Stavitelé mostů mezi Českou republikou a Německem získali ocenění

Veřejně prospěšný spolek Bavaria Bohemia udělil již popatnácté cenu "Brückenbauer | stavitel mostů" osobnostem a partnerským projektům.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Oceněno bylo pět osobností (včetně jedné dvojice) z České republiky a Bavorska a jedno školní partnerství. Český velvyslanec v Berlíně Tomáš Kafka ocenil ve svém projevu přeshraniční angažovanost laureátů, ale také Centrum Bavaria Bohemia coby česko-německého kulturního prostředníka. 

Oceněné a hosty přítomné v CeBB i digitálně propojené publikum srdečně přivítala moderátorka Bára Procházková. Zastoupila Thomase Ebelinga, předsedu spolku Bavaria Bohemia e.V., který na udílení cen se dorazil o něco později. Vládní prezident Horní Falce Walter Jonas ve svém uvítacím projevu vyzdvihl význam česko-německého porozumění, jehož hodnota je zvláště patrná na pozadí současné války na Ukrajině. Každý člověk, který svým nasazením buduje mosty mezi národy, přispívá k zajištění míru. Poděkoval českému velvyslanci Tomáši Kafkovi za jeho ochotu přijmout v České republice mnoho uprchlíků z Ukrajiny. 

Velvyslanec České republiky v Berlíně a básník Tomáš Kafka ve svém velmi osobním projevu sledoval vývoj česko-německé spolupráce v posledních desetiletích. Od uzavření Česko-německé deklarace v roce 1997 se do přeshraničních projektů zapojilo nespočet občanů České republiky a Německa. Nejenže odbourávali předsudky a budovali důvěru, ale také využili kontakt jako příležitost k nalezení vlastní identity a smysluplného pole působnosti. To se stalo i spisovateli Tomáši Kafkovi, kterému vítězství občanské společnosti nad totalitním režimem otevřelo svobodu a přivedlo ho k aktivnímu občanství, a nakonec do diplomatických služeb České republiky.

Za Česko-německý fond budoucnosti vystoupila bývalá poslankyně Spolkového sněmu Petra Ernstbergerová, která v závěrečném projevu poděkovala oceněným za jejich nasazení a zdůraznila záměr Česko-německého fondu budoucnosti podporovat zejména příhraniční regiony. Moderatorka Bára Procházková poděkovala týmu CeBB, dobrovolníkům, sponzorům a dechovému triu Západočeského symfonického orchestru z Mariánských Lázní, které se postaralo o příjemný průběh akce.

Cena "Brückenbauer | Stavitel mostů", která byla poprvé udělena v roce 2007, je oceněním neúnavného a převážně dobrovolného úsilí občanů a institucí o porozumění mezi sousedními regiony České republiky a Bavorska.

Slavnostní udílení cen proběhlo v rámci projektu Kultura bez hranic - Setkání Čechy Bavorsko 2022, který je podporován Česko-německým fondem budoucnosti (ČNFB) a okresem Schwandorf. Záštitu nad akcí převzala společnost OVEG (Ostbayerische Verwertungs- und Energieerzeugungsgesellschaft mbH) a reprezentativní skleněné poháry pro vítěze poskytla firma Irlbacher Blickpunkt Glas GmbH z Schönsee.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka