou situaci na pestujprostor.plzne.cz):

PÁTEK 2. 10.
17.00–17.35, 17.45–18.20, sraz: Denisovo nábřeží 12 (před Zákaznickým centrem PMDP)
Hydroelektrárna Plzeňských městských dopravních podniků (komentovaná procházka)
18.30–18.50, Anglické nábřeží 13
Korandův sbor (prohlídka)
19.00–21.00, Korandův sbor, Anglické nábřeží 13
Vylidněno (filmová projekce a diskuse)
SOBOTA 3. 10.

10.00–12.00, sraz: Lochotínská lávka
Zelené plíce centra Plzně (komentovaná procházka)
14.00–15.45, sraz: zastávka MHD Cínová, Borská ul.
Městská divočina (komentovaná procházka)
15.45–17.00, sraz: Na Hvězdě
Zelené plíce Jižního předměstí (komentovaná procházka)
18.00–20.00, Západočeská galerie v Plzni – výstavní síň Masné krámy, Pražská 18
Zeleň ve městě (přednáška)
NEDĚLE 4. 10.

10.00–12.00, sraz: Lochotínský pavilon
Z parku až na střechy (komentovaná procházka)
14.00–15.30, sraz: hráz Boleveckého rybníka (u bistra POINT)
Bolevecký rybník a výuková vodní zahrada (komentovaná procházka)

16.00–18.00, Korandův sbor (modlitebna), Anglické nábřeží 13
Město všemi smysly. Navrhni si „zeleno-modrou“ ulici! (workshop pro děti i rodiče)
16.00–16.25, 16.30–16.55, sraz: Krejčíkova 1
Zelená (se) střecha (prohlídka)
17.30–18.30, sraz: Malostranský most
Od Malostranského mostu k Malostranským jezírkům (komentovaná procházka)

STŘEDA 7. 10.
16.00–18.00, „Zemník“ u Ježíška
Já a řeka, řeka a já (workshop pro děti i rodiče)
17.00–18.00, „Zemník“ u Ježíška|
Řeka ve městě 2020+ (prezentace a diskuse)
18.00–18.30, „Zemník“ u Ježíška
Lavičky odplouvají na protější břeh (stěhování laviček)
U příležitosti Světového dne architektury pořádá Pěstuj prostor, z. s. ve spolupráci s Kruh, z. s., a s podporou města Plzně, Ministerstva kultury ČR, Nadačního fondu Zelený poklad, Fondu životního prostředí města Plzně a Plzeňských městských dopravních podniků. Program Dne architektury je zdarma.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.10.2020 17:00



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka