Pro méně pohyblivé startuje program Dostupná Šumava

Díky rozvolnění v rámci opatření proti koronaviru může odstartovat tradiční program určený pro seniory a držitele průkazů TP a ZTP Dostupná Šumava. Autobusy budou vozit po národním parku seniory a málo pohyblivé lidi.

Cílená propagace v Plzni

V úterý 8. 6. se znovu rozjíždí jeden z nejstarších návštěvnických programů na Šumavě. Sérii celodenních autobusových výletů s průvodcem pro seniory a osoby se sníženou mobilitou pořádá Národní park Šumava společně s ČSAD autobusy Plzeň již 23 let. Díky nim se mohou méně pohybliví starší občané dostat do podmanivých míst jedinečné krajiny a divoké přírody Šumavy, kam se nedá, a v některých případech ani nesmí, zajet autem.

Loni byla kvůli koronaviru jarní část tohoto oblíbeného programu zcela zrušena, podzimní část pak byla předčasně ukončena.

Autobusové zájezdy do malebných zákoutí přírody Národního parku Šumava budou probíhat mimo hlavní turistickou sezónu v měsících červen, září a říjen. Začínají v úterý 8. 6. a potrvají do 30. 6., poté znovu od 1.9. do 28.10. Celkem bude tedy 37 termínů.

Speciálně vypravované autobusy pojedou vždy v úterý, ve středu a ve čtvrtek. Letos se bude jezdit po stejných trasách a místech jako loni. Účastníci celodenních výletů navštíví například kostely v Dobré Vodě a Hůrkách, jezero Laka, Enviromentální středisko Špičák, Pancíř s rozhlednou, bývalý Starý Brunst nebo meandry Křemelné a bývalou vesnici Zhůří u Kepel. 

„O Dostupnou Šumavu je každý rok obrovský zájem. Loni byl projekt podstatně omezen kvůli koronaviru. Díky uvolňujícím se protiepidemickým opatřením už můžeme letos konečně vyjet. Rezervace jsou spuštěny už od 1. června. Pro letošní ročník jsme přichystali několik inovací, jednou z nich jsou nová nástupní místa v Plzeňském i Jihočeském kraji,“ sdělil ředitel divize ČSAD autobusy Plzeň autobusového dopravce Z-Group bus Václav Königsmark.

V úterý a ve čtvrtek je možné zahájit zájezd v Plzni, Přešticích, Klatovech, Kolinci či Sušici. Ve středu pak v Nepomuku, Horažďovicích, Strakonicích nebo Vimperku.

Cena zájezdu činí 350 až 500 Kč za osobu v závislosti na nástupním místě. Cena zahrnuje dopravu a odborného průvodce šumavským prostředím. Kapacita je omezena, v autobuse je 33 míst.

Celodenní výlety jsou zajišťovány moderními klimatizovanými autobusy. V případě poptávky ze strany cestujících na přepravu elektrického vozíku, nasadí ČSAD autobusy Plzeň nízkopodlažní autobus s potřebnou kapacitou.

Rezervovat si místo je možné každý pracovní den v době od 8 do 14 hodin na telefonním čísle 602 533 691.

Doprava a průběh oblíbených celodenních zájezdů budou zajišťovány vždy dle platných vládních opatření proti šíření koronaviru. Bude tedy třeba dodržovat především vhodné zakrytí obličeje ve společnosti více osob ,nebo prokázat bezinfekčnost ve vnitřních prostorách (pravidla platná pro galerie, muzea atd.).

V současnosti platí, že pro cestování autobusem do počtu 30 osob stačí mít respirátor účinnosti FFP2 a vyšší. Při návštěvě cílových míst jsou účastníci povinni se prokázat lektorovi příp. jiné pověřené osobě:

absolvování PCR testu v posledních 7 dnech (negativní),

absolvování POC testu v posledních 72 hodinách (negativní),

mít vystavený certifikát Ministerstva zdravotnictví ČR o provedeném očkování, přičemž od první dávky očkování proti covidu-19 musí uběhnout nejméně 22 dní, mít laboratorně potvrzené prodělání onemocnění covid-19, které není starší jak 180 dní.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka