Statek U Matoušů získává doškovou střechu

Nevzhlednou eternitovou krytinu, která v posledních letech provizorně pokrývala střechu hlavního obytného stavení statku U Matoušů v Plzni Bolevci, nahradí původní slaměné došky.

Cílená propagace v Plzni

Nyní se do pokládky pustil tým specialistů z jižní Moravy pod vedením Františka Pavlici mladšího.

Po revizi historického krovu obytného stavení a výměně střešních latí přišla na řadu pokládka krytiny. Tou jsou slaměné došky. Jejich výrobě a pokládce se jako jediní v České republice věnují František Pavlica se synem z Hroznové Lhoty na Moravském Slovácku. Došky vyrábějí tradičním způsobem, včetně přípravy základního materiálu – žitné slámy. „Obilí zasejeme, sklidíme starým samovazem z roku 1962, poskládáme a svážeme do kopek zvaných mandelky a nákladním autem převezeme domů. Tady se nejprve obilí po svazcích vymlátí na staré mlátičce rovnomlatce z roku 1925 na elektrický pohon, aby sláma nebyla rozdrcená. Potom brigádníci vyrábějí samotné došky, kdy se určité množství slámy vloží do dřevěné formy a sváže se slaměným povříslem“, popisuje František Pavlica mladší. Na střechu se jednotlivé došky upevňují rovněž slaměným povříslem. Přivazují se nejen k dřevěné střešní lati, ale i k sousednímu došku tak, aby se vzájemně překrývaly. Vrstva slámy v došku dosahuje síly 40 až 50 cm. Délka stébla před finální úpravou je zhruba 130 cm. „Nakonec se došky zařezávají a češou, aby to vypadalo vizuálně pěkně, a na vrchol střechy se pokládá ještě hřeben“, doplňuje František Pavlica mladší. Životnost doškové střechy je 15 až 20 let v závislosti na povětrnostních vlivech, kterým je vystavena.

Výrobě došek se František Pavlica starší věnuje od roku 1994 a řemeslo postupně předává svému synovi Františkovi. „Letos máme zakázek hodně, zejména na Moravě při obnově památkově chráněných domů ve Strážnici, pak v Rymici, Senetářově nebo Ruprechticích. Něco jsme dělali i v zoologické zahradě v Brně. Kvůli velké zakázce na Bolevci jsme museli práci odmítat. Pokládka došek je ale jen sezónní práce, věnujeme se například výrobě slaměných korpusů na věnce a dalšímu“, říká Pavlica mladší.

Pokrýt čtyři sta metrů čtverečních slaměnými došky zabere čtyřem řemeslníkům čtrnáct dní. Cena za výrobu došek a jejich pokládka vyjde zhruba na 800 tis. Kč.

Obnova střechy a střešní krytiny obytného stavení se provádí v rámci projektu revitalizace selského dvora U Matoušů v Plzni – Bolevci „Rok na vsi“.

foto: www.usedlost-bolevec.cz

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 24.08.2020 17:05



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka