Štědrý den pohledem hasičů: Poměrně klid, zasahovali u požáru tújí

Od roku 2004 se počet vánočních výjezdů jednotek v Plzeňském kraji pohybuje kolem jedné desítky, s výjimkou roku 2010, kdy bylo událostí dvojnásobek. Letošní Štědrý den s dvanácti událostmi lehce překročil průměr.

Jarní servisní akce AUTO CB

K prvnímu vánočnímu zásahu vyjeli hasiči v Plzni ze stanice Košutka již 50 minut po půlnoci. V Bolevci pomáhali ZZS transportovat pacienta do sanitky. Než skončila sloužící směně A v sedm hodin ráno služba, stihli hasiči ještě v Nýřanech odčerpat vodu z do poloviny zatopené prodejny, uhasit v Meclově na Domažlicku požár garáže a v Tachově společně s techniky RWE zastavit únik plynu ve stupačkách čtyřpatrové budovy.

Požár v Meclově vznikl od udírny. Hasičům se ho podařilo zcela zlikvidovat za 23 minut od příjezdu první jednotky na místo události. Napáchal škody za 50 tisíc korun, uchráněné hodnoty se odhadují na půl milionu.

Dopoledne hasiči v Klatovech zachránili štědrovečerní hostinu tím, že otevřeli zabouchnutý byt, a u Čečkovic na Tachovsku zlikvidovali následky nehody osobního auta, při které došlo k lehkému zranění řidiče.

Odpoledne uhasili hasiči v Plzni-Bolevci požár křoví, v Sušici uhasili kamion a v obci Nezdřev na jižním Plzeňsku zlikvidovali požár sazí v komíně. V Železné Rudě pomohli ZZS transportovat pacienta do sanitky a v jedné z plzeňských nemocnic hasiči otevřeli zabouchnutý lékařský pokoj. V Sušici byl požár kamionu malého rozsahu, pod kontrolu ho hasiči dostali za pět minut od příjezdu na místo zásahu. Zlikvidován byl ještě před úderem páté hodiny   odpoledne. Škody se odhadují předběžně na 50 tisíc korun, uchráněné hodnoty se pohybují kolem 3,5 milionu.

Požár komína v obci Nezdřev se obešel beze škod.

Večer měli hasiči v celém Plzeňském kraji poklidný. Štědrovečerní pohodu přerušil hasičům na Domažlicku požár tújí v Bělé nad Radbuzou až krátce před osmou hodinou. Požár v Bělé nad Radbuzou zavinila nedbalost při používání zábavní pyrotechniky. Poškozeno bylo šest okrasných stromů kolem rodinného domu.

Ze statistik nelze určit, jaké zásahy jsou pro toto období typické. Rok od roku se skladba výjezdů mění, záleží na mnoha faktorech, například počet dopravních nehod se odvíjí i od počasí, které v kraji panuje. Většinou však převládají technické zásahy. V minulých letech hasiči nejčastěji otevírali byty – buď ty, které si majitelé nešťastnou náhodou zabouchli, nebo na žádost ZZS a pomáhali transportovat pacienty. Předloni hasiči odstraňovali polámané stromy, v minulém roce i letos převládaly požáry.

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka